Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/06/2006

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Συνασπισμού σχετικά με τον Ρ/Σ "ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ"

Το Γραφείο Τύπου επισημαίνει, σχετικά με τον Ρ/Σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ», με αφορμή ερωτήματα και σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας και συνδέουν το καθεστώς λειτουργίας του συγκεκριμένου σταθμού με την πρόσφατη επιχείρηση των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, που δικαίως προσπαθούν να βάλουν τάξη στην ασυδοσία και τις πολλαπλές παρανομίες, που επιβιώνουν στο τοπίο των ραδιοφωνικών συχνοτήτων στην Αττική:

Είναι απίστευτα υποκριτική η άποψη που συμψηφίζει και μάλιστα στοχοποιεί τη λειτουργία ενός σταθμού καθ' όλα έγκριτου, με ενημερωτικό και κατά κοινή εκτίμηση υψηλής στάθμης πολιτιστικό - ψυχαγωγικό πρόγραμμα, μέσα στον «πολτό» στενών επιχειρηματικών συμφερόντων, κραυγαλέας πολιτιστικής υποβάθμισης και απολύτως αδιαφανών παράνομων εμπορευματικών επιδιώξεων με εκμετάλλευση του φάσματος των δημοσίων συχνοτήτων. Βεβαίως η παραπάνω διαπίστωση αφορά και στη λειτουργία του Ρ/Σ του Δήμου Αθηναίων για την εξυπηρέτηση των ξενόγλωσσων μεταναστών, ο οποίος επίσης έχει μπει στο στόχαστρο ανάλογων κακοπροαίρετων σχολίων.

Η παρούσα κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα επανεξετάσει και θα προβεί σε οριστικές ρυθμίσεις στο καθεστώς αδειοδοτήσεων μέχρι τον Ιούνιο και μετέπειτα μέχρι τον Οκτώβριο του 2005. Εν' όψει αυτής της διαδικασίας από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2005 δια του Προέδρου του κόμματός μας δημοσιοποιήθηκε η πολιτική επιλογή για την στήριξη εκ μέρους του κόμματος ενός σταθμού που θα λειτουργεί με βάση τις αδιαπραγμάτευτες αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και θα προβάλλει τις αξίες της σύγχρονης ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς. Προετοιμάστηκε ο σχετικός φάκελος με όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά και γνωστοποιήθηκε αναλυτικά και έγκαιρα η πρόθεσή μας, εν' όψει της διαδικασίας αδειοδότησης, σε όλες τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές και τις ανεξάρτητες αρχές που ελέγχουν καθ' οιονδήποτε τρόπο τις συχνότητες και το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Αφού παρήλθαν οι παραπάνω προθεσμίες και καθώς συγκεντρώθηκε με απόλυτα διαφανή δημόσιο τρόπο ένα ικανοποιητικό ποσό για την χρηματοδότηση της λειτουργίας του σταθμού, ξεκίνησαν από τον Φεβρουάριο του 2006 δοκιμαστικές εκπομπές. Διαμορφώθηκε συν τω χρόνω καθημερινό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν έγκριτοι παράγοντες της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής του τόπου και το οποίο κάλυψε επί της ουσίας - και όχι τυπικά - όλα τα μεγάλα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2006, ιδιαίτερα μάλιστα αυτά που αφορούν στις κινητοποιήσεις της νεολαίας, των εργαζομένων και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.

Στο δημόσιο διάλογο που έχει διεξαχθεί για το προετοιμαζόμενο νομοθέτημα που θα αφορά στη «συγκέντρωση», την αδειοδότηση και λοιπά ζητήματα στον χώρο των ΜΜΕ έχουμε εκφράσει την άποψη της Αριστεράς, που μέλλει τελικά να κριθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο όποτε τελικά συζητηθεί το σχετικό Νομοσχέδιο και το καθεστώς αδειοδοτήσεων, ότι θα πρέπει οι συχνότητες, ως δημόσιο αγαθό, να μην επιτραπεί να γίνουν πεδίο στυγνής εμπορευματικής αξιοποίησης και βεβαίως αντίστοιχης οικονομικό - πολιτικής διαπλοκής. Επίσης, έχουμε καταθέσει στον σχετικό διάλογο και στην εναρκτήρια διαδικασία της Βουλής την άποψή μας, για την διαμόρφωση, στην προοπτική και της εισαγωγής της ψηφιακής τεχνολογίας, ειδικής «μπάντας» συχνοτήτων που να είναι προσβάσιμες με ειδικό οικονομικό καθεστώς και όρους λειτουργίας σε κοινωνικούς θεσμούς, νεολαιίστικους φορείς, κινήσεις πολιτών κλπ.

Με βάση τις εξελίξεις του θέματος του βασικού μετόχου και την διευκρίνιση των σχετικών θέσεων της Ε.Ε. για το συνολικό ζήτημα εν' όψει και της Συνταγματικής Αναθεώρησης, σημειώνεται μία νέα καθυστέρηση που ενδεχομένως θα οδηγεί στην «τακτοποίηση» του ζητήματος των αδειοδοτήσεων εντός του 2007. Εξάλλου λήγει και η παράταση της προηγούμενης αδειοδότησης.

Στη βάση των παραπάνω εξελίξεων επαναφέρουμε το αίτημα για την παροχή έστω ειδικού προσωρινού καθεστώτος νόμιμης λειτουργίας σε σταθμούς, που αποδεδειγμένα λειτουργούν με βάση συγκεκριμένες αρχές και εμπλουτίζουν το τοπίο, σε μια περίοδο μάλιστα βαθύτατης κρίσης των ενημερωτικών σταθμών και εκπομπών. Εκτιμούμε ότι με αυτή τη ρύθμιση αφ' ενός θα στηριχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους και αφ' ετέρου θα αποφύγουν το ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας και συκοφάντησης στο πλαίσιο της αναπαραγόμενης πολλαπλής ασυδοσίας που - ευλόγως - προκαλεί την παρέμβαση των αρμοδίων αρχών.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου