Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/05/2009

Απορρίφθηκε η πρόταση της Κομισιόν για αποκλεισμό των αυτοπασχολούμενων οδηγών από την οδηγία για το χρόνο εργασίας των οδηγών || Δ.Παπαδημούλης: "Σημαντικό πολιτικό μήνυμα προς την Κομισιόν και το Συμβούλιο, νίκη για την οδική ασφάλεια"

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψε σήμερα μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποκλείσει τους αυτοαπασχολούμενους οδηγούς από την οδηγία σχετικά με το χρόνο εργασίας των οδηγών και των απασχολούμενων στις μεταφορές.

Η ευρωομάδα της Αριστεράς κατέθεσε, σε συνεργασία με τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές τροπολογία απόρριψης της πρότασης αυτής, η οποία υπερψηφίστηκε  με διαφορά 25 ψήφων (332 υπέρ, 307 κατά) και υποστηρίχθηκε από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία των εργαζομένων στις μεταφορές (ETF).

Η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε και από την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Παρόλα αυτά, οι Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι ευρωβουλευτές προσπάθησαν να υποστηρίξουν την πρόταση της Κομισιόν και στην Ολομέλεια, χωρίς επιτυχία.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, εισηγητής της Ευρωομάδας της Αριστεράς για θέματα χρόνου εργασίας και συνυπογράφων την τροπολογία απόρριψης δήλωσε, αιτιολογώντας την υπερψήφιση της τροπολογίας: 

"Αυτό είναι ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα προς την Κομισιόν και το Συμβούλιο. Το Ευρωκοινοβούλιο υποστηρίζει τα δικαιώματα των οδηγών και αρνείται κάθε ανταγωνισμό μεταξύ των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων οδηγών. Με την πρόταση αυτή θα εξαιρούνταν από το πεδίο εφαρμογής της ισχύουσας σχετικής οδηγίας οι αυτοαπασχολούμενοι οδηγοί και για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή νομοθεσία γίνεται μια προσπάθεια διαχωρισμού μεταξύ "πραγματικά αυτοαπασχολούμενου" και "ψευδο-αυτοαπασχολούμενου", που όμως και ατελής είναι και μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την ερμηνεία άλλων διατάξεων του κοινοτικού δικαίου.  Είναι ακόμη μια νίκη για την οδική ασφάλεια."

To Γραφείο Τύπου