Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/05/2009

Συνέντευξη του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Δημ. Παπαδημούλη, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Ε. Μπαλτατζή) για την υπόθεση Παυλίδη

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Ε. Μπαλτατζή) για την υπόθεση Παυλίδη, δήλωσε μεταξύ άλλων:

Για την υπόθεση Παυλίδη και την ατιμωρησία των πολιτικών

"Πρόκειται για ένα ακόμη κουκούλωμα μιας σκανδαλώδους και δυσώδους υπόθεσης -για λόγους κομματικής σκοπιμότητας- σε πλήρη αντίθεση και με περιφρόνηση της κοινής γνώμης.  Το 75% και το 80% των πολιτών στις δημοσκοπήσεις, ανάμεσά τους και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ, λένε ότι η υπόθεση Παυλίδη πρέπει να διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη.  Χθες η Βουλή αποφάσισε αρνητικά.  Συνεχίζεται ένα γαϊτανάκι, όπου το κάθε κόμμα καλύπτει τους δικούς του με μια ιδιότυπη κομματική «ομερτά». Τα κόμματα εξουσίας παράγουν περισσότερα σκάνδαλα από αυτά που μπορεί να καταναλώσει η κοινή γνώμη.  Γιʼ αυτό υπάρχει αυτό το μπούχτισμα και η αηδία των πολιτών. 

Ο κόσμος δεν αντιδρά έτσι, επειδή θέλει να κλέβουν οι πολιτικοί ή θέλει να κουκουλώνονται τα σκάνδαλα.  Αντιδρά επειδή πιστεύει ότι στο τέλος κανείς μεγαλόσχημος δεν θα την πληρώσει, γιατί το παιχνίδι παίζεται με σημαδεμένα χαρτιά.   Έχουμε ένα σύστημα δικομματικής εναλλαγής το οποίο δουλεύει με πολύ «λάδι», πολλή αναξιοκρατία, πολλή διαφθορά, πολύ μαύρο πολιτικό χρήμα. Η εξουσία κερδίζεται με το σύστημα του «πάρ'τα όλα», με τη βοήθεια του εκλογικού νόμου, όπου το πρώτο κόμμα τα παίρνει όλα και καταργεί ή υποβαθμίζει τους ελέγχους.  Εννοώ την διάκριση των εξουσιών, τον τρόπο που διορίζεται η δικαιοσύνη, τον τρόπο που νομοθετεί η Βουλή.  Ποιος πιστεύει στα σοβαρά ότι ψήφισαν κατά συνείδηση οι βουλευτές της ΝΔ;   Ο κ. Μανώλης μίλησε ως «ο τρελός του χωριού» και είπε «θα ψηφίσω όχι αν θέλω να διερευνηθεί η υπόθεση Παυλίδη, αλλά ότι δεν θέλω εκλογές». 

Στον κ. Παυλίδη, για τον οποίο δεν λέω αν είναι ένοχος ή αθώος, αλλά ότι έπρεπε να διερευνηθεί η υπόθεσή του από τη δικαιοσύνη, το κόμμα του είπε ότι δεν χρειάζεται να γίνει αυτό, εμποδίζουμε τη δικαιοσύνη να ψάξει την υπόθεσή σου.  Επομένως, γιατί να παραιτηθεί ο κ. Παυλίδης;  Αν ο κ. Παυλίδης παραιτηθεί, ο ίδιος προσωπικά θα φανεί ως «καραγκιόζης», γιατί όσα έλεγε, δεν τα πιστεύει.  Δεύτερον και χειρότερο, θα αποδειχθεί ότι υπήρξε μια συναλλαγή ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον κ. Παυλίδη ότι «εμείς δεν θα σε παραπέμψουμε για περαιτέρω διερεύνηση, αλλά και εσύ, για να μην σε κουβαλάμε στην πλάτη μας και μας δημιουργείς ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό κόστος, πρέπει να μας αδειάσεις τη γωνιά». 

Αν ο κ. Παυλίδης δεν ήταν ο 151ος , αλλά ο 160ος βουλευτής της ΝΔ, ο κ. Καραμανλής θα τον είχε «καθαρίσει σαν αυγό».  Έτσι είχε κάνει με τον κ. Πολύζο, τον οποίο διέγραψε, γιατί ο άνθρωπος είπε ότι σε όλους τους πολιτικούς χώρους υπάρχουν άνθρωποι που «τα πιάνουν».

Η εμπειρία δείχνει, δυστυχώς, ότι βολεύονται και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ με την ατιμωρησία, την εύκολη παραγραφή.  Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτικών στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν είναι διεφθαρμένοι, λειτουργούν μέσα σε ένα σύστημα κομματικής «ομερτά».  Συγκαλύπτουν και στηρίζουν τους διεφθαρμένους. 

Αν αυτό το απόστημα δεν μπορούν να το σπάσουν τα κόμματα με μια γενναία αυτοκάθαρση, με θεσμικές αλλαγές, μπορούν να γίνουν δύο πράγματα:  το ένα είναι να τους «τραβήξει το αυτί» ο λαός στις εκλογές και το δεύτερο είναι μια πολιτική συμφωνία κυρίων με όλα τα κόμματα.   Να δεσμευτούν όλοι ότι, όταν έρχεται ένας φάκελος από τη δικαιοσύνη στη Βουλή που περιέχει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, να παραπέμπεται αυθωρεί και παραχρήμα στη δικαιοσύνη. Ο κ. Παυλίδης, αν πήγαινε στη δικαιοσύνη, υπήρχε η περίπτωση να αθωωθεί.  Τώρα θα τον συνοδεύει μια σκιά σε όλη του τη ζωή, με ευθύνη του κόμματός του."

To Γραφείο Τύπου