Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/05/2009

Υιοθετήθηκε μερικά από την πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου το "τηλεπικοινωνιακό πακέτο" || Δ.Παπαδημούλης: "Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την προστασία των ατομικών ελευθεριών όλων των ευρωπαίων πολιτών"

Υιοθετήθηκε μερικά σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με τις ψήφους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της πλειοψηφίας των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων, ο συμβιβασμός μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών και υπηρεσιών.

Μετά από πιέσεις του Συμβουλίου, το Ευρωκοινοβούλιο επικύρωσε τις περισσότερες αλλαγές στο ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο, οι οποίες περιορίζουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο και επηρεάζουν αρνητικά τα δικαιώματα των πολιτών, τη διαλειτουργικότητα, την προσβασιμότητα και την ουδετερότητα του διαδικτύου.

Μετά από προσπάθειες της ευρωομάδας της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Ανεξάρτητων, υιοθετήθηκε η σημαντική τροπολογία σύμφωνα με την οποία "δεν μπορεί να επιβάλλεται κανένας περιορισμός επί των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των τελικών χρηστών, χωρίς να προηγηθεί δικαστική απόφαση, ιδίως σύμφωνα με το άρθρο 11 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελευθερία της έκφρασης και της ενημέρωσης, εκτός από περιπτώσεις όπου απειλείται η ασφάλεια των πολιτών και στις οποίες η απόφαση δύναται να είναι αντίστοιχη". Με την υιοθέτηση της τροπολογίας αυτής, "σπάει" σε ένα σημαντικό βαθμό ο αρνητικός συμβιβασμός που είχε επιτευχθεί, για την αντίστοιχη έκθεση Trautmann, και οι προσπάθειες για βελτίωση του κειμένου θα συνεχιστούν στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο που θα εκλεγεί στις 7 Ιουνίου.

Η ευρωομάδα της Αριστεράς, σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και συμμεριζόμενη τις ανησυχίες των χρηστών του διαδικτύου κατέθεσε και επιπλέον τροπολογίες, οι οποίες είχαν υποστηριχθεί στην πρώτη ανάγνωση από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά αποκλείσθηκαν από τον συμβιβαστικό κείμενο.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, αιτιολογώντας τη θετική του ψήφο προς τις λεγόμενες "τροπολογίες των πολιτών", δήλωσε:

"Το "τηλεπικοινωνιακό πακέτο" που ζήτησε η Κομισιόν και το Συμβούλιο αποτελεί μια δυνητική απειλή για τα δικαιώματα των πολιτών. Με τις τροπολογίες μας, ζητήσαμε τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των πολιτών, προσβασιμότητα για όλους, διαφάνεια και ελευθερία στο διαδίκτυο, ως χώρο διακίνησης ιδεών και όχι πολιτικά και επιχειρηματικά ελεγχόμενο μέσο. Οι χρήστες του ίντερνετ δεν είναι πελάτες αλλά πολίτες. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την προστασία των ατομικών ελευθεριών όλων των ευρωπαίων πολιτών."

To Γραφείο Τύπου