Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/04/2009

Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΕΚΟΥΑΔΟΡ ΕΠΕΛΕΞΕ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΡΑΦΑΕΛ ΚΟΡΕΑ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ

Επανεξελέγη χθες πρόεδρος του Εκουαδόρ από τον πρώτο γύρο ο αριστερός Ραφαέλ Κορέα. Πρόκειται για θρίαμβο, μιας και ο αριστερός υποψήφιος της Alianza País συγκέντρωσε το 51,68%, ενώ ο πρώην πρόεδρος στρατηγός Γκουτιέρες συγκέντρωσε μόλις το 27%. Πρόκειται για μια ιστορική μέρα, αν σκεφτεί κανείς ότι οι 7 προκάτοχοι του Κορέα δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη θητεία τους. „Σήμερα αγωνιζόμαστε για την εφαρμογή του νέου Συντάγματος, για καινούργιους νόμους, που μας επιτρέπουν να διασφαλίσουμε την εκπαίδευση, την περίθαλψη και το καλύτερο επίπεδο της ζωής όλων μας“, δήλωσε μετά την επανεκλογή του ο Ραφαέλ Κορέα.

Ο Κορέα κατάφερε να κερδίσει τον λαό του Εκουαδόρ με την αλλαγή των κεντρικών πολιτικών, που έφεραν στο επίκεντρο τις ανάγκες του εξαθλιωμένου λαού του Εκουαδόρ και όχι των εταιρειών πετρελαίου, που κατέστρεφαν το δάσος του Αμαζονίου, χωρίς να υπολογίσουν τις ζωές των κατοίκων.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 2008 ο λαός του Εκουαδόρ ενέκρινε το νέο προτεινόμενο από τον Κορέα σύνταγμα με ποσοστό 74%, που του δίνει το δικαίωμα να επαναδιεκδικήσει την εκλογή του σε τέσσερα χρόνια.

Ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα κέρδισε και από την κρίση που περνούν τα παραδοσιακά κόμματα, που οδήγησαν στο παρελθόν τη χώρα στην ακυβερνησία, λόγω των συνεχόμενων αλλαγών ηγετών και λόγω των εσωκομματικών συγκρούσεων, που οδηγούσαν τη χώρα στο χάος. Μην ξεχνάμε ότι το Εκουαδόρ είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες παγκοσμίως, με κύρια ευθύνη των παραδοσιακών συντηρητικών κομμάτων.

Παράλληλα την Κυριακή είχαμε και δημοτικές εκλογές, στις οποίες το κόμμα του Κορέα κέρδισε κατά κράτος. Ο μόνος δήμος που έμεινε στα χέρια της αντιπολίτευσης είναι η πόλη Γκουαγιακίλ, ο μεγαλύτερος δήμος του Εκουαδόρ –αν και πρωτεύουσα είναι το Κίτο- κυρίως χάρη στο σεβασμό που χαίρει από την πλειοψηφία του λαού ο δήμαρχος Χάιμε Νεμπότ, που προέρχεται από το δεξιό κόμμα.

Η επανάσταση των πολιτών (Revolución Ciudadana), όπως την αποκαλεί ο εμπνευστής της Ραφέλ Κορέα,  βασίστηκε μέχρι τώρα στην εισροή συναλλάγματος από τις πωλήσεις του πετρελαίου και στα εμβάσματα των μεταναστών που δουλεύουν στις ΗΠΑ και την Ισπανία. Επίσης για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση πήρε δάνειο 1.000.000.000 $ από την Κίνα και έβαλε δασμούς σε πολλά αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα, για να εμποδίσει τη χρήση του δολαρίου σαν επίσημο νόμισμα της χώρας.

Το όνειρό του για βελτίωση του επιπέδου της ζωής του λαού του Εκουαδόρ βρίσκει εμπόδια στην μείωση των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως και στην ανεργία, που μαστίζει τις ΗΠΑ και την Ισπανία, άρα και τους μετανάστες από το Εκουαδόρ. Με πληθωρισμό 7,4%, χαμηλότερο από πολλές άλλες γειτονικές χώρες, έχει να αντιμετωπίσει και την αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Ο λαός όμως του Εκουαδόρ δείχνει εμπιστοσύνη στον 46χρονο Κορέα, που σίγουρα τον θεωρεί πολύ πιο σοβαρό πολιτικό από το συνονθύλευμα αποτυχημένων δεξιών πολιτικών, που παραλίγο να οδηγήσουν τη χώρα στο χάος. Και για άλλη μια φορά οι λαοί της Λατινικής Αμερικής δίνουν ένα μάθημα στον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως σε μας, τους βολεμένους Ευρωπαίους, ότι οι λαοί μπορούν να πάρουν πραγματικά τις τύχες στα χέρια τους.

Σταύρος Καραγκούνης  (info@stavroskaragkounis.gr)
Μέλος της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ
Μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΝ Αιτωλοακαρνανίας