Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/05/2009

Επίσκεψη του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημουλη στον Ασωπό στο πλαίσιο του διήμερου δράσης του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβάλλον

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥN Δ. Παπαδημούλης επικεφαλής αντιπροσωπείας  επισκέφθηκε σήμερα τον  Ασωπό ποταμό στα  Οινόφυτα, στο πλαίσιο του διημέρου δράσης του ΣΥΡΙΖΑ, για το περιβάλλον.

Ο Δ. Παπαδημούλης συναντήθηκε με την Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων του Δήμου Οινοφύτων και πολλούς κατοίκους της περιοχής και επισκέφθηκε τα σημεία του ποταμού που έχει μετρηθεί εκτεταμένη ρύπανση συγκεκριμένων τοξικών αποβλήτων και ιδιαίτερα του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε στους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε τα εξής :

“Ο Ασωπός αποτελεί ένα διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα, μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ντροπή για τη χώρα. Με ευθύνη των κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ το ποτάμι έχει μετατραπεί σε μια τεράστια τοξική χαβούζα, όπου στο βωμό της επιχειρηματικής ασυδοσίας, εκατοντάδες επιχειρήσεις απορρίπτουν τοξικά και ανεπεξέργαστα λύματα. Παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις κυβερνητικών αρμοδίων τίποτε συγκεκριμένο δεν έχει γίνει για την τιμωρία των υπευθύνων και την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Καλώ τον κ. Σουφλιά να εντάξει αμέσως στο ΕΣΠΑ αξιοποιώντας διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια το συνολικό πρόγραμμα απορρύπανσης του Ασωπού και της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου δικτύου για την ύδρευση της περιοχής με πόσιμο νερό και για την επεξε5ργασία των αποβλήτων. Καλώ τον κ. Αβραμόπουλο να θεσπίσει στην Ελλάδα και να διεκδικήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυστηρά στάνταρς κατά της συγκέντρωσης του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου που ευθύνεται για την έξαρση των θανάτων από καρκίνους στην περιοχή.   

Πριν λίγες μέρες η Επιτροπή Περιβάλλοντος της ελληνικής Bουλής με επικεφαλής τον πρόεδρο της κ. Κυριάκο Μητσοτάκη επισκέφθηκε την περιοχή του Ασωπού παρουσία των Μ.Μ.Ε. Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι όπως μου κατήγγειλαν οι κάτοικοι της περιοχής έδωσαν εντολή για να τροφοδοτηθεί την ημέρα της επίσκεψης ο Ασωπός με 400.000 κυβικά νερού της ΕΥΔΑΠ από το Μόρνο προκειμένου να φανεί καθαρός στους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. Πρόκειται για ένα αίσχος. Αντί να κάνουν τα έργα που έχουν υποσχεθεί προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη .

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ.  Δήμας έχει παραπέμψει τις ελληνικές αρχές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση της νομοθεσίας για τα νερά χρησιμοποιώντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την εκτεταμένη ρύπανση  στον Ασωπό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ η οικολογική δύναμη της πράξης και της δράσης θα επιμείνει σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών στην προσπάθεια για ένα καθαρό Ασωπό, για μια ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον.

To Γραφείο Τύπου