Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/05/2009

Αγνοεί το Συμβούλιο της ΕΕ το ενδεχόμενο δημιουργίας κοινού δικτύου τελωνειακών ελέγχων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου || Απάντηση της Τσέχικης Προεδρίας στον Δ.Παπαδημούλη

«Το Συμβούλιο δεν έχει γνώση οιασδήποτε πρότασης για κοινό δίκτυο τελωνειακών ελέγχων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου» απαντά η Τσέχικη Προεδρία της ΕΕ στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη, παρότι από τον Απρίλιο 2009 τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία Σύνδεσης Αλβανίας - Ευρ. Ένωσης.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με ερώτησή του αναφερόταν στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του Κοσόβου. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόταν σε κείμενο έξι σημείων, που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα ζητήματα κράτους δικαίου, τελωνείων, δικαιοσύνης, μεταφορών και υποδομών, διαχείρισης συνόρων και προστασίας της σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς και ζητούσε από το Συμβούλιο να αναλάβει δράση προκειμένου το σχέδιο να γίνει αποδεκτό και από την πλευρά του Κοσόβου καθώς επίσης και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη κοινού δικτύου τελωνειακών ελέγχων που σχεδιάζουν η Αλβανία και το Κόσοβο.

Στην απάντησή της, η Τσέχικη Προεδρία αναφέρει ότι: «Στις 24 Νοεμβρίου 2008, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών παρουσίασε την τακτική τριμηνιαία έκθεσή του σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εφαρμογή της εντολής της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK). Μεταξύ άλλων θεμάτων, η έκθεση αυτή αξιολογεί την πρόοδο που έχει συντελεσθεί στο διάλογο μεταξύ UNMIK και Βελιγραδίου/Πρίστινας στα έξι σημεία που περιγράφονται στην έκθεση: την αστυνομία, τα τελωνεία, τη δικαιοσύνη, τις μεταφορές και υποδομές, τα σύνορα και τη σερβική πολιτιστική κληρονομιά. Στην έκθεσή του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σημειώνει ότι η Κυβέρνηση της Σερβίας έχει αποδεχθεί τα αποτελέσματα του διαλόγου, όπως αυτά εκτίθενται στην έκθεση, ενώ οι αρχές της Πρίστινας εξέφρασαν τη σαφή τους αντίθεση στα αποτελέσματα των ρυθμίσεων που περιέχονται στην έκθεση.»

Καταλήγοντας η προεδρία τονίζει ότι: «Το Συμβούλιο δεν έχει γνώση οιασδήποτε πρότασης για κοινό δίκτυο τελωνειακών ελέγχων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου.»

To Γραφείο Τύπου