Skip to main content.
04/03/2009

Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία – δήλωση Θ.Γκοτσόπουλου για το τέλος των παρεπιδημούντων

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το τέλος 2% που πλήρωναν οι καταναλωτές και τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος απέδιδαν στους Δήμους, καταφέρνει θανάσιμο πλήγμα στα ήδη κατερρέοντα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χωρίς να ωφελεί τελικά παρά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αφού

1.    Η απώλεια αυτή για τους ΟΤΑ δεν θα περάσει στην κατανάλωση, αλλά στις τσέπες των μεγαλοξενοδόχων κυρίως

2.    Δεν θα διασφαλίσει καμία θέση εργασίας στις αντίστοιχες επιχειρήσεις

3.    Θα μειώσει δραματικά την ικανότητα των Δήμων και ιδιαίτερα εκείνων, που βρίσκονται στις τουριστικές περιοχές, να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις τους (καθαριότητα, κοινωνικές υπηρεσίες).

4.    Αυτή η ενέργεια συνεχίζει την πολιτική της κυβέρνησης να μεταβιβάζει αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να αφαιρεί πόρους, προκαλώντας την οικονομική ασφυξία του Δημόσιου τομέα υπέρ των ιδιωτών σε συνθήκες σοβαρής οικονομικής κρίσης, που σε όλο τον κόσμο αναγκάζουν τις κυβερνήσεις να στραφούν στο κράτος και στο δημόσιο χώρο.

•    Η οικονομική κατρακύλα των Δήμων στη χώρα μας πρέπει να σταματήσει τώρα, επιτέλους όλοι οι αυτοδιοικητικοί μαζί με τους εργαζόμενους να αντιδράσουν άμεσα.

•    Να κλείσουν οι Δήμοι και να οργανωθεί μια μεγάλη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την ημέρα της συζήτησης του Νομοσχεδίου.

•    Να ενημερωθεί αναλυτικά η κοινωνία για την τραγική κατάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι πολιτικές δυνάμεις να πάρουν σαφή θέση, χωρίς να πατάνε σε δυο βάρκες.

•    Να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο για τα οικονομικά των ΟΤΑ.

Πρέπει να αντιδράσουμε τώρα και δυναμικά χωρίς άλλες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.

Θόδωρος Γκοτσόπουλος
Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ
εκ μέρουςτης Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας