Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/05/2009

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, από τη Στοκχόλμη

Η οικονομική κρίση είναι παγκόσμια. Αφορά όλους τους λαούς , όλες τις χώρες τις Ευρώπης. Είναι όμως η κρίση του νεοφιλελευθερισμού. Είναι η κρίση που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις της δεξιάς και σοσιαλδημοκρατίας που θεοποίησαν την αγορά και το κέρδος, που συσσώρευσαν  τον πλούτο σε λίγους και περιθωριοποίησαν τους πολλούς.

Η κρίση στην Ελλάδα όμως δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι πολιτική και ηθική. Σκάνδαλα, διαπλοκή, μίζες, διαφθορά φανερώνουν ότι το πολιτικό σύστημα που έχτισε ο δικομματισμός έχει αποτύχει. Το τελευταίο διάστημα όλοι αυτοί οι μηχανισμοί που χλεύαζαν τις προτάσεις μας για την οικονομία και στήριξαν  του δικομματισμό προσπαθούν να μας πείσουν πως η κρίση διαπερνά όλο το πολιτικό σύστημα και όλα τα κόμματα. Ε λοιπόν όχι.

Δε δημιουργήσαμε ούτε διαχειριστήκαμε όλοι το κομματικό κράτος του ρουσφετιού και της διαπλοκής, δε βάλαμε όλοι στα κομματικά ταμεία μίζες ζημενς. Δεν ψηφίσαμε όλοι τον νόμο περί ευθύνης υπουργών που τώρα βγάζει λάδι όσους εμπλέκονται με τα σκάνδαλα. Δεν υιοθετήσαμε όλοι τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ για την ελαστική εργασία, την οδηγία Μπολκενστάιν, το 65ωρο

Στις 7 του Ιούνη η δύναμη περνάει στα χέρια των πολλών. Μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα μπορούμε να τιμωρήσουμε αυτούς που δημιούργησαν την κρίση και να ανοίξουμε το δρόμο για τη μεγάλη αλλαγή.

To Γραφείο Τύπου