Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/05/2009

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ σχετικά με την απόφαση του Πρωτοδικείου Ρόδου για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την τεράστια -και παράτυπη- πίεση του κ. Σανιδά και του Υπουργού Δικαιοσύνης, το δικαστήριο της Ρόδου αποφάσισε να κηρύξει τους δύο γάμους ανυπόστατους. Φυσικά, η νομική διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων από τα δύο ζευγάρια δεν σταματά εδώ. Είναι αυτονόητο ότι ο ΣΥΝ θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό τους, θεωρώντας απαράδεκτη τη διαιώνιση των θεσμικών διακρίσεων εναντίον ομοφυλοφίλων.

Παράλληλα, όμως, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ανεξάρτητα από τις όποιες δικαστικές αποφάσεις ή την ερμηνεία του υφιστάμενου νόμου, το πολιτικό ζήτημα παραμένει. Σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα πολίτες που στερούνται το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή, στην κοινή ασφάλιση, ακόμη και στη λήψη αποφάσεων για τον/την σύντροφό τους την ύστατη ώρα. Η κυβέρνηση αντί να κρύβεται πίσω από τα δικαστικά πραξικοπήματα του κ. Σανιδά, οφείλει να αποδεχθεί το αυτονόητο συνταγματικό δικαίωμα στην ισότητα και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την υλοποίησή του. Η δική μας θέση είναι γνωστή και κατατεθειμένη: Τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να έχουν δικαίωμα στον πολιτικό γάμο, κάτι που άλλωστε δεν απαγορεύεται από το υπάρχον νομικό πλαίσιο (γιʼ αυτό και οι κατηγορίες εναντίον του δημάρχου της Τήλου κατέπεσαν).

Τμήμα Δικαιωμάτων