Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/05/2009

Αποσπάσματα από τις ομιλίες των υποφηφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά

photo photo photo
photo photo photo
photo photo photo
photo photo photo
photo photo photo
photo photo photo

ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΝΤΗΣ:

Ξεκινάμε σήμερα επίσημα την εκλογική προσπάθεια για τις ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου με αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα ότι από τις κάλπες του επόμενου μήνα θα βγει ενισχυμένος ο Συνασπισμός ριζ αριστεράς, θα βγουν ενισχυμένες οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων. Ότι από τις κάλπες των ευρωεκλογών θα δοθεί ισχυρό μήνυμα ανατροπής των πολιτικών που δυσκολεύουν τη ζωή των Πειραιωτών, την ζωή των Ελλήνων και όλων των πολιτών της Ευρώπης. Ότι θα δοθεί ισχυρό μήνυμα αλλαγής στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ότι από τις κάλπες των ευρωεκλογών  θα γίνει σημαντικό βήμα αλλαγής του σημερινού καταθλιπτικού δικομματικού σκηνικού και θα ανοίξουν ελπιδοφόρες προοπτικές για τη νέα γενιά.

Ξεκινάμε σήμερα αλλά δεν αρχίζουμε τώρα. Δεν αρχίζουμε τώρα αυτό τον αγώνα, όλα αυτά τα χρόνια οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, των κοινωνικών αγώνων και των κοινωνικών κινημάτων ήταν στην πρώτη γραμμή. Δεν δεχτήκαμε τον μονόδρομο των νεοφιλελεύθερων  πολιτικών  δεν υποστείλαμε τις σημαίες για μια άλλη Ελλάδα, σε μια άλλη Ευρώπη, σʼ ένα διαφορετικό κόσμο.  Είμαστε αγωνιστικά παρόντες  στο εθνικό και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στους δρόμους της Γένοβα, της Φλωρεντίας, του Παρισιού  της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, του Πειραιά.

Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές σε συνθήκες τεχνητής και ανούσιας πόλωσης, μακριά από τα προβλήματα, τα αιτήματα και τις ελπίδες των πολιτών. Θέλουν δεν θέλουν, εδώ είναι το πεδίο της αντιπαράθεσης, εδώ θα ζητήσουμε να ενισχυθεί το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκινάμε σήμερα αλλά δεν αρχίζουμε τώρα την πορεία της κοινής δράσης και της ενότητας της Αριστεράς. Δίνουμε τη μάχη ενωμένοι και συσπειρωμένοι όλες οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η Αριστερά του 21ου αιώνα πρέπει να είναι ενωτική, ριζοσπαστική, κινηματική, εναλλακτική, διεθνιστική.

Για όλους και όλες εμάς, που μετέχουμε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη να εκπροσωπούμε αυτόν τον κόσμο που αγωνίζεται, που δίνει τον καλύτερο πολιτικό, κοινωνικό ανθρώπινο εαυτό του σε αυτήν αναμέτρηση. Ο στόχος μας να ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να έχουμε μια πολυάριθμη ευρωομάδα και να ενισχυθούν οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς. Ο στόχος αυτός θα γίνει πράξη με τη δουλειά και τη δράση όλων μας το επόμενο διάστημα. Επιτρέψτε λοιπόν, σήμερα που ξεκινάμε από τον Πειραιά, να απευθύνω σε όλες και όλους τους φίλους, τα μέλη και τα στελέχη που συγκροτούμε τον ΣΥΡΙΖΑ και που θα δώσουμε συλλογικά αυτή τη μάχη, ένα θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό.

ΕΛΕΝΗ ΣΩΤΗΡΙΟΥ:

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι

Ξεκινάμε σήμερα από τον Πειραιά αυτή την ιστορική περιοχή των εργαζομένων της εργατικής τάξης, της αριστεράς.

Ξεκινάμε τη μεγάλη προεκλογική καμπάνια, τον αγώνα για να φτάσει παντού η φωνή μας και τα μηνύματά μας.

Ξεκινάμε για να συναντήσουμε όλους όσους και είναι χιλιάδες που περιμένουν από την αριστερά, περιμένουν από μας την πιο σύγχρονη και ελπιδοφόρα πολιτική κίνηση, το ΣΥΡΙΖΑ.

Και στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι κόντρα σε όλες τις εικονικές δημοσκοπήσεις ο κόσμος περιμένει από εμάς, ο κόσμος ελπίζει πολύ στο ενωτικό και αγωνιστικό μας εγχείρημα. Και το γνωρίζουμε πολύ καλά εμείς αυτό. Εμείς που κάνουμε και θα κάνουμε την προεκλογική μας καμπάνια γιατί αυτό είναι το όπλο μας: πόρτα-πόρτα, επιχείρηση την επιχείρηση, συνοικία τη συνοικία, πόλη την πόλη, παν/μιο το παν/μιο, στέκι το στέκι ξέρουμε πολύ καλά ότι επιλέγουν την αμνησία, επιλέγουν την επιλεκτική μνήμη, είναι συνειδητά μύωπες όσοι παίζουν με νούμερα ποσοστά και αριθμούς αλλά δεν ακούν , κάνουν πως δεν ακούν αυτό το βουβό κύμα που υπάρχει μέσα στην κοινωνία και αυτό γιατί το φοβούνται, ανησυχούν γιʼ αυτό. Γιατί το έχουν δημιουργήσει ακριβώς όλοι αυτοί που κρατούσαν το οικονομικό και πολιτικό τιμόνι και οδήγησαν την κοινωνία σε μια γενική κρίση: οικονομική, περιβαλλοντική, αξιών.

Αυτό το βουβό κύμα είναι ένα εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα  νέων, γυναικών, εργαζομένων που βλέπουν να οικοδομείται η κοινωνία των 700 ευρώ από τη μια μεριά, την πλειοψηφική και από την άλλη η κοινωνία των πολλών εκατ. ευρώ, η μειοψηφική που δεν αθροίζει πάνω από 10%.Είναι χιλιάδες των χιλιάδων που αγανακτούν που οργίζονται που δυσπιστούν που αμφισβητούν πλέον τις πολιτικές τους τα δόγματά τους. Και το βλέπουμε καθημερινά στα μάτια και στα πρόσωπα των ανθρώπων που συναντάμε παντού. Για μας αυτή είναι η πραγματική δημοσκόπηση.

Για αυτό και εμείς είμαστε σίγουροι ότι όλους αυτούς που μας θέλουν μια πολλή μικρή δύναμη ή που επιθυμούνε να μας εξαφανίσουνε από το κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό, θα τους διαψεύσουμε στις 7 Ιούνη. Είμαστε σίγουροί ότι μπορούμε να γίνουμε ή να είμαστε η έκπληξη. Και αυτή τη βεβαιότητά μας την αντλούμε από αυτό το βουβό κύμα. Αυτό ακριβώς που σύντροφοι και συντρόφισσες θέλουμε με κάθε τρόπο να το προσεγγίσουμε να το ακούσουμε, να μάθουμε από αυτό, να του μιλήσουμε για τις απόψεις μας, να του κάνουμε γνωστές τις θέσεις μας, να προσπαθήσουμε και αυτό αποτελεί δέσμευση να συμπορευτούμε μαζί του στις 8 του μηνός τότε που όλοι, εννοώ κυρίως την ΝΔ και ΠΑΣΟΚ  του γυρίζουν την πλάτη.

Ξεχνάμε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τραπεζίτες, εφοπλιστές, χρηματιστές και πάσης φύσεως γκόλντεν μποις και λοιποί συνεργαζόμενοι των πολιτικών και οικονομικών καρτέλ, το ποια κοινωνία χτίζουνε μέρα τη μέρα, χρόνο το χρόνο, ποια κοινωνία χτίζει ο δικομματισμός και η οικονομική τους πολιτική ο ν/φ. Και εδώ ακριβώς προκύπτει το σύγχρονο και μεγάλο κοινωνικό ζήτημα. Δεν έχουμε μία γενιά των 700 ευρώ και μάλλον είναι λάθος να μιλάμε για γενιά των 700 ευρώ, έχουμε μια κοινωνία των 700 ευρώ που έχει απλωθεί και στους 50χρονους του ΟΣΕ που πιάνει τους άνεργους της κλωστοϋφαντουργίας, του Βοσινάκη, της Siemens της φριγκογκλάς, των πολυκαταστημάτων, των οικοδόμων, των ξ/δ. Είναι μεγάλος ο κατάλογος να μην συνεχίσω.

Σε αυτό το σημείο θέλω να σταθώ λίγο ιδιαίτερα επιτρέψτε μου  στις γυναίκες.

Γιατί είναι από τις βιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο τις συνέπειες της κρίσης. Στα ποτάμια των ανέργων πρώτες οι γυναίκες, στις λίστες των υπό απόλυση πάλι οι γυναίκες. Πρόσφατα, μάλιστα, 5000 καθαρίστριες στα σχολεία πετάγονται έξω από την δουλειά, για να προωθηθούν οι εργολαβίες παντού σε όλους τους δημόσιους χώρους, και επιτρέψτε μου εδώ ένα σχόλιο: Κάτι τρέχει με το επάγγελμα της καθαρίστριας, κάτι ενοχλεί και το θεωρούν μη αξιοπρεπές, δευτερεύον, ντροπιαστικό. Ταιριάζει μόνο σε γυναίκες, σε ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας που άμα σηκώσουν το ανάστημά τους υπάρχει ο χλευασμός κι αν το παρακάνουν υπάρχει και το βιτριόλι. Ο αγώνας που έκαναν οι καθαρίστριες και τα σωματεία τους, το παράδειγμα της Κωσταντίνας Κούνεβα δείχνει πόσο είναι γελασμένοι όσοι θέλουν να μας γυρίσουν στον μεσαίωνα. Ιστορικά θα αποδειχθεί πως είναι σαν τα μυρμήγκια που θέλουν να σταματήσουν την άμαξα. Σε ποια θέση ήταν οι γυναίκες πριν από 100 χρόνια, πριν από 50 χρόνια και σε ποια θέση είναι σήμερα χάρη  στους αγώνες τους και την Αριστερά; Δεν γυρίζει εύκολα ο τροχός προς τα πίσω, όση βία, όσα μέσα, όση λάσπη και αν ρίξουν. Οι γυναίκες, σε όλους τους κοινωνικούς χώρους και μέσα στην κρίση,  είναι παρούσες στους αγώνες, θα δείξουν ότι μπορούν να είναι  στη πρώτη γραμμή.

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Έχουμε την τύχη ή καλύτερα την ατυχία να έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση. Το λέω αυτό γιατί

1) κατόρθωσε να βάλει τη χώρα δύο φορές υπό την επιτήρηση της ΕΕ.

2) ψήφισε τους σκληρότερους αντεργατικούς νόμους για την κοινωνική ασφάλιση, την κατάργηση του 8ωρου, την μεγαλύτερη ελαστικοποίηση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κ.α.

3) φτώχυνε μικρομεσαία στρώματα, αύξησε τη φτώχεια στους συνήθεις ύποπτους δηλαδή τους εργαζόμενους ενώ αύξησε τον πλούτο στους έχοντες και κατέχοντες κάνοντας τους πρόσφατα και δώρο φτηνά τετρακίνητα μεγάλου κυβισμού.

4)Έκλεισε τα μάτια στα καρτέλ της ακρίβειας, των τραπεζών, του πετρελαίου, των εφοπλιστών. Βοήθησε κουμπάρους μεγαλοεργολάβους και ηγούμενους να βουτήξουν το χέρι όχι στο μέλι αλλά στο δημόσιο πλούτο. Κήρυξε τον πόλεμο στη νεολαία χτυπώντας κάθε νέο με περίεργη εμφάνιση δολοφονώντας με τις δυνάμεις καταστολής της το 16χρονο Γρηγορόπουλο κλείνοντας μέσα στους τοίχους της απόγνωσης και των αδιεξόδων σε παρόν και μέλλον όλη τη νέα γενιά. Και μετά από αυτό αυτή που στην ουσία πολιτικά και ηθικά δημιούργησε το Δεκέμβρη, αυτή που έδωσε το φυτίλι και το μπουκάλι στους νέους του Δεκέμβρη αυτή είχε το θράσος μαζί με το δεξιό συνεταίρο της το ΛΑΟΣ είχε το θράσος να στοχοποιήσει και να χτυπήσει το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα που στέκεται καιρό τώρα δίπλα στη νεολαία.

Είχαμε τη χειρότερη κυβέρνηση γιατί είχαμε και τη χειρότερη αντιπολίτευση. Γιατί είχαμε ένα δικομματικό σύστημα που ένας κόβει κι ο άλλος ράβει. Γιατί πολλά από τα έργα της ΝΔ στρώθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Γιατί το ΠΑΣΟΚ ή θα απουσίαζε ή ήταν παραιτημένο μέσα και έξω από τη βουλή από το καθήκον του να κάνει αντιπολίτευση για τι δεν ήθελε να κάνει αντιπολίτευση, στην ουσία ήταν συμπολίτευση. Όταν πιστεύεις στον ίδιο θεό και δόγμα στο ν/φ δεν μπορείς να κάνεις αντιπολίτευση μπορείς να ελπίζεις απλά σε εναλλαγή.

Και εδώ σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ρωτήσουμε σε κάθε μεριά της ελληνικής επικράτειας όλους τους καλοπροαίρετους ανθρώπους ποια ήταν το πολιτικό κόμμα που έκανε αντιπολίτευση στη χειρότερη κυβέρνηση.

Γιʼ αυτό και όταν ζητάμε την ψήφο σε αυτές τις ευρωεκλογές δεν αισθανόμαστε ούτε ζητιάνοι ούτε ψεύτες. Με καθαρό πρόσωπο ζητάμε όχι να επιβραβευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά να δυναμώσει η αντιπολίτευση στο δικομματισμό και στο ν/φ.

Είναι τυχαίο άραγε ότι είμαστε οι πιο δημοφιλείς μέσα στη νεολαία ότι είμαστε η ενωτική αριστερά και πρέπει να το τονίζουμε αυτό με ανοιχτά τα αυτιά μας και τα μάτια μας παντού με ειλικρινή πρόταση και έκκληση για να χτίσουμε μια μεγάλη και χρήσιμη αριστερά

Είναι ψέματα ότι είμαστε η ενωτική αριστερά που έχει δώσει μάχες για το περιβάλλον για την παιδεία, για την υγεία για την εργασία, για την πρόοδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ ζωηρός, νεανικός, σύγχρονος, ενωμένος, μα πάνω από όλα αποφασισμένος να τους σταματήσει να τους εμποδίσει να μας γυρίσουν πίσω.

Ο ΣΥΡΙΖΑ της προόδου και της προοπτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ των προτάσεων και των αγώνων είναι εδώ αποφασισμένος να είναι και να παραμείνει επικίνδυνος σε όλους αυτούς που μας μαυρίζουν τη ζωή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να φωνάξει και για να ψηφίσει μέσα στην κρίση το ψηφοδέλτιο εκείνο που λέει ότι δική σας είναι η κρίση, η λύση είναι στην αριστερά, η λύση είναι στον ξεσηκωμό, η λύση είναι στην ικανοποίηση των αναγκών των πολλών.

Η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ψήφος ελπίδας σε αυτό το 90% που θα υποστεί τις συνέπειες της κρίσης από τους έχοντες και κατέχοντες.

Η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα φρένο σε όλους αυτούς που με ευκαιρία την κρίση μας επιφυλάσσουν ένα μαύρο μέλλον.

Η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ψήφος για να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα στην κοινωνία στην αριστερά. Για να βοηθήσουμε να αλλάξουν τα πράγματα στην Ευρώπη.

Και στις 7 Ιούνη αυτή η ψήφος θα γίνει η χαρά και η γιορτή για την αριστερά μας για το ΣΥΡΙΖΑ, για τους εργαζόμενους, για τις γυναίκες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ:

Το κεντρικό μας μήνυμα είναι αλλαγή συσχετισμών, με ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωομάδας της Αριστεράς. Αυτό σημαίνει μαχητική αντιπαράθεση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Σημαίνει την αποδυνάμωση όσων οικοδομούν την Ευρώπη ως μια ασύδοτη κοινή αγορά, όπου το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Που προωθούν τον Μπολκενστάιν, το 65ωρο, τη flexicurity, τη στρατηγική της Λισσαβόνας. Η απάντηση της αριστεράς είναι ο αγώνας να αλλάξουμε την Ευρώπη, με ισχυρότερο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  Με περισσότερα χρήματα για την κοινωνική συνοχή, για την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία των αδυνάτων και όχι περισσότερα χρήματα στους τραπεζίτες.  Με δημοκρατικό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.  Σημαίνει  αποτελεσματικότερο αγώνα, μέσα και έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, για μια ενωμένη Ευρώπη, δημοκρατική, κοινωνική, οικολογική, φιλειρηνική, μακριά από τον νεοφιλελευθερισμό.

To Γραφείο Τύπου