Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/05/2009

Αποσπάσματα ομιλίας του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη

Εξοργιστικές οι δηλώσεις Δασκαλόπουλου – ο κ. Παπαθανασίου και ο κ. Παπανδρέου όφειλαν να τον βάλουν στη θέση του.

Άκουσα εχθές με μεγάλη έκπληξη τον πρόεδρο του ΣΕΒ, τον κ. Δασκαλόπουλο, να επιτίθεται στο πολιτικό σύστημα και να ασκεί κριτική στην μεταπολιτευτική δημοκρατία. Δεν προκαλεί μόνο το ότι ο κ. Δασκαλόπουλος μιλάει εκ μέρους της πλέον κρατικοδίαιτης παρέας της ελληνικής οικονομίας. Που επιδοτείται συστηματικά με φοροαπαλλαγές και προκλητικούς δήθεν αναπτυξιακούς νόμους, και που κοιτάζει πως θα περιορίσει τα εργασιακά δικαιώματα. Και που μόλις τελειώσει το κρατικό χρήμα, απειλεί πως θα μεταφέρει τα μαγαζιά έξω από τη χώρα. Δεν προκαλεί το ότι η ίδια η επιχείρηση του κ. Δασκαλόπουλου πρωτοστατεί στη δημιουργία καρτέλ, κρατώντας από τον λαιμό παραγωγούς και καταναλωτές. Το πιο εξοργιστικό είναι ένας οικονομικός παράγοντας να διακηρύσσει το τέλος της μεταπολίτευσης και να υποδεικνύει το πως πρέπει να αναπροσαρμοστεί η δημοκρατία για να εξασφαλίσει την ευημερία τη δική του και των φίλων του.

Είναι όμως ιδιαίτερα ενοχλητικό και το γεγονός ότι ούτε ο κ. Παπαθανασίου ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου που ήταν εκεί και τον άκουγαν δεν ένοιωσαν την ανάγκη να τον βάλουν στη θέση του. Και δεν το έκαναν, γιατί οι κραυγές του κ. Δασκαλόπουλου που ζητάει να μπει η χώρα σε έναν νέο οικονομικό γύψο, όσο προκλητικές και αν είναι, δεν βρίσκουν αντίθετη ούτε την κυβέρνηση, ούτε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Το αν υπάρχει διαφθορά και κρίση στο πολιτικό σύστημα, θα το κρίνει ο λαός, με την ψήφο του και με την πολιτική του στάση. Η εποχή των εθνοσωτήρων του πολιτεύματος και της οικονομίας έχει περάσει, όσο και αν κάποιοι την νοσταλγούν πλέον τόσο ανοιχτά και προκλητικά.  

 Το ευρωψηφοδέλτιο έκφραση του κοινωνικού, ευρωπαϊκού ΣΥΡΙΖΑ

Θέλω να σας πω ότι προσωπικά είμαι πάρα πολύ χαρούμενος, πάρα πολύ περήφανος για το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Κατ αρχήν για την απόλυτα ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών, τόσο στις εκλόγιμες όσο και στις μη εκλόγιμες θέσεις. Μια κατάκτηση που πρέπει να διευρύνουμε και να καθιερώσουμε παντού από εδώ και στο εξής. Αλλά πολύ περισσότερο, γιατί μετά από πολλή δουλειά, έχουμε καταφέρει πραγματικά να εκπροσωπηθούν σε αυτή τη λίστα όλες οι κοινωνικές ομάδες στις οποίες θέλει να δώσει φωνή η αριστερά. Ανάμεσα σε όλους τους άξιους συντρόφους και συντρόφισσες που δίνουν τον καθημερινό αγώνα σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα, ανθρώπους της εργασίας, της διανόησης,  της αγροτιάς, των πολιτικών και συνδικαλιστικών αγώνων, ας ξεχωρίσουμε τους νέους ανθρώπους της επισφαλούς εργασίας από τα stage και τους courier. Ας ξεχωρίσουμε τις γυναίκες επιστήμονες από την μειονότητα της Θράκης και από την Παλαιστίνη. Ας ξεχωρίσουμε τον ιταλό σύντροφο μας, τον συνδικαλιστή Τζουλιάνο Τζουλιάνι, που η παρουσία του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλαπλή συμβολική σημασία. Και βέβαια ας ξεχωρίσουμε την συμβολική συμμετοχή μιας κοπέλας που εκπροσωπεί την γενιά των νέων ανθρώπων χωρίς χαρτιά. Την γενιά όλων αυτών των παιδιών που έχουν γεννηθεί στην χώρα μας, μιλάνε τα ελληνικά ως μητρική γλώσσα, νοιώθουν και είναι έλληνες αλλά η πολιτεία, ενάντια σε κάθε νομιμότητα αρνείται να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν.

Ξέρουμε ότι κάποιοι που ψαρεύουν στα πιο θολά νερά του κοινωνικού συντηρητισμού, θα βρουν αφορμή να επιτεθούν στον ΣΥΡΙΖΑ για τις επιλογές μας αυτές. Τέτοιες επιθέσεις μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι βαδίζουμε σε σωστό δρόμο. Ότι ενοχλούμε αυτούς που θέλουν να χαϊδεύουν συντηρητικά αυτιά. Ότι δείχνουμε τον δρόμο της αλληλεγγύης, της ενότητας και των κοινωνικών αγώνων, όπως πρέπει να κάνει η ριζοσπαστική αριστερά.

Είμαστε δίπλα στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ – μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

Είμαστε δίπλα σε αυτόν τον κόσμο που μας παρακολουθεί με ενδιαφέρον, ακόμα κι αν ξέρουμε ότι διστάζει να κάνει το βήμα και να μας ψηφίσει. Παρακολουθεί όμως και σε μεγάλο βαθμό υιοθετεί τις προγραμματικές προτάσεις που απευθύνουμε στο ΠΑΣΟΚ, προτάσεις για κοινή δράση απέναντι στα μεγάλα προβλήματα. Και αναρωτιέται γιατί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν είναι σε θέση να απαντήσει. Αναρωτιέται γιατί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αρνείται οποιαδήποτε συγκεκριμένη προγραμματική δέσμευση και εξαντλείται σε γενικόλογες αναφορές.

Είμαστε δίπλα σε αυτόν τον κόσμο, τον σεβόμαστε, μα πάνω από όλα θέλουμε να είμαστε μαζί τους ειλικρινείς και έντιμοι. Και γι αυτό τους λέμε ευθέως : Σας λογαριάζουμε και σας υπολογίζουμε. Ξέρουμε ότι χωρίς εσάς δε μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Αλλά τα πράγματα δε θα αλλάξουν αν ο ΣΥΡΙΖΑ από μέρος της λύσης γίνει κομμάτι της κρίσης του πολιτικού σκηνικού. Τα πράγματα θα αλλάξουν και μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα αν κάνουμε ένα μεγάλο βήμα στις 7 του Ιούνη. Αν αποδείξουμε ότι κανένας δεν είναι στο τσεπάκι κανενός. Αν κάνουμε τη μεγάλη έκπληξη και διαμορφώσουμε τους συσχετισμούς εκείνους που πέρυσι την Άνοιξη τρόμαξαν πολλούς καρεκλοκενταύρους της εξουσίας. Οι οποίοι βάλθηκαν με σθένος να πολεμήσουν την Άνοιξη της ελπίδας, την Άνοιξη μιας νέας ενωτικής αριστεράς που θα αλλάξει το τοπίο και θα ανατρέψει τα πράγματα, που θα φέρει μια νέα μεταπολίτευση από τα κάτω.

Αυτή την Άνοιξη μπορούμε να τη φέρουμε μαζί και είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο μεγάλο βήμα στις ευρωεκλογές του Ιούνη.

To Γραφείο Τύπου