Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/07/2006

Να μην ισχύσει για φέτος το όριο του 10 ή των 10000 μορίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Συζητείται αύριο στη Βουλή το αίτημα του Προέδρου της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκου Αλαβάνου

Στο αίτημα του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλ. Αλαβάνου να μη ισχύσει για φέτος το βαθμολογικό όριο του 10 ή των 10000 μορίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καλείται να απαντήσει η Υπουργός Παιδείας κα Γιαννάκου αύριο το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής .

Σημειώνεται ότι ο Αλ. Αλαβάνος είχε θέσει το σχετικό αίτημα πριν από την έκδοση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων κατά τη διάρκεια της Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για τη «Λειτουργία του κράτους και των θεσμών», και εν συνεχεία κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προκειμένου η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της.

Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας προκύπτει ότι 39000 υποψήφιοι για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ποσοστό δηλαδή άνω του 41% αποκλείονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, επειδή κατά την εξεταστική διαδικασία έγραψαν κάτω από το βαθμολογικό όριο του 10 ή των 10000 μορίων. Ταυτόχρονα οι θέσεις που θα μείνουν ακάλυπτες σε σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ υπολογίζονται ότι θα ξεπεράσουν τις 14000,οι οποίες δεν θα καλυφθούν ούτε από υποψηφίους από ΤΕΕ λόγω κυρίως ποσοστώσεως, οδηγώντας ένα αδικαιολόγητα μεγάλο αριθμό παιδιών έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο αριθμός των υποψηφίων που δεν θα εισαχθούν σε κάποια σχολή των ΑΕΙ και ΤΕΙ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και είναι απολύτως ενδεικτικός της κατάστασης που βρίσκεται το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Συνέπεια αυτού είναι πολλοί γονείς να σκέφτονται να τα στείλουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό ή να τα εγγράψουν σε ιδιωτικά Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Κατόπιν των ανωτέρω :

Ερωτάται η κ. Υπουργός Παιδείας:

To Γραφείο Τύπου