Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/07/2006

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος επισκέφθηκε σήμερα τον ΒΟΛΟ, μετά από πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας του κόμματος

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος επισκέφθηκε σήμερα τον ΒΟΛΟ, μετά από πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας του κόμματος. Κατά την επίσκεψή του συναντήθηκε με τον ενιαίο σύλλογο διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον σύλλογο διοικητικών υπαλλήλων Παν. Θεσσαλίας, τον σύλλογο Ε.Τ.Ε.Π. Παν. Θεσσαλίας, τον σύλλογο Ε.Ε.Δ.Ι.Π. Παν. Θεσσαλίας, την Ε.Λ.Μ.Ε. Μαγνησίας, τον σύλλογο δασκάλων Μαγνησίας, καθηγητές και φοιτητές.

Κατά τη συζήτηση με τους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας θίχτηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι εργαζόμενοι σε αυτό, γενικότερα τα προβλήματα της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της και η εμπειρία που αποκόμισε το εκπαιδευτικό κίνημα από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για τα τοπικά προβλήματα του εργατικού κινήματος και παρέθεσε τις απόψεις του κόμματος για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον κόσμο της εργασίας όπως το ασφαλιστικό, η ανεργία, οι συλλογικές συμβάσεις κ.λ.π.

Στη Συνέντευξη τύπου εφ' όλης της ύλης που έδωσε, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος μεταξύ άλλων τόνισε:

Για τη "βάση του 10"

Για μια ακόμη φορά, εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει το μέτρο της βάσης του 10 ή των 10.000 μορίων για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια. Το μεγάλο ποσοστό αποτυχίας που φτάνει το 42% έχει σχέση με τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων και, επομένως, σε μεγάλο βαθμό το έχει δημιουργήσει η ίδια η κυβέρνηση, όχι μόνο με τον βαθμό δυσκολίας αλλά και με ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο δεν παίρνει πάνω από τη βάση. Επομένως, άμεσα τώρα ζητάμε να ακούσει την πρότασή μας, η οποία επαναλαμβάνεται και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνεται και από δυνάμεις μέσα από τον ιδεολογικό χώρο της κυβέρνησης, όπως ακούσαμε τις θέσεις του κ. Μπαμπινιώτη, και να μην ισχύσει η βάση, να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και να προχωρήσουμε ταχύτατα σε ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο θα στηρίζεται στην αποδέσμευση του Λυκείου από τις εξετάσεις. Και επίσης θα στηρίζεται στην ελεύθερη πρόσβαση των φοιτητών στα Πανεπιστήμια. Έτσι θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα της φοιτητικής μετανάστευσης και του μέλλοντος των παιδιών που τελειώνουν το Λύκειο και με ουσιαστικό ρόλο των Πανεπιστημίων στις διαδικασίες των εξετάσεων.

Για τις εξελίξεις στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου

Νομίζω ότι τις μέρες αυτές ζούμε και το αδιέξοδο της πολιτικής που έχει ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια στο θέμα του αθλητισμού και το οποίο είναι βαθύ, πολύπλευρο, έχει σχέση με τις ίδιες τις σπατάλες που κάναμε, κύρια συγκεντρώνοντας στην Αθήνα έναν τεράστιο όγκο κτιρίων που είχαν σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και που σήμερα παραδίδονται στους ιδιώτες, άλλα έχει σχέση και με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το ποδόσφαιρο είτε με την πλήρη και ανεξέλεγκτη λειτουργία μεγάλων επιχειρήσεων στον χώρο των ΠΑΕ είτε αυτό που βλέπουμε σήμερα: μια διαμάχη ανάμεσα βασικά στα δύο μεγάλα κόμματα και τους μηχανισμούς τους, η οποία διασύρει τη χώρα μας.

Εμείς ζητάμε εξυγίανση του αθλητισμού, ζητάμε στήριξη του κοινωνικού αθλητισμού, του λαϊκού αθλητισμού, του ερασιτεχνικού, ζητάμε στήριξη στην Περιφέρεια. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι και η Μαγνησία και η αξιοποίηση όσων όχι πάντα με τον ορθότερο τρόπο υποδομών έγιναν όπως για παράδειγμα το Θεσσαλικό γήπεδο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από όλη τη Θεσσαλία και όχι να καταντήσει σαν τα εργοστάσια φαντάσματα σε λίγο και να πάνε χαμένες τόσες χρηματοδοτήσεις που έγιναν.

Για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τους συμβασιούχους

Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τα θέματα των συμβασιούχων και τις ρυθμίσεις που ισχύουν στην Ελλάδα. Είναι ένα θέμα το οποίο ξεκίνησε εδώ και χρόνια ο ΣΥΝ, ζητώντας να εφαρμοσθεί η οδηγία 70/99. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ουσιαστικά δεν δέχεται τους περιορισμούς που έχει βάλει το Π.Δ. του κ. Παυλόπουλου και του κ. Παναγιωτόπουλου παρά το γεγονός ότι τυπικά εξέτασε το διάταγμα Ρέππα, το οποίο δεν ισχύει σήμερα. Με αυτήν την έννοια δημιουργείται μια νέα κατάσταση. Καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει πλήρως την οδηγία 70/99 σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων συμβασιούχων που έχουν εξαιρεθεί και που είναι η μεγάλη πλειοψηφία και ειδικά μια που είμαι και στα ΜΜΕ να εφαρμοσθεί η οδηγία στους εργαζόμενους της ΕΡΤ Α.Ε. και να μην προχωρήσει σε πογκρόμ απολύσεων δημοσιογράφων ή άλλων ειδικοτήτων, όπως ετοιμάζει η κυβέρνηση στη βάση των διατάξεων του δικού της Π.Δ.. Ζητάμε να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όπως οφείλει να κάνει.

Για τα προβλήματα της περιοχής του Βόλου

Από τις συζητήσεις που είχαμε διαπιστώσαμε ότι η Μαγνησία είναι μια περιοχή που έχει παράδοση, έχει δυνατότητες, αλλά που έχει και τεράστιες δυσκολίες. Οι δυσκολίες αυτές γίνονται εμφανείς στα ζητήματα της υποδομής που παρά το γεγονός ότι ο Βόλος ήταν ένα από τα Ολυμπιακά κέντρα, όλες οι βασικές παρεμβάσεις στην υποδομή που έπρεπε να έχουν γίνει, έχουν τεράστιες καθυστερήσεις. Είτε πρόκειται για τον περιφερειακό δρόμο είτε για την σύνδεση με την Ηγουμενίτσα είτε πρόκειται για το λιμάνι του Βόλου είτε για το αεροδρόμιο της Αγχιάλου.

Επαναλαμβάνω τη θέση που έχουμε διατυπώσει στη Βουλή: το Δ΄ ΚΠΣ να είναι περιφερειοκεντρικό σε αντίθεση και αντιδιαστολή με το Γ΄ ΚΠΣ που ήταν αθηνοκεντρικό και να υπάρξει ιδιαίτερο βάρος στις περιοχές εκείνες οι οποίες είναι ζώνες βιομηχανικής παρακμής. Έχει περάσει και δεν έχει ξεφύγει ακόμη η Μαγνησία από τις πρώτες περιοχές που μαζί με το Λαύριο και άλλες ζήσανε το κλείσιμο των επιχειρήσεων στον ιματισμό και την κλωστοϋφαντουργία και πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν όλες οι παρεμβάσεις, να υπάρξει υποδομή, να υπάρξουν συνθήκες τεχνολογικής ανανέωσης, καινοτομιών, βιωσιμότητας στους κλάδους που έχουν προοπτικές όπως είναι ο κλάδος των μετάλλων, όπως είναι τα τρόφιμα και τα ποτά, όπως είναι το θέμα των αγροτικών καλλιεργειών σε συνδυασμό με τον τουρισμό. Η σημασία του αγροτουρισμού είναι μεγάλη για την περιοχή.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου