Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/04/2009

Μετακινήσεις Υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών

Ερώτηση Γ.Δραγασάκη προς τον Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών

Με πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Οικονομίας & Οικονομικών (αρ. πρωτ. 1039560/3322/0002Α/13-4-09) μετακινούνται περισσότεροι από 100 υπάλληλοι του εν λόγω υπουργείου σε διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου σε όλη την Ελλάδα.

Όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι του Υπουργείου η παραπάνω απόφαση περί μετακίνησης υπαλλήλων είναι:

•    παράνομη, καθόσον οι μετακινήσεις υπαλλήλων έγιναν με υπουργική απόφαση χωρίς απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου και κατά παράβαση του άρθρου 66 του ν. 3528/07 (υπαλληλικός κώδικας) που προβλέπει μετάθεση- και όχι μετακίνηση – από νομό σε νομό ή σε νησί. Πέραν των ανωτέρω, ακόμη και σε περίπτωση μετακίνησης, ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κριτήρια όπως: τόπος καταγωγής, κατάσταση υγείας, οικογενειακή κατάσταση και συνυπηρέτηση με σύζυγο. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, πολλοί από τους μετακινούμενους υπαλλήλους έχουν οικογένειες, υπάρχουν δε περιπτώσεις με σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη.

•    Δεν τηρήθηκαν ούτε τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στο Π.Δ. 344/95 που αφορούν τις μεταθέσεις των εφοριακών υπαλλήλων οι οποίες πρέπει να γίνονται βάσει συγκεκριμένων μορίων που συγκεντρώνει ο κάθε υπάλληλος.

•    Έγιναν δηλαδή με καθαρά μικροκομματικά κριτήρια, δεδομένου ότι η διαδικασία της περαίωσης, για την ολοκλήρωση της οποίας όπως ισχυρίζεται το υπουργείο έγιναν οι μετακινήσεις, ισχύει για μεγάλο χρονικό διάστημα και δε δικαιολογεί έκτακτα μέτρα. (είναι χαρακτηριστικό  ότι οι υπάλληλοι πιέστηκαν να μετακινηθούν αμέσως, εντός 2 ή 3 ημερών).

Κατόπιν των ανωτέρω,

ερωτάται ο κ. υπουργός:

1.    Αν προτίθεται να ακυρώσει την παραπάνω απόφαση, δεδομένου ότι δεν πληροί τα αναφερόμενα του άρθρου 66 του ν. 3528/07.

2.    Με δεδομένο ότι έχουν προηγηθεί κι άλλες μετακινήσεις με τον ίδιο τρόπο από νομό σε νομό ή σε νησί προτίθεται ο υπουργός να τις ακυρώσει όλες ή θα παραβιάζεται συνεχώς ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε;

3.    Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ο υπουργός για την κάλυψη των κενών θέσεων, αποσπασματικά και παράνομα όπως μέχρι τώρα ή προσλήψεις μονίμου προσωπικού όπως απαιτείται;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης