Skip to main content.
06/05/2009

Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία – δήλωση Θ.Γκοτσόπουλου για τις παραλίες

Με την Κ.Υ.Α. για την παραχώρηση χρήσης των ακτών στους Ο.Τ.Α., προκειμένου να τις εκμεταλλευτούν μέσω ιδιωτών δίνοντας το 20% των εσόδων στο κράτος, η Κυβέρνηση παραβιάζει με προκλητικό τρόπο τον κοινόχρηστο χαρακτήρα των παραλιών.

Προσπαθεί να αντικαταστήσει το τέλος παρεπιδημούντων (2%) που πρόσφατα κατάργησε από τους Δήμους, προς όφελος των ξενοδόχων, με την πρόσκληση για εντατική οικονομική «αξιοποίηση» των αιγιαλών, καθιστώντας προβληματική την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα.

Για την Αυτοδιοίκηση μπαίνει με οξύτητα, για άλλη μια φορά, το ερώτημα: Είναι θεσμός δημοσίου συμφέροντος ή κερδοσκοπικός οργανισμός που βασική του επιδίωξη είναι το οικονομικό όφελος;

Αν είναι το πρώτο, όπως εμείς πιστεύουμε, τότε πρέπει να αρνηθούμε απόλυτα την συγκεκριμένη Κ.Υ.Α. και να απαιτήσουμε το σύνολο των ακτών, περιλαμβανομένων και εκείνων που εκμεταλλεύονται από τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις, να είναι ελεύθερο και προσβάσιμο στους πολίτες. Δεν είναι δυνατόν βασικά αγαθά όπως η θάλασσα και οι ακτές της να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Για την Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία
Θεόδωρος Γκοτσόπουλος
Μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ