Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/04/2009

Απάντηση της Επιτρόπου Βασιλείου στον Δ.Παπαδημούλη: Συνεχίζεται η χρήση της γλυκαντικής ουσίας κυκλαμικό οξύ σε αναψυκτικά στην Ευρ. Ένωση παρότι στις ΗΠΑ έχει καταργηθεί εδώ και 40 χρόνια!

Ενώ στις ΗΠΑ η γλυκαντική ουσία κυκλαμικό οξύ, που χρησιμοποιείται σε αναψυκτικά χαμηλής θερμιδικής αξίας όπως η Coca Cola Zero έχει καταργηθεί από το 1969 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει να επιτρέπει την χρήση της στην Ευρ. Ένωση. Αυτό προκύπτει από απάντηση της Επιτρόπου Βασιλείου στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη. 

Ο ευρωβουλευτής με ερώτησή του διαπίστωνε ότι το κυκλαμικό οξύ (Ε952), που  χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία σε αναψυκτικά χαμηλής θερμιδικής αξίας (Coca Cola Zero), έχει απαγορευθεί στις ΗΠΑ από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) από το 1969, καθώς ενοχοποιείται για καρκινογόνο δράση. Όμως εταιρεία που δραστηριοποιείται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, παράγει στην ΕΕ αναψυκτικά που περιέχουν κυκλαμικό οξύ, ενώ για τα ίδια αναψυκτικά στις ΗΠΑ χρησιμοποιεί άλλες γλυκαντικές ουσίες. Με βάση τα ανωτέρω ρωτούσε την Επιτροπή πώς δικαιολογεί την μη απαγόρευση του κυκλαμικού οξέος, που σε άλλες χώρες έχει απαγορευθεί εδώ και 40 χρόνια, αν θεωρεί ασφαλή την χρήση του αφού νέες έρευνες δείχνουν ότι το κυκλαμικό οξύ ευθύνεται για μη αναστρέψιμη ατροφία των όρχεων και τέλος ποια μέτρα θα λάβει για την πρόστασία των καταναλωτών.

Η Επίτροπος για την υγεία, κα Βασιλείου, στην απάντησή της αποφεύγει να δώσει εξηγήσεις γιατί η απαγόρευση της γλυκαντικής ουσίας –εδώ και 40 χρόνια στις ΗΠΑ- δεν επεκτείνεται και στην Ευρ. Ένωση αντίθετα κάνει εκτενή αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο, που ισχύει την ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: 

«Η χρήση γλυκαντικών ουσιών στην Κοινότητα ρυθμίζεται αυστηρά στο πλαίσιο της οδηγίας 94/35/EK. Τα πρόσθετα τροφίμων επιτρέπονται μόνον εφόσον έχουν αξιολογηθεί για την ασφάλειά τους από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ)…

Η ΕΕΤ επανεξέτασε την τοξικότητα του κυκλαμικού οξέος και των αλάτων του…το 1985 και καθιέρωσε μια προσωρινή ΕΗΔ (Επιτρεπόμενη Ημερήσια Δόση) 0-11 mg/kg βάρους του σώματος … Η ΕΗΔ ήταν προσωρινή λόγω των αβεβαιοτήτων όσον αφορά την πιθανότητα εμφάνισης στον άνθρωπο της ζημίας στους όρχεις που διαπιστώθηκε στους αρουραίους ....

Η Επιτροπή επανεξέτασε την τοξικότητα των κυκλαμικών αλάτων εκ νέου το 1988, το 1991 και το 1995 και διατήρησε την προσωρινή ΕΗΔ 0-11 mg/kg βάρους του σώματος….

Το Μάρτιο του 2000 η ΕΕΤ αναθεώρησε τη γνώμη της .... αποφάσισε να μειώσει την ΕΗΔ γιʼ αυτή την ουσία από 11 σε 7 mg/kg βάρους του σώματος.

Ως αποτέλεσμα της μειωμένης ΕΗΔ οι προϋποθέσεις χρήσης των κυκλαμικών αλάτων αναθεωρήθηκαν με την οδηγία 2003/115/EK του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και, συγκεκριμένα, τα μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα κυκλαμικών αλάτων στα μη αλκοολούχα ποτά και στα ποτά που περιέχουν χυμούς φρούτων μειώθηκαν από 400 mg/l σε 250 mg/l.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα επιτρεπόμενα πρόσθετα τροφίμων στην ΕΕ ευρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση και αξιολογούνται όποτε είναι απαραίτητο λαμβάνοντας υπόψη τις νέες επιστημονικές πληροφορίες. Επομένως, εάν η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) γνωμοδοτήσει, σε οποιαδήποτε φάση, ότι το εν λόγω πρόσθετο δεν είναι ασφαλές για τους καταναλωτές, η Επιτροπή λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα.»

To Γραφείο Τύπου