Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/04/2009

Η διάσωση του παλαιού επαρχιακού δρόμου Καντάνου-Χανίων

Ερώτηση Αλ.Αλαβάνου, Π.Κοροβέση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, ΠΕΧΩΔΕ

Ο παλιός λιθόκτιστος επαρχιακός δρόμος Καντάνου Χανίων κατασκευάστηκε τη δεκαετία του  1920 και εγκαινιάσθηκε στις 21-9-1930. Αποτελεί ένα σημαντικό έργο οδοποιίας για την εποχή του. Οι μέθοδοι αντιστήριξης που χρησιμοποιήθηκαν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό καθηγητή Ε. Μπιτσάκη «αυτό το έξοχο νεώτερο και ιστορικό μνημείο, παραμένει αναλλοίωτο ως ένα από τα τελευταία δείγματα προβιομηχανικής κατασκευής του τόπου μας».

Διερχόμενος από το φαράγγι της Καντάνου που διασχίζει ο Σπηνιώτης ποταμός, αποτελούμενος από δυο γέφυρες που εδράζονται σε κτιστές βάσεις, αποτελούσε τη μοναδική αμαξιτή οδό της επαρχίας Σελίνου, μέχρι το 1960, που κατασκευάσθηκε η νέα οδός.

Πέρα από την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και το ενδιαφέρον που παρουσιάζει για λόγους τεχνικούς και κατασκευαστικούς, είναι χώρος  ιστορικής  μνήμης, «σύμβολο αντίστασης  των λαών εναντίον οποιασδήποτε παρέμβασης» όπως έγραψε ο Μ. Γλέζος, επίτιμος δημότης Καντάνου, δεδομένου ότι, υπήρξε ο χώρος διεξαγωγής σημαντικών μαχών κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Πρόεδρος  της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας έχει δηλώσει «να μείνει η Κάντανος σημείο αναφοράς και να διαφυλαχτούν η ιστορική μνήμη και το περιβάλλον». Την περιοχή επισκέπτονται κάθε χρόνο Παλαίμαχοι της μάχης της Κρήτης και γίνονται εκδηλώσεις μνήμης παρουσία της ανώτατης ηγεσίας της χώρας.

Ο δρόμος  χρησιμοποιείται από φυσιολάτρες  ποδηλάτες και περιπατητές από όλο τον κόσμο, αποτελεί δε σημείο προορισμού για τις σχολικές εκδρομές, λόγω της ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας του, αλλά και της φυσικής ομορφιάς του.

Σήμερα η περιοχή πλήττεται από τη λειτουργία  λατομείων αδρανών υλικών, που συνεχώς επεκτείνονται(σχετική ερώτηση βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνου με αρ.πρωτ. 1541/5-11-2007).

Η Δ/νση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς  του ΥΠ.ΠΟ με το Νο 20897/20-9-2007 έγγραφό της, εισηγείται εμπεριστατωμένα και αναλυτικά το χαρακτηρισμό της επαρχιακής οδού Καντάνου-Χανίων μήκους 6640 χμ. ως ιστορικού τόπου, καθώς επίσης  και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και τεχνικών έργων Κρήτης προτείνει τον χαρακτηρισμό  του δρόμου , «ως νεώτερο μνημείο και ιστορικό μνημείο μνήμης».

Υπέρ της προστασίας του φαραγγιού της Καντάνου, με την εκπόνηση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, τάσσεται και το Δασαρχείο Χανίων και έχει ζητηθεί χρηματοδότηση από την Περιφέρεια.

Ωστόσο, το Υπουργείο Πολιτισμού,  με την υπʼ αριθμό ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/27110/772/3-4-2008 απόφαση του, απέρριψε το αίτημα για χαρακτηρισμό του δρόμου ως ιστορικού.

Η Κίνηση Πολιτών Δήμου Καντάνου, η Πρωτοβουλία για τη διάσωση, την προβολή και την  ανάδειξη του ιστορικού της Φαραγγιού,  που έχουν  ήδη συγκεντρώσει  και καταθέσει στο ΥΠ.ΠΟ εκατοντάδες υπογραφές, ψηφίσματα διαμαρτυρίας της τοπικής κοινωνίας, ΕΛΜΕ ΕΠΑΛ Καντάνου, ΣΑΔΑΣ, κοινωνικοί φορείς κ.λπ., τα δεκάδες δημοσιεύματα στον τύπο, ζητούν την αναπομπή εκ νέου στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).  Έχουν κατατεθεί νεώτερα στοιχεία με  την αίτηση θεραπείας που εκκρεμεί  στη Δ/νση Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς  του ΥΠ.ΠΟ με αριθ. Πρωτ. 1882/9-4-2008  33470/965/10-4-2008  και   38623/1092/23-4-2008 από την πρώην βουλευτή, νυν δημοτική σύμβουλο Σ. Αλφιέρη.

Όλα αυτά καθιστούν επιτακτικό το αίτημα της επαναφοράς του θέματος στο ΚΣΝΜ, σύμφωνα με το Ν. 3028/2002.

Ερωτώνται οι κ. κ.  Υπουργοί

1.    Προτίθεστε να επανεξετάσετε την ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/27110/772/3-4-2008 απορριπτική απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη την κατατεθειμένη αίτηση θεραπείας  και τα νεώτερα ιστορικά στοιχεία  που έχουν κατατεθεί  στο ΥΠΠΟ;

2.    Προτίθεστε να πάρετε τα δέοντα μέτρα ώστε να χαρακτηρισθεί το φαράγγι της Καντάνου προστατευόμενο τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σύμφωνα με τα άρθρα 18 & 19 του Ν. 1650/86;

Οι ερωτώντες βουλευτές

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ