Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/05/2009

Μήνυμα του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής του Συνασπισμού για την Ημέρα της Μητέρας

Ίσως σήμερα για έναν μόνο λόγο μπορούμε να γιορτάσουμε: Για τον καταλυτικό ρόλο της μάνας στη ζωή και στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας, για την ευγνωμοσύνη μας σε αυτήν. Διότι, ως προς τα άλλα, ως προς τον κοινωνικό περίγυρο, θα έλεγε κανείς ότι όλα συνωμοτούν, ώστε ο ρόλος της γυναίκας-μητέρας να δυσκολεύει αφάνταστα.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα των οικονομικών σκανδάλων, το μικρό κοινωνικό κράτος, που υπήρχε ως σήμερα στην Ελλάδα, καταρρέει, καθώς η εμπορευματοποίηση πλήττει τον δημόσιο τομέα και μάλιστα όχι μόνο τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας αλλά και αυτό τον σκληρό πυρήνα των δημοσίων υπηρεσιών που είναι : η υγεία, παιδεία και η κοινωνική ασφάλιση.

•    Έτσι, λοιπόν, οι υποστηρικτικές υποδομές προς την οικογένεια δοκιμάζονται σκληρά και υπονομεύονται.

•    Το πέρασμα των βρεφονηπιακών σταθμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση  χωρίς τους ανάλογους πόρους αποδεικνύεται μία περιπέτεια.

•    Το ολοήμερο σχολείο εγκαταλείφθηκε και σχεδόν καταργήθηκε.

•    Τα προγράμματα «βοήθεια στο σπίτι» για τα παιδιά , τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία, πριν ακόμη εφαρμοστούν, απαξιώνονται και καταργούνται.

Το ίδιο και χειρότερο ισχύει και για τις μόνες μητέρες, τις μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες,  τις μετανάστριες και τις πρόσφυγες. Η οικογένεια παλεύει αβοήθητη και μέσα εκεί η μητέρα επωμίζεται το συντριπτικό βάρος της «άτυπης φροντίδας».

Πώς, λοιπόν, σε αυτές τις συνθήκες,  οι γυναίκες - και ιδιαίτερα οι νέες -μπορούν να γεννούν παιδιά ή να κάνουν οικογένεια; Με μισθούς των 300 ή 700 ευρώ;

Οσες/οι ασχολούμαστε με την ισότητα και τις ισότιμες σχέσεις στην οικογένεια γνωρίζουμε το εξής απλό: Ότι κριτήριο των πολιτικών που εξαγγέλλονται είναι οι πόροι που τις συνοδεύουν και οι μηχανισμοί ελέγχου των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για την εφαρμογή τους. Στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερης έμπνευσης πολιτικών λιτότητας, οι δαπάνες για την υποστήριξη της μητρότητας συρρικνώνονται με αποτέλεσμα τη συνολική υποβάθμιση της ζωής των γυναικών και των οικογενειών τους.

Γιʼ αυτό κι εμείς είμαστε αποφασισμένες να αγωνιστούμε για να αλλάξουν αυτές οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που στερούν το δικαίωμα στη μητρότητα, ιδίως στις νέες γυναίκες.

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής