Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/05/2009

Δηλωση Δ.Στρατούλη σχετικά με τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ

Σχετικά με τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ που δημοσιοποιήθηκαν στο συνέδριο της Ομοσπονδίας των εργαζομένων του ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του δήλωσε τα εξής:

Η «μαύρη τρύπα» στην περιουσία του ΙΚΑ δεν ήλθε από τον ουρανό, αλλά οφείλεται στις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές και κυρίως στον τελευταίο αντιασφαλιστικό νόμο, με τον οποίο, μέσω των ενοποιήσεων, ισοπεδώθηκαν προς τα κάτω τα δικαιώματα των εργαζομένων, αφαιρέθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά τους και χτυπήθηκαν ασφαλιστικά δικαιώματα κυρίως των γυναικών και των νέων.

Οφείλεται επίσης στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του κεφαλαίου να φορτώσουν τα βάρη της οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους. Ο κοινωνικός πόλεμος που έχουν κηρύξει οι επιχειρήσεις κατά των εργαζομένων με τη στήριξη της κυβέρνησης (μαζικές απολύσεις, μείωση χρόνου εργασίας με αντίστοιχη μείωση των μισθών, διαθεσιμότητες κλπ) έχει ως παράπλευρη συνέπεια τη στέρηση εσόδων από το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Το ΙΚΑ έχει οικονομικό πρόβλημα, γιατί καταληστεύτηκαν διαχρονικά τα αποθεματικά του από τις κυβερνήσεις, τις τράπεζες και τους κερδοσκόπους. Γιατί και όσα από αυτά απέμειναν, εξαερώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, λόγω της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, επειδή είχαν τοποθετηθεί στο χρηματιστηριακό τζόγο ή σε δομημένα ομόλογα. Γιατί του χρωστάει πολλά δις ευρώ το ίδιο το κράτος, δίνοντας το κακό παράδειγμα, και άλλα πολλά δις ευρώ οι επιχειρήσεις. Γιατί έχει γίνει, λόγω της γενικευμένης εισφοροδιαφυγής, σουρωτήρι από τα οποία χάνονται  4 δις ευρώ το χρόνο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να διασφαλίσει και να εγγυηθεί την περιουσία του ΙΚΑ, να πάρει ουσιαστικά μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής και να ενισχύσει τη δημόσια χρηματοδότησή του. Θα πρέπει επίσης να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις και κυρίως στις κατώτερες όχι μόνο για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας των συνταξιούχων αλλά και για λόγους επιβίωσής τους, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις πρόσθετες δυσκολίες λόγω της οικονομική κρίσης.

To Γραφείο Τύπου