Skip to main content.
26/11/2008

Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία - πρόταση στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  26 /11/2008

Πραγματοποιούμε το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριό μας σε δύσκολες συνθήκες, που δημιουργούν η μεγάλη οικονομική κρίση αλλά και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση στον τόπο μας.

Οι κοινωνικές συνέπειες που αναμένεται να προκαλέσει η παρατεταμένη ύφεση θα είναι μεγάλες.  Η παταγώδης αποτυχία των νεοφιλελεύθερων επιλογών και τα εκρηκτικά αδιέξοδα που συσσώρευσαν, παγκόσμια και  στη χώρα μας, οι πολιτικές της απορύθμισης, των ιδιωτικοποιήσεων και του μηδενισμού της δημόσιας παρέμβασης οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα.

Η Αυτοδιοίκηση, η πλησιέστερη βαθμίδα εξουσίας στον πολίτη, θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολλά από αυτά τα προβλήματα.  Και δυστυχώς είναι αδύναμη.

Η σημερινή κυβέρνηση, ακολουθώντας την τακτική των προκατόχων της απαξιώνει τους Δήμους, διατυπώνοντας ταυτόχρονα μεγαλεπήβολα σχέδια.

Διακήρυξε την «επανίδρυση του κράτους» και τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, αλλά ουσιαστικά εννοούσε την απλή συνένωση των ΟΤΑ προσδοκώντας δημοσιονομικά οφέλη από τη μείωση των Δήμων.  Και όταν είδε τις σφοδρές αντιδράσεις των αιρετών, ανέστειλε τα σχέδιά της, προφασιζόμενη την οικονομική κρίση.

Ταυτόχρονα η Αυτοδιοίκηση δίνει σκληρή μάχη να διατηρήσει τις κοινωνικές δομές, ενώ η οικονομική κατάσταση είναι ασφυκτική, χειροτερεύει δε καθημερινά.

Η Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία αγωνίζεται για ένα νέο δημόσιο τομέα αποτελεσματικό, δημοκρατικό με σαφή κοινωνικό περιεχόμενο και περιβαλλοντική κατεύθυνση.  Στα πλαίσια αυτά η δημιουργία μιας ισχυρής Αυτοδιοίκησης θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

1.  Διεκδικούμε μια συνολική, δημοκρατική μεταρρύθμιση του πολιτικού-διοικητικού συστήματος της χώρας μας.

•    Επιτελικό κράτος, αιρετή περιφέρεια, ισχυρούς ΟΤΑ. Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση.

•    Ριζική αποκέντρωση πόρων προς την Αυτοδιοίκηση με φορολογική αποκέντρωση χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των πολιτών.

•    Καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος, κατάργηση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου διοίκησης, κατοχύρωση της ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων.

2.  Κεντρικό θέμα στη σημερινή συγκυρία είναι η ανάπτυξη του κοινωνικού ρόλου της Τ.Α. και η εφαρμογή, μαζί με τους πολίτες μιας άλλης ριζοσπαστικής, ουσιαστικής πολιτικής με στόχο την απασχόληση και τις κοινωνικές δομές.

Ζητάμε:

•    Το ελάχιστο εγγυημένο  κοινωνικό εισόδημα για όλους τους πολίτες.

•    Διπλασιασμό των κονδυλίων για τις κοινωνικές δαπάνες.

•    Διατήρηση-επέκταση των κοινωνικών δομών.

•    Ανάπτυξη προγραμμάτων ΟΑΕΔ με τους  Δήμους.

•    Άμεση εκπόνηση ολοκληρωμένου προγράμματος αυτεπιστασίας για δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας.

3.    Για τα οικονομικά μας

•    Καμιά συζήτηση για τυχόν περικοπή των θεσμοθετημένων κονδυλίων, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.  Το έργο το έχουμε ξαναζήσει (1997).  Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.

•    Άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων που σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς της ΚΕΔΚΕ φθάνουν έως και το 2008 τα 3.500.000 δις ?.  Η συμφωνία της πλειοψηφίας της ΚΕΔΚΕ με το Υπ. Οικονομικών για απόδοση 1.700 δις ? σε 8 ετήσιες δόσεις (2009-2016) άτοκα, δηλαδή με πραγματικές τιμές λιγότερα από τα μισά (800 εκ.?), είναι απαράδεκτη.  Πρόκειται για χρήματα της Αυτοδιοίκησης που παράνομα μας παρακρατήθηκαν.

•    ΘΗΣΕΑΣ.  Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τα τέλη του 2009.  Η απορροφητικότητα είναι μόλις 38%.  Μένουν 1.800 δις ? στον αέρα.  Είναι δικά μας χρήματα.  Επαναφέρουμε την περσινή μας πρόταση.  Στη διετία που μας έρχεται (2009-2010) να διατεθεί το σύνολο των χρημάτων για επενδυτικούς σκοπούς και συγκεκριμένες κοινωνικές δράσεις, με κριτήρια ΣΑΤΑ.

•    Ε.Σ.Π.Α.  Επαναδιαπραγμάτευση από την κυβέρνηση στην κατεύθυνση ουσιαστικής αύξησης των κοινωνικών δαπανών.  Πιστοποίηση των ΟΤΑ και συμμετοχή τους στα κοινοτικά προγράμματα.

•    Αύξηση του Π.Δ.Ε., ιδιαίτερα των συγχρηματοδοτούμενων έργων που είναι σαφώς μειωμένα στο φετινό προϋπολογισμό.  Οι Δήμοι κινδυνεύουν με επενδυτική ασφυξία.

•    Άμεση μείωση επιτοκίων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

•    Μελέτη για τη δημιουργία Δημοτικής Τράπεζας.

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι

Η κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι καλή.  Έχει τελματώσει.  Οι όποιες αποφάσεις παίρνουμε δεν έχουν καμιά αξία αν δε διεκδικηθούν αγωνιστικά και δυναμικά.

Οι ατέρμονες συζητήσεις-διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, όπως η πρόσφατη εμπειρία δείχνει, δεν οδηγούν πουθενά.  Στην καλύτερη περίπτωση πετυχαίνουμε οριακές βελτιώσεις.  Έχουμε ανάγκη μεγάλων αλλαγών.  Πρέπει να απευθυνθούμε στην κοινωνία και μαζί με τους πολίτες να αγωνιστούμε για τις ριζικές μεταρρυθμίσεις που διεκδικούμε, συλλογικά και αποφασιστικά.

Η Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία θα συμβάλλει αγωνιστικά σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί είμαστε πεισμένοι πως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος.

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

•    Τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που αποφάσισαν οι κορυφαίες συνδικαλιστικές ενώσεις (ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ)

•    Την οργάνωση συγκέντρωσης έξω από τη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού (20-22/12).

•    Το κλείσιμο των Δήμων τον Ιανουάριο, αν δεν εγγραφούν στον προϋπολογισμό οι συγκεκριμένες πιστώσεις (125,330,180).

•    Συστηματική ενημέρωση της κοινωνίας για τις διεκδικήσεις μας θεσμικές και οικονομικές, σε στενή συνεργασία ΚΕΔΚΕ-ΤΕΔΚΝΑ και

•    Διοργάνωση μεγάλης εκδήλωσης-συγκέντρωσης στην Αθήνα, της Αυτοδιοίκησης το πρώτο τρίμηνο του 2008.