Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/04/2009

Ορατός ο κίνδυνος ενός κακού συμβιβασμού για το 65ωρο || Αντιτίθεται η Ευρωομάδα της Αριστεράς

Δ.Παπαδημούλης: "Θα αντιταχθούμε στο ξεπούλημα της θέσης του Ευρωκοινοβουλίου"

Συνεδριάζει το βράδυ της Δευτέρας 27.04.2009 η Επιτροπή Συνδιαλλαγής σχετικά με την αναθεώρησης της οδηγίας για το χρόνο εργασίας, διαπραγματευόμενη μια συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αύριο, την Τρίτη 28 Απριλίου 2009, φτάνουν στο τέλος τους οι 6 εβδομάδες κατά τη διάρκεια των οποίων είναι δυνατόν να βρεθεί συμβιβασμός μεταξύ των συν-νομοθετών για το ζήτημα αυτό.

Ενόψει της σημερινής τελευταίας συνάντησης διαπραγμάτευσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης, βασικό μέλος της Επιτροπής Συνδιαλλαγής και κεντρικός εισηγητής για θέματα του χρόνου εργασίας για θέματα χρόνου εργασίας στην Ευρωομάδα της Αριστεράς δήλωσε:

 «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για το ότι η αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου σύρεται σε μια κακή συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν. Η πλειοψηφία της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε στις 23 Απριλίου στο Στρασβούργο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Φιλελευθέρων και σχετική πρόταση της Σοσιαλιστικής Ομάδας, επί τη βάσει μιας νέας πρότασης συμβιβασμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στους Φιλελεύθερους και τους Χριστιανοδημοκράτες προστέθηκαν και αρκετοί Σοσιαλιστές, οι οποίοι εμφανίζονται έτοιμοι να δεχτούν  τώρα ένα συμβιβαστικό κείμενο το οποίο δεν θα καθορίζει καμιά ημερομηνία για την κατάργηση της ρήτρας αυτοεξαίρεσης από το 48ωρο (οπτ- άουτ). Υποστηρίζουν ότι το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να εστιάσει μόνο στον καθορισμό περαιτέρω όρων για την ενεργοποίηση από τα κράτη μέλη του οπτ-άουτ, μέσω μιας διαδικασίας ελέγχου σε διάφορα στάδια, εξαρτώντας τελικά τη χρήση του από ορισμένα "αντικειμενικά κριτήρια". Κάτι τέτοιο απέχει μακράν από τη θέση της πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου σε δεύτερη ανάγνωση το Δεκέμβριο του 2008.

Η πρόταση συμβιβασμού του Επιτρόπου Spidla εγγυάται την απρόσκοπτη ενεργοποίηση του οπτ- άουτ για πολλά χρόνια ακόμη. Για μια περίοδο 9 ετών μετά από τη θέση σε ισχύ της αναθεωρημένης οδηγίας, προτείνεται ο έλεγχος και σταδιακή αναθεώρηση της ρήτρας αυτοεξαίρεσης από τα κράτη μέλη, τους κοινωνικούς εταίρους και την Κομισιόν. Στο τέλος όλης αυτής της διαδικασίας, η Επιτροπή θα πρέπει να συντάξει μια έκθεση αξιολογώντας την εφαρμογή του οπτ- άουτ, η οποία "μπορεί να συνοδευθεί από μια νομοθετική πρόταση".

Υπενθυμίζω ότι παρόμοιοι όροι υπάρχουν ήδη στην ισχύουσα οδηγία για το χρόνο εργασίας του 1993. Το άρθρο 18b(ι) ορίζει ότι 7 έτη μετά από τη μεταφορά της οδηγίας στην εθνική νομοθεσία, η Επιτροπή πρέπει να συντάξει μια έκθεση αξιολόγησης σχετικά με τη χρήση της ρήτρας αυτοεξαίρεσης και το Συμβούλιο πρέπει να επανεξετάσει αυτό το ζήτημα και να αποφασίσει σχετικά με την κατάργησή της. Όλοι ξέρουμε τι συνέβη όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου - ούτε η Επιτροπή ούτε το Συμβούλιο δεν έλαβαν μέτρα για να καταργήσουν το οπτ- άουτ, αλλά, παρακάμπτοντας ακόμη και τις αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου, προτείνουν τη συνέχισή του. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν επιτρέπεται να παραπλανηθεί από την Επιτροπή και το Συμβούλιο - αυτή η πρόταση συμβιβασμού όχι μόνο δεν τελειώνει με το οπτ- άουτ αλλά παραπέμπει την κατάργησή του στις ελληνικές καλένδες.

Επιπλέον, η Κοινή Θέση του Συμβουλίου πρότεινε ένα όριο του μέγιστου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας κατά την ενεργοποίηση της ρήτρας του οπτ- άουτ -τις διαβόητες 60 ή 65 ώρες. Με την "συμβιβαστική" πρόταση της Κομισιόν δεν υπάρχει καν αυτό το όριο της ντροπής! Η Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL δεν θα δεχτεί το ξεπούλημα της θέσης του Ευρωκοινοβουλίου για το οπτ-άουτ, τον υπολογισμό του χρόνου εργασίας και την εφαρμογή της οδηγίας στους εργαζόμενους με περισσότερες από μία συμβάσεις εργασίας. Θα αντιταχθούμε σε οποιαδήποτε αποδυνάμωση της υπάρχουσας οδηγίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων όπως επιβεβαιώθηκαν και από τις αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου για το χρόνο εφημερίας».

To Γραφείο Τύπου