Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/05/2009

4 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υποβάλλει αίτηση στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Όρια της Υφαλοκρηπίδας ζητώντας την επέκτασή της

Απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μποργκ στον Δ.Παπαδημούλη

Η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν υποβάλλει αιτήσεις στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Όρια της Υφαλοκρηπίδας ζητώντας την επέκταση της υφαλοκρηπίδας τους σε συγκεκριμένες περιοχές και υπερπόντια εδάφη τους. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ.Τζ.Μποργκ, αρμόδιου για ναυτιλιακά θέματα, στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με ερώτησή του αναφερόταν στην προθεσμία (Μάιος 2009), που έθεσε η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Όρια της Υφαλοκρηπίδας (UN Commission on the Limits of the Continental Shelf) για την υποβολή αιτήσεων από κράτη που επιθυμούν προσκομίζοντας χάρτες και επιστημονικές αποδείξεις, να επεκτείνουν την οικονομική εκμετάλλευση της υφαλοκρηπίδας πέρα από τα 200 ναυτικά μίλια έως τα 350 ν.μ. από τις γραμμές βάσης και ζητούσε από την Κομισιόν, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί κομμάτι του κοινοτικού κεκτημένου, να απαντήσει αν κράτη μέλη έχουν υποβάλει υπόμνημα στην εν λόγω επιτροπή και τι προτίθεται να πράξει σε περίπτωση που προκύψουν διαφορές μεταξύ κρατών μελών.

Ο Επίτροπος Μποργκ, στην απάντησή του ενώ αναφέρει ότι: «η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS) αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Η σύμβαση αυτή εγκρίθηκε με απόφαση του Συμβουλίου της 23ης Μαρτίου 1998», επισημαίνει ότι: «Ωστόσο, δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Κοινότητας όλα τα θέματα που καλύπτει η σύμβαση. Σε δήλωση που προσαρτήθηκε στη συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου αναφέρονται οι τομείς στους οποίους η Κοινότητα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα και εκείνοι για τους οποίους μοιράζεται την αρμοδιότητα με τα κράτη μέλη. Το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών μελών. Ως εκ τούτου, οι αιτήσεις υποβάλλονται από τα κράτη μέλη της Κοινότητας στη Επιτροπή για τα Όρια της Υφαλοκρηπίδας (CLCS) σύμφωνα με το άρθρο 76 της UNCLOS και το άρθρο 4 του παραρτήματος II της εν λόγω σύμβασης.»

Σημειώνεται ότι, όπως προκύπτει από την απάντηση της Επιτροπής, έχουν υποβάλλει αίτηση για αλλαγή των ορίων της υφαλοκρηπίδας τους:

•    η Γαλλία, Ιρλανδία, Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο (κοινή αίτηση) για την περιοχή της Κελτικής Θάλασσας και του Βισκαϊκού Κόλπου

•    η Ιρλανδία για την Αβυσσική πεδιάδα Πόρκιουπάιν (Β.Ατλαντικός Ωκεανός)

•    η Γαλλία για περιοχές που αφορούν την Γαλλική Γουιάνα και Νέα Καληδονία

•    το Ηνωμένο Βασίλειο για την νήσο Ασένσιον (Ν. Ατλαντικός Ωκεανός)

•    η Γαλλία για τις Γαλλικές Αντίλλες και τα νησιά Κεργκελέν (Ν.Ινδικός Ωκεανός)

•    το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την περιοχή Χάττον Ρόκολ (Β.Ατλαντικός Ωκεανός)

•    η Ιρλανδία για την περιοχή Χάττον Ροκολ (Β.Ατλαντικός Ωκεανός)

To Γραφείο Τύπου