Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/05/2009

"Τα παράσημα μας είναι από τους αγώνες για το Περιβάλλον" - Δήλωση του του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια περιοδείας του στο Μεσολόγγι

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας,  κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο Μεσολόγγι, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε:

Για το θέμα του Αχελώου

Πριν από λίγες ημέρες η Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματός σας είχε καταγγείλει στην ουσία το ΠΑΣΟΚ για διπλή γλώσσα στο θέμα του Αχελώου. Πως το σχολιάζετε, μετά φυσικά από την κατάθεση ερώτησης 30 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπου ζητούν από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσει τα έργα του Αχελώου;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει διπλή γλώσσα. Είναι φανερό ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν αυτό το έργο, ένα φαραωνικό κατά την άποψή μας έργο, που θα δημιουργήσει μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή του Ρου του Αχελώου από την Ήπειρο, από τα μέρη που κατάγομαι, έως την Αιτωλοακαρνανία.

Εμείς με θάρρος τοποθετηθήκαμε από την πρώτη στιγμή, κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα. Και αυτά δεν τα λέμε μονάχα στην Αιτωλοακαρνανία, τα λέμε και στην Λάρισα, τα λέμε και στην Θεσσαλία. Διότι εμείς δεν συνηθίζουμε να λέμε άλλα στον ένα νομό, στη μια περιφέρεια της χώρας και άλλα στον άλλο νομό και στις άλλες περιφέρειες. Απευθυνθήκαμε στους αγρότες και τους είπαμε αυτό το έργο δεν θα σας βοηθήσει. Αυτό το έργο θα καταστρέψει το περιβάλλον και ούτε θα καλύψει τις ανάγκες για νερό στον θεσσαλικό κάμπο. Με πολύ λιγότερα χρήματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει μικρά φράγματα. Θα μπορούσαν να είχαν γίνει έργα διαχείρισης των υδάτινων χώρων και να είχαμε αντιμετωπίσει μέρος του προβλήματος του θεσσαλικού κάμπου. Αντʼ αυτού προχωράμε σε ένα έργο τεράστιο, φαραωνικό, πολυέξοδο, που θα δημιουργήσει ένα τεράστιο οικολογικό πρόβλημα στην περιοχή. Είμαστε αντίθετοι σε αυτό το έργο και δεν φοβόμαστε να πούμε την γνώμη μας.

Εχουμε το θάρρος της γνώμης μας ακόμα κι όταν αυτό δημιουργεί πολιτικό κόστος. Και το λέω αυτό, διότι το να είναι κανείς στο πλευρό των πολιτών που αντιστέκονται σε κυρίαρχες επιλογές που πλήττουν το περιβάλλον, έχει πολλές φορές πολιτικό  κόστος. Για εμάς το θέμα του Αχελώου είχε πολιτικό κόστος στη Θεσσαλία. Για εμάς το θέμα του Ελαιώνα και του γηπέδου του Παναθηναϊκού, που χθες δικαιωθήκαμε, είχε πολιτικό κόστος. Το πήραμε όμως αυτό το πολιτικό κόστος. Όπως και το θέμα του Ασωπού, όπως και το θέμα της Μονής Τοπλού, όπως και μια σειρά από άλλα θέματα. Αρα λοιπόν τα παράσημα της οικολογίας για εμάς είναι παράσημα που κατακτιούνται μέσα από συγκρούσεις με τα μεγάλα συμφέρονται και μέσα από αγώνες που έχουν και κόστος. Είμαστε όμως περήφανοι που έχουμε αυτά τα παράσημα.

To Γραφείο Τύπου