Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/04/2009

Τα οξυμμένα προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Κύμης ζητούν άμεσες λύσεις

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Επισφαλής θεωρείται η λειτουργία του  Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Κύμης από τους εργαζόμενους  στο Νοσοκομείο και τους φορείς της περιοχής εξαιτίας των οξυμμένων  προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Οι εργαζόμενοι παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες για υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων της περιοχής, έχοντας μάλιστα εξαντλήσει τα ανθρωπίνως δυνατά όρια, δεν μπορούν να αναστρέψουν την δυσάρεστη και επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω έλλειψης προσωπικού.

Συγκεκριμένα:

•    Υπάρχουν 3 κενές οργανικές θέσεις ιατρικές και 15 κενές θέσεις νοσηλευτικού και λοιποί προσωπικού.

•    Η νεοσύστατη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού απειλείται άμεσα με κλείσιμο αφού υπηρετεί  ένας γιατρός Διευθυντής ΕΣΥ ο οποίος εφημερεύει 8 μέρες το μήνα, εργάζεται τα Σάββατα και δεν μπορεί ούτε να ασθενήσει ή να πάρει τα ρεπό και τις άδειες που δικαιούται. Επίσης η Μονάδα έχει μόνο δυο νοσηλευτές που αντιμετωπίζουν και αυτοί το ίδιο πρόβλημα.

•    Στις καθημερινές εφημερίες και στις εφημερίες των αργιών υπάρχει μόνο ένας νοσηλευτής –τρια για τέσσερα τμήματα (Καρδιολογικό, Παθολογικό, Χειρουργικό, Ορθοπεδικό) και για όλα τα έκτακτα περιστατικά.

•    Λόγω έλλειψης προσωπικού οι προσπάθειες που γίνονται για να καλυφθούν οι ανάγκες έχει οδηγήσει το υπάρχον προσωπικό να κάνει δυο και τρεις εργασίες άσχετα με το αντικείμενό του (τραυματιοφορέας εκτελεί χρέη οδηγού ασθενοφόρου και φύλακα, τραπεζοκόμοι ασκούν και διοικητικά καθήκοντα, ή μάγειρα).

•    Οι αμοιβές των δεδουλευμένων υπερωριών και εφημεριών έχουν να καταβληθούν από το Δεκέμβριο του 2008 στους εργαζόμενους.

Επειδή η λειτουργία το Νοσοκομείου κάτω από αυτές τις συνθήκες κρίνεται επισφαλής για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το υπάρχον προσωπικό,

Ερωτάται οκ. Υπουργός:

•    Τι μέτρα θα πάρει άμεσα, για να καλύψει όλες τις οργανικές θέσεις που προβλέπει ο Οργανισμός του Νοσοκομείου, ώστε αυτό να λειτουργήσει αποτελεσματικά;

•    Γιατί παραμένουν απλήρωτα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων από το Δεκέμβριο του 2008 και πότε επιτέλους θα καταβληθούν;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ