Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/06/2006

Eνημέρωση για τα προβλήματα της ψυχικής υγείας και Ειδικής Αγωγής

Στα πλαίσια της ενημέρωσης για τα προβλήματα της ψυχικής υγείας και Ειδικής Αγωγής που πραγματοποιεί η Συντονιστική Επιτροπή των Σωματείων Εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία, την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΣΥΝ αποτελούμενη από τον Γ. Τόλιο μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και το Δ. Αδαμόπουλο, υπεύθυνο του Τμήματος Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας.

Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής, επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση αθέτησε τις δεσμεύσεις και τις συμβατικές υποχρεώσεις, εξασφάλισης ομαλής ροής χρηματοδότησης για προώθηση της ψυχικής μεταρρύθμισης. Προχώρησε σε περικοπές κονδυλίων κατά 62% και ετοιμάζει νόμο που θα φορτώσει το οικονομικό κόστος της λεγόμενης μεταρρύθμισης στους ίδιους τους ασθενείς και στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι διοικήσεις των φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στερημένες από τη ροή των αναγκαίων πόρων, καταφεύγουν σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αφήνουν τους εργαζόμενους απλήρωτους επί μήνες, εξαναγκάζοντας πολλούς από αυτούς σε παραίτηση. Ενεργούν δηλαδή όπως ο κάθε ιδιώτης επιχειρηματίας, περικόπτοντας τις δαπάνες. Ωστόσο υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά σε σχέση με τους συνηθισμένους ιδιώτες επιχειρηματίες. Οι Φορείς Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης δεν είχαν ποτέ ίδιους πόρους. Ήταν από την αρχή κρατικά κατασκευάσματα που χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία για την ιδιωτικοποίηση της Ψυχικής Υγείας.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής, που ιδρύθηκαν, στην μεγάλη πλειοψηφία τους, τα τελευταία 25 χρόνια και χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο από τις Νομαρχίες. Τα Κέντρα αυτά, μαζί με τα παλαιότερα του χώρου , κάλυψαν και εξακολουθούν να καλύπτουν την ανεπάρκεια δημοσίων δομών του Υπουργείου Υγείας και Υπουργείου Παιδείας για τα 'Ατομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). Συγχρόνως καταδεικνύουν την απουσία εθνικού σχεδιασμού και την αδυναμία της Πολιτείας να καλύψει διευρυνόμενες ανάγκες. Από την άλλη η εντεινόμενη λιτότητα, οι χαμηλοί μισθοί, η μη διασφάλιση των ειδικοτήτων, ο περιορισμός των θέσεων εργασίας και η συνακόλουθη συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε συνδυασμό με την απουσία ουσιαστικού δημόσιου ελέγχου, εντείνουν αδιέξοδα.

Εκ μέρους του ΣΥΝ εκφράστηκε η ολόπλευρη στήριξη στη δράση της Συντονιστικής Επιτροπής και τονίστηκε ότι το κύριο βάρος της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στο χώρο της Ψυχικής Υγείας, πρέπει να στηριχθεί στις υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα, με την οικοδόμηση πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) και μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, με αυστηρό έλεγχο της λειτουργίας των ιδιωτικών φορέων σχετικά με την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

Δυστυχώς, οι πολιτικές που εφαρμόζονται από το δικομματισμό κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, της υποχρηματοδότησης και της παραχώρησης υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα σε βάρος των ασθενών και των οικογενειών τους. Η μόνη απάντηση είναι η οικοδόμηση ενός πλατιού κοινωνικού μετώπου στήριξης της Ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, όπως εξάλλου και κάθε άλλης κοινωνικής δομής Δημοσίου Τομέα Υγείας-Πρόνοιας, για την εξασφάλιση σύγχρονων και δωρεάν υπηρεσιών, σε όσους έχουν ανάγκη.

Τα συλλογικά προβλήματα δεν αποδέχονται ατομικές λύσεις

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου