Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/04/2009

Ειδικό επιστημονικό προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου

Ερώτηση Φ.Κουβέλη προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών έχει κατά το παρελθόν αναφερθεί ρητά στην ιδιαιτερότητα της κατηγορίας του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο οι Ειδικοί Επιστήμονες καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις στο δημόσιο τομέα μέσω διαδικασιών του ΑΣΕΠ και βάσει τυπικών και ουσιαστικών, ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων. Η συμβολή τους στην διαχείριση σημαντικών οικονομικών, κοινωνικών, τεχνολογικών και άλλων ζητημάτων είναι ουσιαστική και ολοκληρωμένη. 

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουν με νόμο οριοθετηθεί όπως προβλέπει το Σύνταγμα τα καθήκοντα, οι αρμοδιότητες και οι ειδικότερες εγγυήσεις τις οποίες πρέπει να έχουν όταν αναλαμβάνουν υπηρεσία οι Ειδικοί Επιστήμονες.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

•    Με δεδομένη την «ιδιάζουσα φύση και αποστολή» του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, όπως αναφέρει το Π.Δ 410/88, θα μεριμνήσει το Υπουργείο για την επίλυση των προβλημάτων της εν λόγω κατηγορίας υπαλλήλων και ειδικότερα για την δυνατότητα βαθμολογικής εξέλιξης και μισθολογικής διαφοροποίησής τους;

•    Θα οριοθετηθούν δια νόμου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα (παρ.3, άρθρο 103), τα καθήκοντα, οι αρμοδιότητες και οι ειδικότερες εγγυήσεις κατά την ανάληψη της υπηρεσίας από το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό;

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης