Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/05/2009

Δηλώσεις Αλ. Αλαβανου κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο Ηράκλειο Κρήτης

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της περιοδείας του στο Ηράκλειο Κρήτης, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. και βουλευτής Ηρακλείου Αλ. Αλαβάνος επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και συναντήθηκε με τη διοίκηση του Μουσείου.

Σε δηλώσεις του στον Τύπο  ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε, μεταξύ άλλων:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

Ως Πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ περιμένω τις απαντήσεις από τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων, σχετικά με την πρόταση που κάναμε να απεμπλακεί -χωρίς να παραβιάζει το Σύνταγμα- η Βουλή από αυτό το δικαστικό φόρτο και αποπροσανατολισμό που γίνεται.

Περιμένουμε τις απαντήσεις τους. Περιμένουμε έστω άλλες προτάσεις. Γιατί η ελληνική κοινωνία δεν  μπορεί να ανεχθεί άλλο αυτό το γεγονός, ότι έχουμε μια Βουλή που δεν ασχολείται με τα προβλήματά της και επίσης ότι ουδείς, ουδείς απολύτως, με βάση τις συνταγματικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, εκ των υπουργών ή πρώην υπουργών για τους οποίους έχουν ανακύψει ερωτήματα για ποινικές ευθύνες δεν έχει παραπεμφθεί. Ουδείς απολύτως. Αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Θέλω να επιβεβαιώσω και σήμερα την στήριξή μου στους αγρότες της Κρήτης, οι οποίοι βρίσκονται αυτή την στιγμή στο κέντρο της Αθήνας.

Πρώτον η κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει μια εθνική αγροτική πολιτική, που να έχει όλα τα βασικά προϊόντα ελαιόλαδο, αμπελουργία, κτηνοτροφία και δεύτερον να σταματήσει αυτή τη στάση υποταγής απέναντι στην Ε.Ε.. Χρειάζεται να μην πραγματοποιηθεί η αναθεώρηση του 2013. Η Ε.Ε. πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση. Χρειάζεται να βοηθηθεί η ύπαιθρος, ώστε να κρατήσει  το νέο κόσμο, ο οποίος αλλιώς θα συμβάλει στην ανεργία των πόλεων.

Θα ήθελα τελειώνοντας να αναφέρω, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια Μινωική τοιχογραφία που δείχνει έναν ταύρο πριν από 3,500 χιλιάδες χρόνια. Θα έλεγα ότι 3,500 χρόνια άντεξε η κτηνοτροφία και άντεξε και όλη η αγροτική οικονομία. Δεν μπορεί να τη διαλύσει τώρα η κυβέρνηση του κ.Καραμανλή.

ΓΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι αυτή η διήμερη επίσκεψη στο Ηράκλειο είχε ως κεντρικό αντικείμενο  -όχι το μόνο- την ενημέρωση για τα ζητήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς, προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για πρωτοβουλίες και χρηματοδοτήσεις σε αυτό τον τομέα.

Επισκεφτήκαμε χθες την Γόρτυνα, τη Φαιστό, περάσαμε από τους  Βώρους και είδαμε ότι υπάρχουν σημαντικές ανάγκες. Φοβάμαι ότι στη Φαιστό τελικά το μεγαλύτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον αρχίζουν και αποκτούν τα στέγαστρα, τα οποία είναι παμπάλαια και κινδυνεύουν να καταρρεύσουν και για τα οποία θα έπρεπε να είχαμε πάρει κάποια μαθήματα από τη Σαντορίνη, πόση προσοχή και  πόση σημασία έχουν. Είναι οι ανασκαφές και η συντήρηση του χώρου που θέλει μεγάλες προσπάθειες, όπως στην Αγία Τριάδα, όπως στο χώρο της Γόρτυνας και θέλω να ελπίζω -τουλάχιστον εμείς θα επιληφθούμε-  ότι θα υπάρξουν γρήγορες επεμβάσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Να βάλω ένα γενικό θέμα που αφορά και σε αυτά τα  μέρη που είδαμε, αφορά στην Κνωσό και δυστυχώς και σε όλη την Ελλάδα. Το γεγονός δηλαδή  ότι από τη μια είναι μειωμένο το προσωπικό και από την άλλη, έστω και το ελάχιστο αυτό προσωπικό που προσλαμβάνεται, μετά από 24 μήνες εκδιώκεται. Και το πιο σχιζοφρενικό οικονομικό σύστημα δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό. Δηλαδή, να προσλαμβάνει, να ειδικεύει, να μαθαίνουν το χώρο, να μαθαίνουν τους συναδέλφους τους, να αγαπάνε τον τόπο και μόλις γίνονται όλα αυτά να εκδιώκονται. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο θα το θέσουμε ξανά στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Σήμερα είχαμε την επίσκεψη στο Μουσείο Ηρακλείου. Νομίζω ότι ίσως είναι το κεντρικό ζήτημα -χωρίς να υποτιμήσω κανένα άλλο- στο χώρο όχι μόνο του Ηρακλείου της Κρήτης αλλά θα έλεγα και ολόκληρης της Ελλάδας. Είχαμε μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση από την Διευθύντρια.

Νομίζω ότι, το προσωπικό όπως και παλαιότερα και τώρα κάνει μια μεγάλη  προσπάθεια. Ενημερωθήκαμε για τη  μελέτη που έχει γίνει αλλά αυτό που έχουμε κατανοήσει είναι  ότι ο χρόνος έναρξης λειτουργίας ενός καινούργιου και πολύ καλού μουσείου εξαρτάται κυρίως από τον παράγοντα χρηματοδοτήσεις. Εξαρτάται από το κατά πόσο θα προωθηθεί η μουσειογραφική μελέτη και θα γίνει διαγωνισμός γιʼ αυτό. Και εξαρτάται από την ποσότητα και την ταχύτητα των χρηματοδοτήσεων.

Εγώ θα συναντήσω τον Υπουργό Πολιτισμού τον κ.Σαμαρά την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να θέσω με επιτακτικότητα αυτά τα ζητήματα.

To Γραφείο Τύπου