Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/04/2009

Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ για την Εργατική Πρωτομαγιά

Ο ΣΥΝ καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες της χώρας μας σε μαζική συμμετοχή στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις που διοργανώνουν τα Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, συντονίζοντας τους αγώνες τους με τους συναδέλφους τους στην Ευρώπη και σʼ ολόκληρο τον πλανήτη.

Να δώσουν ενωμένοι ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση, στους τραπεζίτες και στο κεφάλαιο ότι δεν δέχονται να τους φορτώσουν τα βάρη της οικονομικής κρίσης που αυτοί προκάλεσαν. Ότι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια στην επίθεση και τον κοινωνικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο εναντίον τους - με τη στήριξη της κυβέρνησης και την ανοχή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ - με  αυθαίρετες μαζικές απολύσεις, με μείωση ή πάγωμα των μισθών και με ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Να αγωνιστούν για να μπει φραγμός στις απολύσεις, για το 35ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών, για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, για επιδόματα ανεργίας στο 80% του μισθού, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για την κατάργηση των υπεργολαβιών και όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Για ενίσχυση  των κοινωνικών πολιτικών και τη μη εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών. Για να σταματήσουν ή και να ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις τομέων στρατηγικής ή κοινωνικής σημασίας. Για συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Για ίσα δικαιώματα στους μετανάστες.

Ο ΣΥΝ τιμάει τους διαχρονικά σκληρούς αγώνες της εργατικής τάξης και των παιδιών της που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για τα δίκαια της τάξης τους και την κοινωνική πρόοδο.

Η κρίση του καπιταλισμού δεν θα γίνει κρίση των εργαζομένων. Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι. Ο αγώνας για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, για δημοκρατία, ισότητα, δικαιοσύνη, κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο συνεχίζεται. Οι ηττημένοι του χθες θα είναι οι νικητές του αύριο.

Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού