Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/05/2009

O Γιάννης Τόλιος στην 5η σύνοδο του ευρωπαϊκού δικτύου κατά των μεταλλαγμένων

Να επιβληθεί «μορατόριουμ» στα μεταλλαγμένα απαιτούν οι ευρωπαίοι αγρότες και καταναλωτές. Αναγκαία η εφαρμογή του «Πρωτοκόλλου για τη Βιοασφάλεια» προς ριζική αντιμετώπιση τους.

Πραγματοποιήθηκε στις 24-25/4/09, στη Λουκέρνη Ελβετίας, η 5η σύνοδος του ευρωπαϊκού δικτύου κατά των μεταλλαγμένων (GMO-Free Regions), με συμμετοχή 250 αντιπροσώπων από 28 χώρες της Ευρώπης. Η συνδιάσκεψη κατέληξε σε ψήφισμα που μεταξύ άλλων ζητάει την άμεση επιβολή «μορατόριουμ» (πάγωμα) στην χορήγηση αδειών καλλιέργειας μεταλλαγμένων προϊόντων και την αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην αξιολόγηση των κινδύνων με βάση την αρχή της προφύλαξης προς αποτροπή παραγωγής τους.

Ο Γιάννης Τόλιος, μιλώντας εκ μέρους του «Ελληνικού Δικτύου για μια Εναλλακτική Αγροτική Πολιτική Αυτοδυναμίας Τροφίμων», τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο αγώνας κατά των μεταλλαγμένων έχει μπει σε μια κρίσιμη φάση. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυξάνονται οι αντιστάσεις αγροτών και καταναλωτών κατά των προσπαθειών του πολυεθνικού καρτέλ βιοτεχνολογίας (Monsanto, Syngenta, Bayer, BASF, DuPont, κά) για τη χρήση «γενετικά τροποποιημένων οργανισμών» (ΓΤΟ) στην παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών. Δυστυχώς το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, αφήνει πολλά «παράθυρα» που διευκολύνουν τη διάδοση του. Ωστόσο ελπιδοφόρο μήνυμα αποτελεί η αντίσταση των ευρωπαίων πολιτών (παραγωγών και καταναλωτών) και η απαίτηση απαγόρευσης τους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόσφατη απαγόρευση από 6 χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία, Ουγγαρία και Ελλάδα) της καλλιέργειας του μεταλλαγμένου καλαμποκιού Mon 810 της Monsanto, του μόνου που είχε πάρει αρχικά άδεια καλλιέργειας στην ΕΕ.

Στην Ελλάδα παρʼ ότι και οι 54 Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας έχουν ανακηρύξει τις περιοχές τους ελεύθερες ζώνες από μεταλλαγμένα, εξʼ αιτίας της απουσίας αποτελεσματικών μηχανισμών ηχνιλασιμότητας και σήμανσης και μη υποχρεωτικής εφαρμογής των ελέγχων στα κτηνοτροφικά προϊόντα (κρέας και γαλακτοκομικά), κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά προϊόντα με «γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς». Η επιβολή ενός νέου «μορατόριουμ» σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα αποτελέσει οπωσδήποτε θετικό βήμα. Ωστόσο η αποτελεσματική απαγόρευση τους μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την εφαρμογή του διεθνούς Πρωτοκόλλου Καρθαγένης για τη Βιοσφάλεια, το οποίο δίδει το δικαίωμα σε κάθε χώρα στο όνομα της προφύλαξης να απαγορεύσει τα μεταλλαγμένα. Αρκετές χώρες της ΕΕ μεταξύ άλλων και η Ελλάδα, καθώς και η ΕΕ στο σύνολο της, έχουν υιοθετήσει το συγκεκριμένο Πρωτόκολλο. Δυστυχώς οι πιέσεις του λόμπυ των πολυεθνικών βιοτεχνολογίας (στις ΗΠΑ και ΕΕ) παρεμποδίζουν την εφαρμογή του. Χρειάζεται η άσκηση πίεσης από τα κοινωνικά κινήματα (αγροτών, καταναλωτών, επιστημόνων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, κά) για άμεση εφαρμογή, ώστε να μπει φραγμός στην παραγωγή τους που είναι σε βάρος της ανθρώπινης υγείας, της βιοποικιλότητας, της διατροφικής ασφάλειας και απειλούν άμεσα με επιμόλυνση την παραδοσιακή, συμβατική και βιολογική γεωργία από ΓΤΟ, μια κατάσταση που είναι αναπόφευκτη και μη αντιστρεπτή όταν η καλλιέργεια γίνεται στους ανοικτούς αγρούς.