Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/04/2009

Ανακοίνωση της Γ' Πανελλαδικής Σύσκεψης των πανεπιστημιακών και των ερευνητών του ΣYN για τον καθηγητή Πανεπιστημίου Βόλου Τ.Πολίτη, που διώκεται για συνδικαλιστική δράση

Γ' ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΚ ΑΕΙ-ΕΙ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Η Γʼ Πανελλαδική Σύσκεψη των πανεπιστημιακών και των ερευνητών του Συνασπισμού δηλώνει την αμέριστη στήριξή της στον Τάκη Πολίτη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Βόλου που διώκεται για συνδικαλιστική δράση και δικάζεται την Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο του Βόλου.

Ο συνάδελφος κατηγορείται γιατί το 2006, ως πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  και ενώ το ΔΣ είχε προκηρύξει απεργία, αρνήθηκε να κάνει ατομική «δήλωση ότι απεργεί»,  όπως του είχε ζητηθεί από τις αρχές. Με άλλα λόγια, ο Τάκης Πολίτης κατηγορείται γιατί θεώρησε τον εαυτό του μέλος μιας συλλογικότητας, ακολούθησε την πάγια πρακτική των Συλλόγων και αρνήθηκε να συναινέσει σε εκβιασμούς, ο προφανής στόχος των οποίων ήταν η υπονόμευση των απεργιακών κινητοποιήσεων των διδασκόντων στα ΑΕΙ και η απονομιμοποίηση των Συλλόγων και της Ομοσπονδίας.  

Η δίωξή του εντάσσεται στην κοινή προσπάθεια των δύο μεγάλων κομμάτων αλλά και των συγκροτημάτων Τύπου να υποδείξουν ως υπεύθυνους της μεγάλης κρίσης που μαστίζει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, όχι τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οι ίδιοι ασκούν και προπαγανδίζουν, αλλά   φοιτητές και καθηγητές που υπερασπίζονται το δημόσιο πανεπιστήμιο, τις δημοκρατικές αρχές και τις συνδικαλιστικές κατακτήσεις.

Η Γʼ Πανελλαδική Σύσκεψη των πανεπιστημιακών και των ερευνητών του Συνασπισμού δηλώνει ότι ο Τάκης Πολίτης δεν είναι μόνος του. Στο πλευρό του βρίσκονται όλοι όσοι υπερασπίζονται το δημόσιο πανεπιστήμιο, γιατί στον αγώνα του βλέπουν την έμπρακτη άσκηση αυτού που πρέπει να αποτελεί το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του δημόσιου λειτουργού, δηλαδή την κριτική σκέψη και την αταλάντευτη προσήλωση στις δημοκρατικές αρχές και τις συνδικαλιστικές παραδόσεις του πανεπιστημιακού κινήματος.