Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/04/2009

Σε πλήρη απαξίωση έχει οδηγηθεί από τις ελλείψεις το Νοσοκομείο Ρόδου

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Το Νοσοκομείο Ρόδου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επαρκούς λειτουργίας, η κατάσταση είναι τραγική και διαχρονικά δεν έχει γίνει τίποτα για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στελέχωσής του με το ανάλογο μόνιμο προσωπικό.

Σε ερώτησή μας το 2006,  κάναμε λόγο για 254 κενές θέσεις εργασίας από τις 708 που προβλέπει ο Οργανισμός του Νοσοκομείου. Σήμερα στο Νοσοκομείο παραμένουν κενές 320 θέσεις ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού. Από αυτές οι 50 είναι θέσεις ιατρικού προσωπικού. Δηλαδή το Υπουργείο δεν έχει κάνει  τίποτα για να αντιμετωπίσει την άσχημη κατάσταση  που και εμείς 3 χρόνια πριν είχαμε εντοπίσει.

Για το θέμα αυτό ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου έχει διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθούν τυχόν ποινικές ευθύνες στελεχών του Υπουργείου Υγείας.

Η αναμονή για χειρουργική επέμβαση ξεπερνά τους τρεις μήνες καθώς η λίστα αναμονής έχει ξεπεράσει τους 700 ασθενείς και τρεις από τις πέντε χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστές.

Η Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου απειλείται με αναστολή λειτουργίας, καθώς ο μοναδικός Ψυχίατρος συνταξιοδοτείται άμεσα, με αποτέλεσμα οι 13 νοσηλευόμενοι να παραμένουν ακάλυπτοι υγειονομικά. Οι ελλείψεις χημιοθεραπευτικών σκευασμάτων είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να διακοπούν οι χημιοθεραπείες των ασθενών. Το πρόβλημα αυτό έρχεται να προστεθεί στο ότι το Νοσοκομείο δεν έχει Ογκολογική και Ακτινοθεραπευτική  Κλινική, με αποτέλεσμα οι ασθενείς για να υποβληθούν σε ακτινοθεραπείες αναγκάζονται να ταξιδεύουν στην Αθήνα, με κόστος δυσβάσταχτο κι αφάνταστη ταλαιπωρία.

Επίσης το Νοσοκομείο Ρόδου αντιμετωπίζει ελλείψεις σε αναλώσιμα ιατρικά υλικά, γάζες, ράμματα, σύριγγες, ορούς κ.λ.π. και σε φάρμακα. Τα χρέη του Νοσοκομείου προς τους προμηθευτές ανέρχονται στα 37,7 εκ. ?.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

•    Τι μέτρα θα πάρει άμεσα για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό στο Νοσοκομείο Ρόδου, ώστε αυτό να μπορέσει να προσφέρει υψηλής στάθμης υγειονομική περίθαλψη στους κατοίκους του ακριτικού μας νησιού.

•    Θα προχωρήσει στην άμεση κάλυψη των κενών θέσεων της Ψυχιατρικής Κλινικής με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πριν αυτή αναγκαστεί να κλείσει με ότι αυτό συνεπάγεται για τους 13 ασθενείς της.

•    Θα προχωρήσει άμεσα στην  προμήθεια του Νοσοκομείου με τα απαραίτητα χημειοθεραπευτικά σκευάσματα, ώστε να μπορέσουν οι ασθενείς να συνεχίσουν τις  θεραπείες τους;

•    Γιατί οδηγεί το Νοσοκομείο  σε απαξίωση αφήνοντάς το να λειτουργεί με ελλείψεις βασικών αναλώσιμων ιατρικών υλικών και φαρμάκων;

•    Σκοπεύει να καλύψει τα χρέη του Νοσοκομείου προ τους προμηθευτές με έκτακτη επιχορήγηση;

•    Είναι στο σχεδιασμό του Υπουργείου η ίδρυση Ογκολογικής Κλινικής;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ