Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/05/2009

Συνέντευξη του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Δημ. Παπαδημούλη στο ρ/σ Real για τις πολιτικές εξελίξεις

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Δημ. Παπαδημούλης, μιλώντας στο ρ/σ  Real (Κ.Μακρή-Γ.Χουδαλάκης) για τις πολιτικές εξελίξεις, δήλωσε μεταξύ άλλων:

Για τα σκάνδαλα και τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ

"Πρέπει να τερματιστεί αυτός ο φαύλος κύκλος εδώ και 35 χρόνια σκάνδαλα-ατιμωρησία-διαφθορά.  Ο κόσμος θα ήθελε η εκάστοτε κυβέρνηση να ασχολείται με τα προβλήματά του –ανεργία, ανισότητες, ακρίβεια, οικονομικό χάλι, χρέη, υπερδανεισμός. Να μην παράγει το πολιτικό σύστημα περισσότερα σκάνδαλα από αυτά που μπορεί να «καταναλώσει» η κοινή γνώμη.  Αρκεί να υπάρχει μια δεσμευτική συμφωνία όλων των κομμάτων, απρόσωπη και προληπτική, η οποία θα λέει «δεν θα δικάζουμε εμείς την υπόθεση»,  αλλά όταν έρχεται ένας φάκελος που λέει ότι κάποιος πολιτικός ενέχεται, να υπάρχει αυτόματη δέσμευση, ότι σε όποιο κόμμα και αν ανήκει, θα πρέπει να ψάχνεται το θέμα από τη Δικαιοσύνη.  

Το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής δουλεύει με το σύστημα «παρ' τα όλα».  Το πρώτο κόμμα παίρνει, όχι απλώς την κυβέρνηση, αλλά και τον έλεγχο της Βουλής.  Καταργεί και υποβαθμίζει τους ελέγχους που προκύπτουν μέσα από την ανεξαρτησία των εξουσιών, μέσω του διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και μέσω της κομματικής πειθαρχίας στη Βουλή.  Ο κ. Μανώλης, ως ο «τρελός του χωριού», είπε μια αλήθεια.  Είπε «σιγά που θα ψηφίσω εγώ αν θα διερευνηθεί η υπόθεση Παυλίδη.  Εγώ θα ψηφίσω να μην κινδυνεύσει η έδρα μου».   Η ουσία είναι ότι, ούτε η ΝΔ σήμερα, ούτε το ΠΑΣΟΚ χθες, είχαν την πολιτική βούληση να τερματιστεί αυτή η ατιμωρησία. 

Αυτή η πρόταση αποσκοπεί να βάλει τους πάντες μπροστά στις ευθύνες τους.  Να μην λένε παίζοντας θέατρο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ «θέλουμε, αλλά δεν μπορούμε».  Δεν θέλουνε και γιʼ αυτό δεν άλλαξαν το Σύνταγμα.  Γιʼ αυτό ψήφισαν από κοινού ένα νόμο περί ευθύνης υπουργών και μια διάταξη -το άρθρο 86 του Συντάγματος- που διευκολύνουν την ατιμωρησία και την παραγραφή. 

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μού θυμίζουν αυτόν που ζητάει την επιείκεια του δικαστηρίου με το επιχείρημα ότι είναι ορφανός, ενώ δικάζεται για πατροκτονία.

Για να υπηρετήσουν κομματικές σκοπιμότητες ο κ. Καραμανλής και η ΝΔ είπαν «εμποδίζουμε τη δικαιοσύνη να ψάξει το σκάνδαλο Παυλίδη».   Υπήρχε ένα ενδεχόμενο ο κ. Παυλίδης να κριθεί αθώος από τη Δικαιοσύνη.  Τώρα, με ευθύνη του κόμματός του, θα τον κυνηγάει μια ζωή η σκιά που τον συνοδεύει.  Συνεχίζω να ακούω μερικούς νεοδημοκράτες να λένε «να παραιτηθεί ο κ. Παυλίδης»…. Μα, αφού τον βγάλανε αθώο, είτε με τα λίγα λευκά, είτε με το πόρισμα που ψήφισαν, γιατί πλέον να παραιτηθεί;"

Για το σκάνδαλο Siemens

"Το σκάνδαλο Siemens το έχω θέσει με ερώτησή μου στο Ευρωκοινοβούλιο, αντλώντας πληροφορίες από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τρία χρόνια πριν.  Το σκάνδαλο Siemens εμπλέκει 100 χώρες. Στην πρώτη τριάδα είναι η Νιγηρία, το Κουβέιτ και η Ελλάδα.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής δικογραφίας έχουν δοθεί τουλάχιστον 100 εκ. ευρώ στα δυο μεγάλα κόμματα όταν ήταν στην κυβέρνηση και τα λεφτά συνέχισαν να πέφτουν και μετά το 2004. Φοβάμαι ότι και αυτή η υπόθεση πάει για κουκούλωμα και παραγραφή. 

Στη Νιγηρία, που είναι μια αφρικανική χώρα με μεγάλα προβλήματα δημοκρατίας, διαφθοράς κα φτώχειας, υπάρχουν κάποιοι που ήδη έχουν μπει φυλακή.  Στην Ελλάδα η έρευνα της δικαιοσύνης είναι ακόμη στην αρχή.  Δεν είναι αυτό ντροπή; 

Δυστυχώς τα σκάνδαλα χρησιμοποιούνται, όχι για να σπάσει ο φαύλος κύκλος και να πάει κάποιος μασκαράς που έβαλε το δάχτυλο στο μέλι στη φυλακή, αλλά για λόγους κομματικής σκοπιμότητας.  Χρησιμοποιούν οι μεν τα σκάνδαλα που τους  βολεύουν για να σκεπάσουν τα δικά τους και να πλήξουν τους δε.  Επειδή το σκάνδαλο της Siemens έχει και μπλε και πράσινους κόκκους, χρησιμοποιείται ως ένα καθαριστικό για να σκεπαστεί το σκάνδαλο των άγονων γραμμών, η δεύτερη υπόθεση Παυλίδη -αυτή με τη Τήλο- το Βατοπαίδι κλπ.  Στο τέλος φοβάμαι ότι και αυτή η υπόθεση θα οδηγηθεί σε παραγραφή και κουκούλωμα. 

Ρώτησα την Κομισιόν πόσο κοστίζει η ελληνική γραφειοκρατία ετησίως.  Απάντηση: 6,8% του ΑΕΠ ετησίως, όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 3%.  Η διαφορά είναι 11 δις ευρώ ετησίως.  Αυτά, δεν είναι όλα διαφθορά.  Ένα κομμάτι είναι και διαφθορά. Ένα κομμάτι είναι γραφειοκρατία, κομματισμός, άνθρωποι που υπηρετούν σε θέσεις που δεν χρειάζονται.  Μερικές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι περνάνε μια χαρά και το μόνο τους επάγγελμα είναι σήμερα ΝΔ. Αυτοί έχουν διαδεχθεί αντίστοιχους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που περνούσαν μια χαρά και το επάγγελμά τους ήταν ΠΑΣΟΚ."

To Γραφείο Τύπου