Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/06/2006

Με φυγή από την πραγματικότητα και με ανέξοδους «οραματισμούς», ο κ. Αβραμόπουλος προσπαθεί να κρύψει τα ογκούμενα προβλήματα στο χώρο της υγείας, εξ� αιτίας της κυβερνητικής πολιτικής

Σε δήλωση του ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος σε θέματα Υγείας-Πρόνοιας, επισημαίνει:

Ο υπουργός Υγείας κ.Αβραμόπουλος, προσπαθεί να ξεφύγει από τη σκληρή πραγματικότητα του σήμερα, με «οραματισμούς» και υποσχέσεις για την υγεία της επόμενης δεκαετίας. Μιλώντας για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υγείας-Πρόνοιας» και «Κοινωνία της Πληροφορίας» του νέου ΚΠΣ, δεν είπε τίποτα για τις μεγάλες καθυστερήσεις του Γ�ΚΠΣ στην υγεία (απορρόφηση μόλις 47% των κονδυλίων), ούτε για τις τρομακτικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού (πάνω από 25.000 κενές θέσεις), τις τεράστιες ανάγκες μονάδων εντατικής θεραπείας-ΜΕΘ (132 κρεβάτια παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού), τις ελλείψεις σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού (το μεγαλύτερο μέρος των αναπνευστήρων στις ΜΕΘ είναι άνω των δέκα ετών), κοκ.

Η κυβέρνηση και ο κ.υπουργός, αντί για κούφια λόγια και ανούσιους «οραματισμούς», ας φροντίσουν να πάψει η Ελλάδα να είναι ουραγός στις δημόσιες δαπάνες υγείας (2,9% του ΑΕΠ το 2004, έναντι 6,6% του μέσου όρου της ΕΕ), να κατέχει την πρώτη στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας των νοικοκυριών (47,1% του συνόλου έναντι 20% της ΕΕ), και την τελευταία θέση στις επενδύσεις έρευνας και τεχνολογία υγείας (0,58% έναντι 1,9% του μέσου ευρωπαϊκού). Για μια ουσιαστική βελτίωση της υγείας, απαιτείται ριζική στροφή στην ασκούμενη πολιτική, στήριξη και ουσιαστική αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας, με στόχο την εξασφάλιση καθολικής και δωρεάν πρόσβασης σε όλους τους πολίτες.

To Γραφείο Τύπου