Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/05/2009

Ομιλία της Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου στην Ολομέλεια για την τροπολογία της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης (Ομοσπονδια)

(από τα πρακτικά της βουλής)

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, η Εισηγήτριά μας Άννα Φιλίνη αναφέρθηκε εκτενέστατα σε αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνετε και έκανε τις παρατηρήσεις της στις τροπολογίες, όπως επίσης και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Εγώ θέλησα να πάρω το λόγο για να μιλήσω για την τροπολογία με αριθμό 579 που αναφέρεται στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να την υποστηρίξω. Είναι μια τροπολογία που έχουν καταθέσει οι συνάδελφοι κ. Καράογλου και κ. Ορφανός, η οποία όμως ήταν κατόπιν συνεννόησης όλων των Βουλευτών του Νομού Θεσσαλονίκης, από όλα τα κόμματα. Γιʼ αυτό θέλω να αναφερθώ.

Βέβαια, δεν θα κάνω καμία παρέμβαση στο γιατί έφτασε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης να διαλυθεί. Αυτά είναι γνωστά και συμβαίνουν σε πάρα πολλές συνεταιριστικές οργανώσεις και αφορούν τη διαχείρισή τους. Είναι μία συνεταιριστική οργάνωση της Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία, που έχει σημαντική περιουσία και είχε και εργοστάσια και κονσερβοποιεία. Και σήμερα τελεί υπό εκκαθάριση.

Εδώ και τέσσερα χρόνια, η Αγροτική Τράπεζα προσπαθεί να τελειώσει μια εκκαθάριση που ήδη μέχρι τώρα έχει κοστίσει 12 εκατομμύρια ευρώ στην ίδια την Αγροτική Τράπεζα. Τότε απέλυσε τους εργαζόμενους και εξήντα πρώην εργαζόμενοι είχαν θεμελιώσει το δικαίωμα της πρόωρης και μειωμένης συνταξιοδότησης. Αυτοί οι άνθρωποι δικαιούνταν μία αποζημίωση της τάξης των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ σε σύνολο. Το μέχρι στιγμής ποσό που έχει δώσει η Αγροτική Τράπεζα για την εκκαθάριση είναι 12 εκατομμύρια ευρώ στα τέσσερα χρόνια. Μπορεί να κάνει άλλα τέσσερα, μπορεί να «φάει» άλλα 15-20 εκατομμύρια ευρώ, αλλά οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν πάρει την αποζημίωσή τους.

Το πιο σημαντικό είναι ότι όταν τους καταγγέλθηκε η σύμβαση και συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα, τους δόθηκε ένα έντυπο για φορολογική χρήση με το ύψος της αποζημίωσης, το οποίο κάθε απολυμένος το συμπεριέλαβε στην τότε φορολογική του δήλωση. Μάλιστα, πλήρωσε και φόρο για το αναγραφόμενο ποσό αποζημίωσης που μέχρι τώρα δεν έχει πάρει.

Άρα, αυτό είναι μία αδικία. Δεν μπορεί η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος να συνεχίσει αυτήν την κατάσταση και να έχει σε ομηρία τους πρώην εργαζόμενους. Να σας πω ότι ήδη ένας από τους πρώην εργαζόμενους έχει πεθάνει και δύο-τρεις ακόμη δεν είναι καλά στην υγεία τους και είναι σε δύσκολη κατάσταση οι άνθρωποι.

Μαζί με τους πρώην εργαζόμενους είχαμε πάει και εμείς στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, είχαμε πάει και στην Αγροτική Τράπεζα, όπως αναφέρθηκε και από τους άλλους συναδέλφους Βουλευτές του Νομού Θεσσαλονίκης που μίλησαν γιʼ αυτήν την τροπολογία.

Εδώ και τρεις μήνες περιμένουμε, κύριε Υπουργέ, να προχωρήσετε στη νομοθετική ρύθμιση που θα δικαιώνει τους απολυμένους των συνεταιριστικών οργανώσεων, όχι μόνο της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, αλλά και ανάλογων περιπτώσεων από εδώ και πέρα, ώστε μετά από μια τριετία που τελούν υπό εκκαθάριση, να μπορούν να αποζημιώνονται και να μη συντελείται σε βάρος τους αυτή η αδικία.

Για όλα αυτά, θεωρούμε ότι από τη στιγμή που την κάνετε και εσείς αποδεκτή, αφού συμφωνούμε όλοι οι Βουλευτές όλων των κομμάτων, θα σταματήσει πια ο εμπαιγμός αυτών των ανθρώπων από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία περίμενε από εσάς –απʼ ό,τι θυμάμαι και θυμούνται και οι υπόλοιποι συνάδελφοι Βουλευτές που ήμασταν σʼ εκείνη τη συνάντηση- όπως και εμείς περιμένουμε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, για να μπορέσουν να καταβάλουν τις αποζημιώσεις στους εργαζόμενους της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης.

Επομένως, κύριε Υπουργέ, είναι στο χέρι σας να την κάνετε δεκτή και να προχωρήσετε ώστε να λάβουν την αποζημίωση όλοι οι εργαζόμενοι.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κυρία Αμμανατίδου.