Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/05/2009

Σχέδιο ενταφιασμού του ΟΣΕ. Ξεπούλημα του ΟΣΕ, ομαδικές απολύσεις και διάλυση των εργασιακών σχέσεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στον οργανισμό προωθεί η Κυβέρνηση.

Ερώτηση Π.Λαφαζάνη προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών

Ο Υπουργός μεταφορών στη συνάντηση που είχε στις 04/05/2009 με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών ανακοίνωσε το σχέδιο της Κυβέρνησης για το μέλλον του ΟΣΕ και των εργαζόμενων, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει:

1.Την ομαδική απόλυση 3000 εργαζομένων που τους εντάσσει σε καθεστώς  «μισθωτής εφεδρείας»,( δηλαδή υποχρεωτική συνταξιοδότηση από την οποία θα μπορεί να σε ανακαλεί στην εργασία όποτε και όσο θέλει η διοίκηση του οργανισμού), με ταυτόχρονη  δραματική μείωση αποδοχών. Κατάργηση θέσεων εργασίας και δυσμενή αλλαγή του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού.

2.Δραστική περικοπή του επενδυτικού προγράμματος του ΟΣΕ.

3.Την ανεξαρτητοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη δραστική περικοπή δρομολογίων που θεωρούνται «ζημιογόνα», με στόχο να παραμείνει ο βασικός σιδηροδρομικός  άξονας ΠΑΘΕ, που είναι και το φιλέτο για τους ιδιώτες.

4.Την παραχώρηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ(άνω των 7 δις.ευρώ) καθώς και δραστηριότητες της ΕΔΙΣΥ(κυκλοφορία, έργα από δημόσιους πόρους, συντήρηση γραμμής κ.λ.π), σε ιδιώτες για πολυετή εκμετάλλευση.

5.Τον αδικαιολόγητο υπερδιπλασιασμό των εισιτηρίων στις γραμμές μεγάλης επιβατικής κίνησης (π.χ. ΠΑΘΕ).

6.Την ουσιαστική εγκατάλειψη του περιφερειακού δικτύου.

Επειδή αυτό το σχέδιο είναι ένα από τα πιο αντεργατικά και αντικοινωνικά σχέδια που έφερε ποτέ κυβέρνηση σʼ αυτή τη χώρα, αφού περιλαμβάνει ομαδικές απολύσεις, εργασιακές διαθεσιμότητες, ημιαπασχόληση, μικρότερες αποδοχές, διάλυση εργασιακών σχέσεων, κατάργηση θέσεων εργασίας, κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατʼ επέκταση οικονομική καταστροφή των ασφαλιστικών ταμείων.

Επειδή αυτές οι αντεργατικές ρυθμίσεις θα αυξήσουν την ανεργία και την ημιαπασχόληση και θα λειτουργήσουν ως «πιλότος», στην συνολική εργατική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. 

Επειδή αυτό το σχέδιο οδηγεί στη διάλυση του ΟΣΕ και εντάσσεται στα σχέδια της κυβέρνησης για ξεπούλημα του οργανισμού, ενώ η χώρα έχει όσο ποτέ ανάγκη από ένα ενιαίο, δημόσιο, ανασυγκροτημένο ΟΣΕ που δεν θα λειτουργεί με πελατειακές σχέσεις, μακριά από σκανδαλώδεις συμβάσεις και θα υπηρετεί την ανάπτυξη της χώρας, με τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, προσιτού και γρήγορου σιδηροδρομικού δικτύου.

Ερωτάται ο κ. υπουργός

1.Θα προχωρήσει, παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων στον οργανισμό αλλά και των κοινωνικών φορέων,  στην υλοποίηση του απαράδεκτου αυτού σχεδίου για το ΟΣΕ, που απολύει εργαζόμενους, διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων σʼ αυτόν και οδηγεί στη διάλυση και τελικά στην εκποίηση του οργανισμού;

2.Σκοπεύει να αναθεωρήσει τη μέχρι τώρα πολιτική του και να περιφρουρήσει το μέλλον του ΟΣΕ, ως δημόσιας επιχείρησης, προχωρώντας στη σύνταξη αναπτυξιακού επιχειρησιακού σχεδίου με νέες επενδύσεις και διεύρυνση δραστηριοτήτων, προς όφελος των εργαζομένων στον οργανισμό και του κοινωνικού συνόλου της χώρας;

Ο ερωτών βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης