Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/05/2009

Συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ. Μπαμπινιώτη

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΣΥΝ με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Γιώργο Μπαμπινιώτη.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχα την χαρά και την τιμή να συναντήσω σήμερα τον καθηγητή τον κ. Μπαμπινιώτη και να ανταλλάξουμε  σκέψεις και απόψεις για το εκπαιδευτικό σύστημα, για τη μεγάλη ανάγκη παρεμβάσεων και τομών σε αυτό. Του εξήγησα ότι εμπιστευόμαστε τους πανεπιστημιακούς δασκάλους και τον ίδιο. Δεν εμπιστευόμαστε βέβαια την κυβέρνηση. Και αυτός είναι ο λόγος απουσίας μας από το διάλογο. Διότι θεωρήσαμε από την πρώτη στιγμή ότι δεν είναι ένας διάλογος σε λευκό χαρτί. Αλλά σε ένα χαρτί μουτζουρωμένο από την απόπειρα συνταγματικής αναθεώρησης και κατάργησης του άρθρου 16 αλλά και από την εν γένει συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στο εκπαιδευτικό κίνημα, στους μαθητές, τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς αλλά και από τη βασική της αντίληψη ότι η γνώση είναι εμπόρευμα και όχι δικαίωμα.

Κατέθεσα στον κ. Μπαμπινιώτη τις προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΝ. Επικεντρώσαμε κυρίως στο θέμα της ελεύθερης πρόσβασης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Κι επειδή αύριο ξεκινάει ένας Γολγοθάς, για μια ακόμα χρονιά, για χιλιάδες νέες και νέους που είναι ήδη εξαντλημένοι πνευματικά  και βιολογικά αλλά και οι γονείς τους εξαντλημένοι οικονομικά από μια χρονιά που πάλι η βασική δουλειά έγινε, δυστυχώς, στα φροντιστήρια και όχι στα σχολειά, ας ελπίσουμε να είναι η τελευταία γενιά που περνά αυτό το Γολγοθά.

Το πάγιο αίτημα της αριστεράς για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και ελεύθερη πρόσβαση την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι πλέον ένα ώριμο αίτημα της κοινωνίας. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει πολιτική βούληση για γενναίες αλλαγές στην κατεύθυνση της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πράγμα όμως που προϋποθέτει την γενναία οικονομική ενίσχυση της εκπαίδευσης. Να αποτελέσει η εκπαίδευση στη χώρα μας ένα χώρο όπου θα επενδύσει η πολιτεία. Να επενδύσουμε στην παιδεία, να επενδύσουμε στη μόρφωση και στη γνώση, στο ανθρώπινο δυναμικό. Και όχι να επενδύουμε σε ανάπτυξη με τσιμέντο, σε εξοπλιστικά προγράμματα, όχι να δίνουμε το δημόσιο χρήμα εκεί όπου συνήθως δεν δίνει καμία ανταπόδοση στην κοινωνία και στο τέλος–τέλος καταλήγει και στις τσέπες και στα ταμεία κάποιων οι οποίοι συνήθως βγαίνουν λάδι.

 Αλλά μιας και στις μέρες μας είναι κυρίαρχο αυτό πρέπει να το πούμε. Πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση. Κι αυτός είναι ένας σημαντικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ.

-    Ιδέες υπάρχουν, λεφτά υπάρχουν;…

Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ: Δεν μπορούν να γίνουν  γενναίες, ουσιαστικές, ριζοσπαστικές αλλαγές, τέτοιες που χρειάζεται το σύστημα της εκπαίδευσής μας για να συμβαδίσει με ό,τι ισχύει σήμερα στις προηγμένες χώρες χωρίς μία ανάλογη, θα την πω γενναία, χρηματοδότηση.

Πιστεύουμε ότι οι προτάσεις του συμβουλίου μας, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και κοστολόγηση, θα είναι και αυτές που θα οδηγούν και στην κατάλληλη χρηματοδότηση.

Ήθελα να πω ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΝ πήρε την πρωτοβουλία -και τον ευχαριστώ γι αυτό- να με καλέσει να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση, να μου εκθέσει τις θέσεις του ΣΥΝ στα θέματα που συζητούμε στον εθνικό διάλογο του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πληροφορήθηκα αυτές τις θέσεις και με τον τρόπο που είναι γραμμένες εδώ στις αρχές του κόμματος και με τη ζωντανή συζήτηση. Θα μεταφέρω αυτές τις απόψεις στο συμβούλιο και θεωρώ ότι όλες αυτές οι συζητήσεις συμβάλουν στο να αποκτούμε συνείδηση του πόσο σύνθετα, πόσο λεπτά, με τι προεκτάσεις είναι τα θέματα που συζητάμε και να είμαστε όλοι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι για σωστές, καίριες, ριζοσπαστικές λύσεις στην εκπαίδευση.

Θεωρώ ότι όλα τα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων θα πρέπει να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια, η οποία δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα, αλλά είναι μια προσπάθεια περισσότερο εκπαιδευτικών, να δώσουμε προτάσεις τέτοιες που να είναι κοινωνικά αποδεκτές, πολιτικά υιοθετήσιμες και εφαρμόσιμες και ηθικά απαραβίαστες. Πιστεύω ότι κάτι θα βγει και θα γίνει με τη δουλειά που κάνουμε σ΄ αυτή την επιτροπή.

-    Στη λέξη διαφθορά θα βάζατε μέσα στα συνώνυμά της ή στις ερμηνείες της και το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα;

Ως πολίτης μιας χώρας και ως λεξικογράφος πρέπει να προσέχω πώς ορίζω τις λέξεις. Οι λέξεις δεν ορίζονται συγκυριακά, αλλά έχουν ένα βαθύτερο νόημα, που δεν μου επιτρέπει να κάνω τέτοιες συνδέσεις.

-    Ως ερμηνεία στη διαφθορά θα λέγατε ότι είναι;….

Να δείτε στο λεξικό τι λέω και νομίζω ότι όλοι οι έλληνες καταλαβαίνουν πολύ καλά τι είναι αυτή η διαφθορά. Αλλά πιστεύω ως δάσκαλος ότι αυτός ο τόπος έχει και δυνάμεις και ανθρώπους νέους και άλλους εμπνευσμένους που μπορούν να δώσουν πολλά πράγματα, πέρα από τη διαφθορά, η οποία έχει πολύ κουράσει τον κόσμο.

•    Σχετικά με την έγγραφη ομολογία του Δημοσίου για εμπλοκή των δύο μεγάλων κομμάτων, Ν.Δ κα ΠΑΣΟΚ, στην υπόθεση  της Siemens καθώς και για την παραγραφή των σκανδάλων:

«Ο κόσμος το έχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι. Η Βουλή έκλεισε διότι ένα είναι το κοινό μυστικό: παραγραφή»

-    To ελληνικό δημόσιο με έγγραφά του βλέπει ότι υπάρχει εμπλοκή στην υπόθεση Siemens των δύο μεγάλων κομμάτων. Γι αυτό έκλεισε η Βουλή;…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κόσμος το έχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι. Αναρωτιόμαστε ακόμα και σήμερα γιατί έκλεισε η Βουλή; Η Βουλή έκλεισε διότι ένα είναι το κοινό μυστικό: παραγραφή. Παραγραφή που βολεύει και τους δυο, όσο κι αν κάποιοι φωνάζουν και κάποιοι προσπαθούν να το κρύψουν. Η παραγραφή είναι το μυστικό.

Όμως στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας και στη συνείδηση των πολιτών δεν παραγράφονται τα αδικήματα. Μπορεί να την γλιτώνουν από ποινικής πλευράς, αλλά δεν θα την γλιτώσουν όσον αφορά το πολιτικό κόστος. Οι έλληνες πολίτες έχουν κουραστεί πια τα βλέπουν το ίδιο έργο. Και στις 7 του Ιούνη θα δώσουν την απάντησή τους.

-    Στην υπόθεση του Βατοπεδίου θα την πληρώσουν τελικά χαμηλόβαθμοι παράγοντες και θα συγκαλυφθούν οι όποιες τυχόν πολιτικές ευθύνες υψηλόβαθμων στελεχών ακόμα και πολιτικών προσώπων..

Στην υπόθεση Βατοπεδίου όπως και στην υπόθεση Γερμανός, οι έλληνες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να δουν ποιοι είναι αυτοί στην πολιτική ζωή του τόπου που κάνουν τις δουλειές τους με κουκούλες.

To Γραφείο Τύπου