Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/05/2009

Ανακοίνωση Τμήματος Πολιτισμού ΣΥΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων βρίσκει τη χώρα μας για άλλη μια φορά σε προφανή υστέρηση στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά, η διαφύλαξη και η ανάδειξή της σε όλες της τις όψεις (αρχαία, βυζαντινά, βενετικά, οθωμανικά, εβραϊκά και νεότερα μνημεία) καθώς και η εύρυθμη λειτουργία των μουσείων μας είναι πρώτιστη ευθύνη της πολιτείας και υποχρέωσή της έναντι της ζώσας πραγματικότητας αλλά και των μελλουσών γενεών.

Η σημερινή πολιτιστική πολιτική της κυβέρνησης με βασικό χαρακτηριστικό την υποχρηματοδότηση και επομένως την υποβάθμιση αυτής της κατεύθυνσης δημιουργεί εύλογες ανησυχίες.

Την περσινή θερινή περίοδο, όταν δηλαδή υπήρχε μεγάλη επισκεψιμότητα, σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία (Κνωσός, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Δελφοί, Βεργίνα κ.λπ.), δεν λειτουργούσαν όπως θα έπρεπε λόγω των μεγάλων κενών στην στελέχωση των υπηρεσιών τους.

Θα επαναληφθεί και φέτος αυτή η κατάσταση;

Το ΥΠ.ΠΟ. δεν θεσπίζει ένα σταθερό σύστημα προσλήψεων αλλά προσπαθεί να λύσει τις ανάγκες με συμβασιούχους, για τους οποίους όμως έχει προκύψει επίσης το τεράστιο ζήτημα της εκκρεμότητας ανανέωσης των συμβάσεών τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Μουσεία, υποστηρίζουμε ότι η ελληνική πολιτεία πρέπει όχι μόνο να παρουσιάζει αλλά και να αποδεικνύει ότι ο πολιτισμός αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας.

Τμήμα Πολιτισμού