Skip to main content.
08/01/2009

Η "ΙΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ" ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ || άρθρο του Νίκου Χουντή

«Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη.  Το φάντασμα του κομμουνισμού, όλες οι δυνάμεις της γερασμένης Ευρώπης ενώθηκαν σε μια ιερή συμμαχία για να κυνηγήσουν αυτό το φάντασμα.  Ο πάπας και ο Τσάρος, ο Μέτερνιχ και ο Γκίζο, οι γάλλοι ριζοσπάστες και οι γερμανικοί αστυνομικοί»

(Κομμουνιστικό Μανιφέστο, Κ.Μαρξ-Φ.Έγκελς – 1848).

Αυτή την περίοδο με αφορμή την κοινωνική εξέγερση των μαθητών και των νέων στην πολιτική ζωή του τόπου παραφράζοντας την εισαγωγή του Κομμουνιστικού Μανιφέστου στην Ελλάδα εμφανίζεται η εικόνα : Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ελλάδα, το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ, το φάντασμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς.  Όλες οι δυνάμεις του γερασμένου πολιτικού συστήματος ενώθηκαν σε μια ιερή συμμαχία για να κυνηγήσουν αυτό το φάντασμα.  Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του ΚΚΕ, το ΛΑΟΣ, ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η ελληνική ιερή συμμαχία ανακάλυψε πίσω από το κίνημα των νέων που ξέσπασε με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου Α. Γρηγορόπουλου τη ριζοσπαστική Αριστερά.  Είδαν στους κουκουλοφόρους και στις καταστροφές τον ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν τους χαϊδεύει.   Τον ΣΥΡΙΖΑ που «ηγείται της πολιτικής αλητείας».

Και έτσι θεωρούν ότι τελειώσανε  με την ανάλυση του κοινωνικού φαινομένου με τις ομοιότητες αλλά και τις πρωτοτυπίες με παρόμοια ξεσπάσματα .

Άλλοι διασκεδάζοντας τις ενοχές τους για τα αίτια των κινητοποιήσεων, και άλλοι αποχωρώντας με περιφρουρούμενους περιπάτους στους απόμερους δρόμους της Αθήνας. 

Συμψήφισαν εύκολα και ανήθικα τον χαμό της ζωής του νέου με τις υλικές ζημιές. Ορισμένοι συνεχίζουν τη συκοφαντική εκστρατεία και μετά την εγκληματική επίθεση και τον σοβαρό τραυματισμό του 21χρονου αστυνομικού. Απέδωσαν ΄΄επαφή΄΄ του ΣΥΡΙΖΑ με τους κουκουλοφόρους με αφορμή το ημερολόγιο της ΑΥΓΗΣ όπου αποτυπώνονται στιγμιότυπα από την εξέγερση του Δεκεμβρίου.   Ζήτησαν περισσότερη αστυνόμευση και καταστολή έως επαναφορά του ιδιώνυμου και άρση του πανεπιστημιακού ασύλου.  Έσπευσαν να χαϊδολογήσουν συντηρητικά ανακλαστικά και να καθησυχάσουν τους ανησυχούντες ότι το κατεστημένο και οι εφεδρείες του δεν θα επιτρέψει αλλαγές και ανατροπές από κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.

Όμως , δυστυχώς γι αυτούς οι νέοι που βγήκαν στους δρόμους οργισμένοι, αγανακτισμένοι για το φόνο του 15χρονου αλλά και από την κατάσταση που βιώνουν στο σχολείο, στο Πανεπιστήμιο, στην εργασία δεν έχουν πια να χάσουν τίποτε άλλο πια παρά τις ΄΄αλυσίδες΄΄  απόγνωσης, του αδιεξόδου που τους έχουν οδηγήσει πολιτικές με έντονα ρατσιστικά χαρακτηριστικά σε βάρος τους.  Είναι οι ίδιες ΄΄αλυσίδες΄΄ που δένουν τους γονείς τους στο οικονομικό και κοινωνικό ΄΄κάτεργο΄΄ που διαμόρφωσαν ο νεοφιλελευθερισμός, η κυριαρχία συντηρητικών αξιών, οι πολιτικοί και οι κοινωνικοί φορείς τους.

Οι ΄΄ταραξίες΄΄ μαθητές, οι φοιτητές να σκύψουν το κεφάλι, να γυρίσουν στα μαθήματά τους, στα φροντιστήρια, στις ξένες γλώσσες τελικά χωρίς αντίκρυσμα και να ξεχάσουν όνειρα για ένα ελπιδοφόρο μέλλον, για μια δίκαιη κοινωνία.  Ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγηθεί στην πολιτική αφάνεια γιατί είναι ενοχλητικός αφού δεν προσχώρησε στην ιερή συμμαχία. 

Η ιερή συμμαχία στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί την ενοχλεί παρότι ξέρουν καλά ότι στη συκοφαντία και στη στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν τους ακολουθούν  οι πολίτες που ενδεχομένως στηρίζουν σε άλλα θέματα την πολιτική των ηγεσιών των πολιτικών κομμάτων και παραγόντων της συμμαχίας.

Γιατί εκτός από ψηφοφόροι κομμάτων είναι πρωτίστως γονείς και εργαζόμενοι,  και ξέρουν ότι τα παιδιά που βγήκαν στους δρόμους εκφράζουν ίσως με άγουρο τρόπο τη δική τους οργή, τη δική τους απογοήτευση αλλά και τις δικές τους ελπίδες.

  Η απόπειρα εκφοβισμού και υπονόμευση των αγώνων στο όνομα των επεισοδίων ή της επερχόμενης οικονομικής κρίσης δεν θα περάσει.

Η απόπειρα πειθαναγκασμού του ΣΥΡΙΖΑ να συμμορφωθεί στα κελεύσματα του ιερατείου της συμμαχίας έχει αποτύχει γι αυτό οργίζονται και παρεκτρέπονται.

Γιατί όμως τα έβαλαν όλοι αυτοί κατά του ΣΥΡΙΖΑ ;

Όταν προσπαθούν να στηρίξουν την συκοφαντία περί χαϊδέματος αποκαλύπτουν τους πραγματικούς φόβους τους. Άλλωστε η γραμματέας του ΚΚΕ , όταν πρώτη εκτόξευσε τους απαράδεκτους ισχυρισμούς της και μάλιστα όταν έβγαινε από την   συνάντηση της με τον πρωθυπουργό ήταν αποκαλυπτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κερδίσει ψήφους. Δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΚΚΕ που συνέχισαν τις συκοφαντίες μέχρι το σημείο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει σωματέμπορους και άτομα του υποκόσμου που δεν έκρυβαν την σκοπιμότητα αυτής της συνειδητής και προετοιμασμένης επίθεσης κατά της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Είναι λοιπόν ο φόβος ότι η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά μετά της τελευταίες εκλογές αποτελεί το βασικό πρόβλημα του χρεοκοπημένου μεταπολιτευτικού πολιτικού σκηνικού.

Σε μια κοινωνία που όλα δείχνουν ότι έχει μπει σε πολύπλευρη κρίση τα κόμματα του κατεστημένου βλέπουν ότι βρίσκονται σε κρίση εκπροσώπησης  ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται χρόνια από τις αντιλαϊκές πολιτικές. Που αμφισβητούν το σύνολο των θεσμών καθώς τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα αναδεικνύει την αφερεγγυότητα και την Αναξιοπιστία τους . Πολιτικά κόμματα , δικαιοσύνη, ΜΜΕ , εκκλησία διαπλέκονται με ιδιοτελείς στόχους σε φαινόμενα λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας και ταυτόχρονα αναπαράγουν την κατάσταση ατιμωρησίας των υπευθύνων για αυτά.

Σε όλες τις έρευνες παρά τις αυξομειώσεις των ποσοστών των κομμάτων υπογραμμίζεται με σταθερή βάση ότι η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ δεν εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη για την πολιτική τους και ειδικά το δεύτερο που εμφανίζεται τελευταία ενισχυμένο δεν πείθει ότι αποτελεί εναλλακτική λύση στη Νέα Δημοκρατία.

Η ηγεσία του ΚΚΕ συμπεριφέρεται γενικά ως στοιχείο του πολιτικού και κομματικού κατεστημένου που θα βολεύονταν με την διαιώνιση του δικομματικού συστήματος αρκεί να μην αμφισβητηθεί η πρωτοκαθεδρία του στο χώρο της Αριστεράς.

Χαρακτηριστικό όλων αυτών των πολιτικών κομμάτων είναι ότι προσπαθούν κάθε φορά να προσαρμόσουν τις αναλύσεις τους στον στόχο  να διατηρηθεί το σημερινό πολιτικό σκηνικό. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο επιχειρούν να βρουν απαντήσεις κάθε φορά που αυτό βρίσκεται σε κρίση , όπως συμβαίνει σήμερα , με την λογική του αποδιοπομπαίου τράγου.    

Κάποιος πρέπει να φταίει για τις κινητοποιήσεις που ακυρώνουν την αναθεώρηση του άρθρου 16 και συνολικά του Συντάγματος και τώρα κάποιος ΄΄δάκτυλος΄΄ κρύβεται πίσω από την κοινωνική έκρηξη των μαθητών και της νεολαίας.

Μιας έκρηξης που όλοι ομολογούν ότι η δολοφονία του 15χρονου μαθητή ήταν η αφορμή ενώ τα αίτια είναι βαθύτερα και ευρύτερα.

Ο φόβος της γενίκευσης του αγώνα από τα κοινωνικά στρώματα που ασφυκτιούν από την σημερινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση , από την αφόρητη οσμή των σκανδάλων , από το τέλμα των αξιών,  από την έλλειψη ελπίδας και οραμάτων ιδιαίτερα για το μέλλον της νέας γενιάς , εντείνει την αγωνία τους.

Ψάχνουν λοιπόν από πού μπορεί να προκύψει ο ΄΄κίνδυνος΄΄ για την αλλαγή για την ανατροπή αυτού του σκηνικού

Τρόμαξαν από τις δημοσκοπήσεις του προηγούμενου χρόνου καθώς έβλεπαν ότι σε μια τέτοια εκλογική καταγραφή δεν θα άλλαζαν μόνο τα αριθμητικά, τα ποσοτικά  δεδομένα αλλά θα διαμορφώνονταν ένα άλλο πολιτικό τοπίο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο για το σήμερα αλλά και το αύριο του τόπου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ , η πολιτική συμμαχία της ριζοσπαστικής αριστεράς  απέδειξε ότι δεν είναι μια χειραγωγίσιμη πολιτική και κινηματική δύναμη.

Έχει αποδείξει ότι αποτελεί δύναμη που :

-    Αγωνίζεται για την λύση των άμεσων προβλημάτων και δεν αρκείται στη καταγγελία γενικά του συστήματος

-    Προβάλλει εναλλακτικές πολιτικές που ανατρέπουν τους μονόδρομους και τη μοιρολατρία ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει.

-    Στηρίζει και συμμετέχει στους ειρηνικούς και μαζικούς αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας χωρίς να θέλει να τους υπαγορεύσει σχέδια που επεξεργάζονται κομματικά επιτελεία που δεν κάνουν ποτέ λάθος.

-    Ανοίγει μέτωπα με τα μεγάλα συμφέροντα (Βγενόπουλος , Βωβός) ,εκκλησιαστικούς παράγοντες ,ακροδεξιές οργανώσεις , εθνικιστικούς κύκλους, ρατσιστικές αντιλήψεις , και δεν κρύβεται στα δύσκολα προκειμένου να εισπράξει επαινετικά σχόλια από δυνάμεις του κατεστημένου.

-    Επιδιώκει την συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς και δεν εξαντλείται σε ενδοαριστερούς αλληλοσπαραγμούς όπου αρκετές φορές πρωτοστατούν νεοσύλλεκτοι και νεοφανατικοί  στο χώρο της αριστεράς.

-    Επιμένει στο πολιτικό στόχο και στο όραμα της σοσιαλιστικής κοινωνίας , που δεν θα αντιγράφει αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος , για τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα με δημοκρατία και ελευθερία.

Όλα αυτά καθιστούν τον ΣΥΡΙΖΑ  δύναμη ανατροπής και αλλαγής και αυτό είναι που φοβίζει τις συντηρητικές δυνάμεις και όλους αυτούς που πιστεύουν ότι τα πράγματα αλλάζουν για να μείνουν τελικά τα ίδια.