Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/05/2009

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ σχετικά με τα χαράτσια της ΠΑΣΕΓΕΣ και τον εμπαιγμό των αγροτών από τον κ. Χατζηγάκη

Παρά τις πολιτικές επικρίσεις και νομικές αμφισβητήσεις, το ΥΠΑΑΤ προχώρησε τον περασμένο Μάρτη σε απʼ ευθείας ανάθεση στην ΠΑΣΕΓΕΣ, της συμπλήρωσης των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2009. Φρόντισε μάλιστα να την επικυρώσει με σχετική τροπολογία στη Βουλή, με πρόβλεψη δαπάνης 25.000.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτό δεν εμπόδισε την κορυφαία συνεταιριστική οργάνωση, την ΠΑΣΕΓΕΣ, να επιβάλλει νέο χαράτσι, και μάλιστα διπλάσιο από πέρσι στους αγρότες.

Τόσες μέρες το ΥΠΑΑΤ, τηρούσε σιγή ιχθύος. Σήμερα, μόλις λίγες μέρες πριν λήξει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, και ενώ ήδη έχουν πληρώσει  χιλιάδες αγρότες,  με περισσό θράσος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χατζηγάκης, δηλώνει ότι οι ενώσεις δεν πρέπει να εισπράττουν το κόστος ενεργοποίησης από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Επιπλέον, παρουσιάζει σαν κίνηση κοινωνικής ευαισθησίας ένα μέτρο που δεν ευνοεί παρά ελάχιστους και σε καμιά περίπτωση τους  μικρούς και μεσαίους απόμαχους αγρότες που ζουν με τις συντάξεις πείνας του ΟΓΑ.

Όταν σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος της χώρας βιώνει από πέρσι μια καταρράκωση του εισοδήματος του, ας  απαντήσει ο κ. Χατζηγάκης, από πού θα βρει εισόδημα από γεωργική εκμετάλλευση ο συνταξιούχος του ΟΓΑ και μάλιστα τόσο που να συμβάλλει πάνω από 50% στο συνολικό του εισόδημα ; 

Καλούμε τον Υπουργό ΑΑΤ και την Κυβέρνηση :

•    Να δεσμευτούν για τον τρόπο με τον οποίο θα επιστραφούν τα χρήματα που πλήρωσαν άδικα οι αγρότες στις ΕΑΣ

•    Να πάρουν μέτρα για να σταματήσει αμέσως το χαράτσι

•    Να αναλάβουν το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων όλων των αγροτών

Ο ΣΥΝ τονίζει ξανά την επείγουσα ανάγκη για την εφαρμογή ενός αξιόπιστου, διαφανούς και λειτουργικού ΟΣΔΕ κοινωνικά και δημόσια ελεγχόμενου, όχι μόνο απλά  ως μηχανισμού διανομής  επιδοτήσεων,  αλλά σαν βασικού  εργαλείου άσκησης αγροτικής πολιτικής προς όφελος των συμφερόντων των αγροτών.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής