Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/05/2009

Δήλωση του Π. Τριγάζη, υπεύθυνου του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, για την έκθεση του SIPRI που κατατάσσει την Ελλάδα πέμπτη στον κόσμο σε εισαγωγές όπλων την περίοδο 2004-8

•    Πληγή για την ελληνική οικονομία και κοινωνία οι πολυδάπανοι εξοπλισμοί.

•    Ζητούνται ριζικοί επαναπροσδιορισμοί στην εξωτερική και αμυντική πολιτική.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), που κατατάσσει την Ελλάδα πέμπτη στον κόσμο σε εισαγωγές όπλων την περίοδο 2004-8, ο υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Πάνος Τριγάζης, δήλωσε:

«Η Ελλάδα πληρώνει βαρύτατο τίμημα στη λεγόμενη ʽδιπλωματία των εξοπλισμώνʼ, που ακολουθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του SIPRI, στη χώρα μας αναλογεί το 4% των παγκόσμιων δαπανών για τις εισαγωγές όπλων την περίοδο 2004-8. Δυστυχώς κατέχουμε την πρώτη θέση στην Ευρώπη και την πέμπτη θέση παγκοσμίως στον τομέα αυτόν, μετά την Κίνα, την Ινδία, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ν. Κορέα.

Επιβεβαιώνεται μια πραγματικότητα που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένα καταγγείλει. Στο βωμό των εξοπλισμών θυσιάζονται τεράστιοι πόροι του ελληνικού λαού, οι οποίοι συντελούν στην αύξηση του δημόσιου χρέους ενώ στερούνται από την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια, την προστασία του περιβάλλοντος και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Την ίδια ώρα, οι πολυδάπανες αγορές όπλων στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν υπαγορεύονται από τις ανάγκες μιας σύγχρονης αμυντικής πολιτικής, η οποία πρέπει να είναι συνυφασμένη με μια πολυδιάστατη, ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, μακριά από τον αντλαντισμό και τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Πιστεύουμε ότι οι υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες της χώρας μας - που είναι υπερδιπλάσιες του ευρωπαϊκού μέσου όρου σε ποσοστό του ΑΕΠ - μπορούν και πρέπει να μειωθούν μέσα από ένα σύνολο ριζικών επαναπροσδιορισμών στην εξωτερική και αμυντική πολιτική. Σταθερή μας θέση αποτελεί ο έλεγχος των προμηθειών των ενόπλων δυνάμεων  από διακομματική επιτροπή της Βουλής».

To Γραφείο Τύπου