Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/07/2006

ΟΧΙ στην ποινικοποίηση της φτώχειας και της εξαθλίωσης

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το πρόσφατο κρούσμα μαζικών διώξεων σε βάρος των Ρομά της Πάτρας από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της πόλης.

Αντί η πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ενσκήψουν στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των Ρομά των περιοχών Μακρυγιάννη και Ρηγανόκαμπου και να δώσουν λύσεις, αντιμετωπίζουν την κατάσταση μέσα από τον δρόμο της ποινικής καταστολής, καθιστώντας υπεύθυνους τους ίδιους τους Ρομά.

Ουσιαστικά, κατηγορούνται, μέσω των ποινικών διώξεων, για την έλλειψη κοινωνικών υποδομών (μη κατασκευή τουαλετών, αποχέτευσης, πρόληψης ασθενειών, κ.λ.π.). Είναι, δηλαδή, μια μορφή ποινικοποίησης της φτώχειας και της εξαθλίωσης με ταυτόχρονη απαλλαγή του κράτους πρόνοιας από τις ευθύνες του.

Υπενθυμίζουμε στην Πολιτεία ότι στις 29 Μαρτίου 2006, στην «Έκθεση Παρακολούθησης και Αξιολόγησης της Ελλάδας», ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε εκφράσει την ανησυχία του για τους Ρομά της περιοχής Μακρυγιάννη που απειλούνταν με αναγκαστική έξωση παρά την απόφαση του Ειρηνοδικείου Πατρών.

Τέλος, ζητάμε από την κυβέρνηση να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ρομά (ατομικά, πολιτικά, κοινωνικά) να γίνουν σεβαστά τόσο στην Πάτρα όσο και στις άλλες περιοχές της χώρας.

Τμήμα Δικαιωμάτων