Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/04/2009

Η ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΝΕΟΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ αναφερόμενος στην κοινοτική επιτήρηση που επεβλήθη στην Ελλάδα και τις δηλώσεις του κ. Γ. Παπαθανασίου, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

«Η επιτήρηση που επέβαλλε στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη βάση, του απαράδεκτου Σύμφωνου Σταθερότητας – στην ουσία αποσταθεροποίησης-, παραπέμπει σε καθεστώς νεοαποικιοκρατίας, ανάλογο με εκείνο που επιβάλλει το ΔΝΤ στις χώρες θύματά του στον αναπτυσσόμενο και τρίτο κόσμο.

Το «νεοαποικιοκρατικό» καθεστώς επιτήρησης που επιβάλλει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα το πληρώσει πανάκριβα ο ελληνικός λαός με νέα μέτρα σκληρής λιτότητας, φορολογικής επιδρομής και εργασιακής λεηλασίας.

Για τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, που έχουν εξελιχθεί σε διαχρονικό «γιοφύρι της Άρτας», δεν φταίνε οι εργαζόμενοι αλλά οι κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν τα ελλείμματα και τα χρέη, όχι για την άσκηση μιας προοδευτικής και αειφόρου αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής αλλά για την ενίσχυση των υπερκερδών του κεφαλαίου και την φορολογική ασυλία των μεγάλων εισοδημάτων και περιουσιών.

Η εκτίναξη του δημόσιου δανεισμού στα 50 δις ευρώ, που αναγνώρισε ο κ. Γ. Παπαθανασίου, και μάλιστα με τους πλέον άγριους, κερδοσκοπικούς, σε βάρος του δημοσίου, όρους, συνιστά μια από τις μεγαλύτερες ιστορικά ληστείες του ελληνικού λαού.

Αυτή την ώρα η Ελλάδα χρειάζεται μια ριζοσπαστική προοδευτική στροφή, με την ήττα της κυβέρνησης και του δικομματισμού, στο πλαίσιο της οποίας πρέπει παράλληλα να αμφισβητηθεί η σημερινή απαράδεκτη νεοφιλελεύθερη και μονεταριστική πορεία της Ευρώπης. Σε αυτή την κατεύθυνση διεκδικούμε αγωνιστικά, ως πρώτα μέτρα, την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και του σημερινού ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την απευθείας ευνοϊκή χρηματοδότηση των κρατών-μελών από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών και ένα νέο συνολικά ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ανάπτυξη, την πλήρη απασχόληση, την κοινωνική προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος.

To Γραφείο Τύπου