Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/07/2006

Συνάντηση ΣΥΝ με Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΙΚΑ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος μαζί με τον Δημ. Στρατούλη, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνο για την εργατική πολιτική του ΣΥΝ, συναντήθηκε σήμερα με την Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΙΚΑ και συζήτησε τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Οργανισμός, σε σχέση και με το ασφαλιστικό.

Κατά τη συζήτηση που είχε με τους εργαζόμενους, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι το ΙΚΑ έχει αφεθεί στην τύχη του από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού και έχει μετατραπεί σε οργανισμό ταλαιπωρίας και βασανισμού και των υπαλλήλων και των ασφαλισμένων του. « Είναι απαράδεκτο», υπογράμμισε, «να χρωστάει το δημόσιο 9,2δις στο ΙΚΑ δίνοντας το κακό παράδειγμα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που χρωστούν 3,2δις ευρώ. Πρέπει να επιστραφούν σταδιακά στο ΙΚΑ τα δεκάδες δις ευρώ που έχασε από τη λεηλασία των αποθεματικών του από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.»

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

«Είχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας εργαζομένων στο ΙΚΑ.

Στο χώρο του ΙΚΑ επικρατούν, δυστυχώς, «ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα». Τι να πρωτοπεί κανείς; Ότι υπάρχει έλλειψη 3.500 εργαζομένων; Ότι μέσα στο ΙΚΑ, στο φορέα της κύριας ασφάλισης στη χώρα μας, εργάζονται, είτε με τα προγράμματα Stage, είτε μέσω ιδιωτικών εταιρειών, χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι; Να πει κανείς ότι από τα 13 ελεγκτικά κέντρα για την εισφοροδιαφυγή λειτουργούν μόνο τα 4 κι ότι τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ έχουν παραιτηθεί λόγω έλλειψης προσωπικού από τον ελεγκτικό τους ρόλο; Να πει κανείς ότι το 20% περίπου των εργαζομένων στη χώρα μας παραμένουν ανασφάλιστοι με απώλειες που φτάνουν το 1,8δις. ευρώ;

Είναι μια ακραία κατάσταση.

Την επόμενη εβδομάδα θα ζητήσουμε συνάντηση με τον Υπουργό Απασχόλησης κ. Τσιτουρίδη και θα προσπαθήσουμε να φέρουμε το συντομότερο δυνατόν επερώτηση στη Βουλή, διότι αν αντιμετωπιστούν τα θέματα προσωπικού του ΙΚΑ τα οποία αποτελούν ένα ζήτημα- κλειδί, και ανακουφιστεί ο χώρος και μπορέσουν να υπάρξουν συνθήκες σωστής δουλειάς, θα έχουμε λύσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του ασφαλιστικού προβλήματος στη χώρα μας χωρίς να κάνουμε αυτές τις τομές οι οποίες είναι επικίνδυνες για τους εργαζόμενους και που ακούμε συνεχώς από τις κυβερνήσεις.»

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το διάλογο για το ασφαλιστικό, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ απάντησε:

«Πρώτα απ’ όλα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει διάλογο για τα υπαρκτά προβλήματα, να καλύψει τις κενές θέσεις που υπάρχουν, να θέσει σε κανονική λειτουργία το ΙΚΑ και τότε θα δείτε ότι τα πράγματα θα είναι πολύ πιο εύκολα από όσο μπορούμε να φανταστούμε.»

Ο κ. Βασ. Κόκκαλης, Πρόεδρος τη Ομοσπονδίας εργαζομένων, δήλωσε τα εξής:

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Αλαβάνο που μας επισκέφθηκε, γιατί δεν ήταν μια τυπική επίσκεψη ρουτίνας, αλλά ουσιαστική και πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει στη λύση των προβλημάτων που ταλανίζουν το ΙΚΑ, που είναι προβλήματα κοινωνικά. Είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του πολίτη, με την πιο γρήγορη απονομή της σύνταξης, με τη χαμηλή σύνταξη, με τις παροχές, με την ταλαιπωρία του πολίτη μέσα στο ΙΚΑ και την ταλαιπωρία των εργαζομένων.

Δεν εξυπηρετείται ο πολίτης όπως απαιτεί η ελληνική κοινωνία. Αυτά τα προβλήματα συζητήσαμε με τον κ. Αλαβάνο ο οποίος μας υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει για τη λύση τους και θα είναι σύμμαχός μας σε όλα αυτά τα θέματα.»

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου