Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/06/2006

Επιστολή της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη σύλληψη του Γ.Δραγασάκη στο αεροδρόμιο του Παιρισιού στις 25/06/2006

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά (UEL)

Προς τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Ρενέ φαν ντερ Λίντεν.

Στις 25 Ιουνίου 2006 ο κ. Ιωάννης Δραγασάκης συνελήφθη από τη γαλλική αστυνομία στο αεροδρόμιο Ορλύ κατευθυνόμενος στο Στρασβούργο προκειμένου να λάβει μέρος στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Ολομέλειας. Μολονότι είχε στην κατοχή του έγκυρο εισιτήριο και διπλωματικό διαβατήριο, εξαναγκάστηκε χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις να εγκαταλείψει τη θέση του, ρίχτηκε στο έδαφος, χτυπήθηκε, του περάστηκαν χειροπέδες και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου.

Εκεί αποκαλύφθηκε ότι ο λόγος ήταν ένα γραφειοκρατικό λάθος της αεροπορικής εταιρίας: Στην κάρτα επιβίβασης αναγραφόταν λάθος όνομα και κατά συνέπεια ο κ. Δραγασάκης αφέθηκε ελεύθερος.

Το περιστατικό εναντίον του κ. Δραγασάκη δεν ήταν μόνο ακραίο και βίαιο, αλλά παράλληλα συνιστά μιαν απαράδεκτη παραβίαση των κανόνων περί ασυλίας των μελών της Κοινοβουλευτικής Ολομέλειας.

Η ομάδα της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς περιμένει από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ολομέλειας να εκφράσει τη διαμαρτυρία και την καταδίκη της Ολομέλειας σχετικά με την επίθεση στον κ. Δραγασάκη και να ζητήσει ολοκληρωμένη διερεύνηση γύρω από τις συνθήκες της επίθεσης, πώς έγινε, ποιος ευθύνεται και ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες παράνομες πράξεις.

Το περιστατικό δεν αφορά μόνο τον κ. Δραγασάκη, αλλά την ίδια την Κοινοβουλευτική Ολομέλεια ως ευρωπαϊκό δημοκρατικό θεσμό. Είναι ανάγκη να διασφαλιστεί στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ολομέλειας, όπως και σε κάθε προσκεκλημένο, η δυνατότητα της εκπλήρωσης του έργου τους και της συνεισφορά τους στις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Εξ’ ονόματος της ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Ματς Εϊναρσον,
Πρόεδρος της ομάδας.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου