Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/06/2006

Η Εθνική Τράπεζα παραδίδεται στα ιδιωτικά κυρίως ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ σχολιάζοντας τις εξελίξεις σε σχέση με την διάθεση των δικαιωμάτων για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, έκανε την παρακάτω δήλωση:

΄΄ Όλα δείχνουν ότι από τη διάθεση των δικαιωμάτων για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο η συμμετοχή των ιδιωτικών κυρίως ξένων κερδοσκοπικών κεφαλαίων στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας, ενώ θα μειωθεί ακόμα περισσότερο η έμμεση συμμετοχή του δημοσίου μέσω των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Οι οδυνηρές αυτές εξελίξεις φαίνεται ότι θα συνεχισθούν και θα κλιμακωθούν στη συνέχεια με την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής και με την δημόσια προσφορά για την εξαγορά και του υπόλοιπου πακέτου μετοχών της Finansbank.

Μετά και την αλλεπάλληλη εγκληματική πώληση πακέτων μετοχών του δημοσίου στην Εθνική, της τάξης των 11%, 9% και 7,5 % από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τώρα, με αφορμή την εξαγορά της Finansbank, πάει να δοθεί η χαριστική βολή σε κάθε μορφής δημόσιου ελέγχου της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας μας, της Εθνικής Τράπεζας. Μ΄ αυτόν τον τρόπο δεν ιδιωτικοποιείται μόνο η Εθνική, αλλά συνολικότερα πάει να ιδιωτικοποιηθεί η χώρα και οι πολιτικές κατευθύνσεις της. Αυτός φαίνεται ότι είναι ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης και της Citybank του Τραπεζικού και Πετρελαϊκού Ομίλου Ροκφέλερ, που κατευθύνει τα νήματα των σχετικών εξελίξεων.

Επιπλέον, η εξαγορά της Finansbank, υπό την αιγίδα του γνωστού κ. Γούλφοβιτς της Παγκόσμιας Τράπεζας και με δεδομένη την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία, θέτει σε σοβαρούς κινδύνους το μέλλον της Εθνικής. Ενώ κινδυνεύει να θέσει και για προφανείς οικονομικούς λόγους, υπό ομηρία την Ελλάδα στην ΄΄πάση θυσία΄΄ και έναντι οποιουδήποτε τιμήματος υποστήριξη της απρόσκοπτης πορείας της Τουρκίας προς την Ευρώπη.΄΄

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου