Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/06/2006

Η συνεχής υπονόμευση της ΔΕΗ από ιδιωτικά συμφέροντα, με την συμμαχία της Κυβέρνησης, πίσω από τα πρόσφατα προβλήματα στο σύστημα ηλεκτροδότησης

Ανακοίνωση του Τμήματος Ενεργειακής Πολιτικής του ΣΥΝ

Η ισχυρή έκρηξη χτες σε μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, καθώς και οι διακοπές ρεύματος που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, φέρνουν στην επιφάνεια τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η επιχείρηση.

Το συμβάν δεν αποτελεί έκπληξη σε όσους γνωρίζουν την κατάσταση της επιχείρησης και εκτιμάται σαν ένα καμπανάκι για επερχόμενο πολύ πιθανό κίνδυνο "μπλακ αουτ".

Η έκρηξη αλλά και τα γενικότερα προβλήματα δεν είναι άσχετα με την ανεπαρκή συντήρηση και την γενικότερη επενδυτική απραξία που έχει επιβληθεί στη ΔΕΗ στα πλαίσια της Απελευθέρωσης, που αποτελεί πρόκληση και ταυτόχρονα κίνδυνο για το σύστημα ηλεκτροδότησης. Ειδικότερα, η λειτουργία του διαχειριστή του συστήματος διανομής εκτός ΔΕΗ, εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιάσει τα λειτουργικά προβλήματα.

Η Κυβέρνηση με τσουχτερές αυξήσεις στα τιμολόγια και με άλλα κίνητρα προσπαθεί να επιβάλλει τον στόχο -αυτοσκοπό- της εισόδου των ιδιωτών στην ηλεκτροπαραγωγή αδιαφορώντας για τις κοινωνικές επιπτώσεις αλλά και τους σοβαρούς κινδύνους από την υποβάθμιση της ΔΕΗ στην αντιμετώπιση των αναγκών της κοινωνίας και της οικονομίας.

Τμήμα Ενεργειακής Πολιτικής