Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/05/2009

Συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα με τον Δήμαρχο Ελληνικού Χ.Κορτζίδη

Ο πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα με τον Δήμαρχο Ελληνικού Χρήστο Κορτζίδη, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις στα θέματα της παραλίας, του Αεροδρομίου, του Υμηττού, και των δρόμων ταχείας κυκλοφορίας.

Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις:

Αλ. Τσίπρας

Ήρθαμε σήμερα στον Δήμο Ελληνικού, ένα μικρό Γαλατικό χωριό που αντιστέκεται στις επιθέσεις των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που θέλουν να κατασπαράξουν τους τελευταίους αδόμητους ελεύθερους χώρους. Αλλά  ο Δήμος του Ελληνικού έχει ενεργούς πολίτες που έχουν καταφέρει ήδη μια σημαντική νίκη: τη νίκη της ελεύθερης παραλίας στο Ελληνικό. Αυτή η νίκη συμβολίζει μια μετατόπιση στη συνείδηση των πολιτών που δεν ανέχονται πια κάγκελα να φράζουν τον δρόμο προς τις παραλίες, κάτι που συμβαίνει σχεδόν στα περισσότερα χιλιόμετρα ακτογραμμής στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Τώρα οι ενεργοί πολίτες του Ελληνικού έχουν νέα μέτωπα πάλης, όπως για παράδειγμα, τον νέο αυτοκινητόδρομο που σχεδιάζεται στον Υμηττό ή τις εξελίξεις σε σχέση με το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Πρέπει να αντισταθούμε στην προσπάθεια των συμφερόντων να πάρουν τους τελευταίους αδόμητους χώρους. Να μην δώσουμε τον Υμηττό στους μεγαλοεργολάβους, να μην δώσουμε το παλιό αεροδρόμιο στους κατασκευαστές, να μην παραδώσουμε τις παραλίες μας στα συμφέροντα της νύχτας.

Όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε σημαντικά μέτωπα και σημαντικές νίκες από την πλευρά των τοπικών κοινωνιών και των ενεργών πολιτών. Μέτωπα και νίκες που αποδεικνύουν ότι οι πολίτες ενεργοποιούνται, αντιστέκονται, διεκδικούν την ποιότητα της ζωής τους.

Για εμάς, για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι τιμητικό που όλο το προηγούμενο διάστημα, σʼ αυτά τα μέτωπα, σʼ αυτές τις μάχες, σʼ αυτούς τους αγώνες δώσαμε το παρόν. Στηρίξαμε τους ενεργούς πολίτες στους αγώνες τους παρά το γεγονός ότι υπήρχε πολιτικό κόστος. Διότι η οικολογία και η μάχη για το περιβάλλον δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς να το κατακτά χωρίς κόστος. Είναι εύκολο σήμερα όλοι να παριστάνουμε τους οικολόγους. Σʼ αυτές τις μάχες, όμως, σʼ αυτές τις μάχες με τα μεγάλα συμφέροντα, δυστυχώς, δεν είδαμε άλλες πολιτικές δυνάμεις μαζί μας. Είδαμε, όμως, πάρα πολλούς πολίτες, ανεξάρτητα πολιτικής ή κομματικής τοποθέτησης, που πλαισίωναν αυτούς τους αγώνες και θα τους πλαισιώσουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Ερώτηση: Θα ήθελα να μου σχολιάσετε το πολιτικό κλίμα, έτσι όπως διαμορφώνεται, με την οξύτατη πλέον αντιπαράθεση, μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, λίγες μόνο μέρες πριν την ευρωκάλπη της 7ης Ιουνίου.

Το κλίμα της τεχνητής πόλωσης οι πολίτες θα το ξεπεράσουν, δεν θα δώσουν σημασία και θα ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα. Διότι συνήθως όσοι δεν έχουν να προτείνουν κάτι στους πολίτες, όσοι δεν έχουν να τους δώσουν εναλλακτική διέξοδο από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, στα οποία βρίσκονται, συνήθως τι κάνουν; Κοκορομαχούν, δημιουργούν ένα κλίμα έντασης, προκειμένου να κερδίσουν ψήφους. Αυτό το έργο το έχουμε δει και το έχουμε ξαναδεί. Αυτή τη φορά δεν θα δεχτούμε το ξαναζεσταμένο φαγητό που θέλουν να μας σερβίρουν. Στις 7 Ιούνη οι πολίτες θα απαντήσουν στο κλίμα της παρακμής, στο κλίμα της διαφθοράς και των σκανδάλων, στο κλίμα της τεχνητής πόλωσης.

Χρ. Κορτζίδης

Με χαρά δεχθήκαμε σήμερα στον Δήμο μας τον Πρόεδρο του ΣΥΝ και συζητήσαμε για ορισμένα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας, που είναι μητροπολιτικού ενδιαφέροντος και έχουν να κάνουν με τους ελεύθερους χώρους, όπως είναι το παραλιακό μέτωπο, ο Υμηττός, ο χώρος του πρώην αεροδρομίου, οι νέοι αυτοκινητόδρομοι που σχεδιάζεται να γίνουν.

Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο του ΣΥΝ για αυτά τα θέματα και ζητήσαμε την συμπαράστασή του. Πρέπει να πω ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, σʼ αυτούς τους αγώνες που έχουμε δώσει ως Δήμος είχαμε κοντά μας τις δυνάμεις του ΣΥΝ και κεντρικά και σε τοπικό επίπεδο και πιστεύουμε ότι αυτό θα αυξηθεί στο μέλλον. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι μαζί με πάρα πολλούς άλλους ενεργούς πολίτες, αλλά και άλλους φορείς και κινήματα, ακόμα και από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  δυνάμεις, θα μπορέσουμε να παλέψουμε γιʼ αυτά τα θέματα και να υπερασπιστούμε την πόλη μας, τους κατοίκους μας αλλά και γενικότερα το συλλογικό κοινωνικό συμφέρον.

Ερώτηση: Προετοιμάζεστε για νέες κινητοποιήσεις;

Άμεση προτεραιότητά μας είναι το θέμα των νέων αυτοκινητόδρομων. Σήμερα έχουμε και σύσκεψη με φορείς της πόλης μας σε μια γειτονιά που θα θιγεί ιδιαίτερα εάν υλοποιηθούν τα σχέδια που προτείνει ο κ. Σουφλιάς. Βεβαίως, στη λογική μας είναι να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας και προς το τέλος Μαΐου προετοιμάζουμε μια μεγάλη κινητοποίηση σε σχέση με έναν χώρο που είναι στην πρώην αεροπορική βάση, την 129, που είναι ένας χώρος με πολύ υψηλό πράσινο και πολύ κοντά στα σπίτια και θέλουμε να τον υπερασπιστούμε, αντί να γίνει εκεί ένας δρόμος και να καταστραφεί αυτός ο χώρος. Και, βεβαίως, το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας γιʼ αυτά τα θέματα.

To Γραφείο Τύπου