Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/05/2009

Περιοδεία του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα στην Σπάρτη - Eπίσκεψη στο Νοσοκομείο Σπάρτης και στη Νοσηλευτική Σχολή

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Σπάρτη επισκέφθηκε το πρωί το νοσοκομείο Σπάρτης και τη Νοσηλευτική Σχολή.

Κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Σπάρτη, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Αλ. Τσίπρας τόνισε:

Ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ, ΣΤΟΠ στα νέα μέτρα!

Ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ, ψήφος αποτελεσματική.

Στις 7 του Ιούνη οι πολίτες έχουν να δώσουν ένα και σημαντικό μήνυμα: Να πουν stop στα νέα μέτρα που ετοιμάζεται η κυβέρνηση να φέρει ενάντια στους εργαζόμενους, στους χαμηλόμισθους, στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Και αυτό μπορούν να το πουν ενισχύοντας την Αριστερά, ενισχύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε ψήφος που απομακρύνεται από το δικομματισμό είναι ψήφος χρήσιμη. Κάθε ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος αποτελεσματική και επικίνδυνη για το σύστημα. Διότι εμείς δεν κρυφτήκαμε στα δύσκολα. Διότι εμείς όλο το προηγούμενο διάστημα οργανώσαμε κοινωνικές αντιστάσεις. Κοινωνικές αντιστάσεις για τη διεκδίκηση των εργαζόμενων και της νεολαίας, αντιστάσεις μαζί με τους ενεργούς πολίτες σε όλα τα μεγάλα περιβαλλοντικά μέτωπα, αντιστάσεις που είχαν να κάνουν με τη διεκδίκηση του δικαιώματος σε αξιοπρεπή εργασία, σε αξιοπρεπή ζωή. Δεν πήραμε ποτέ εύσημα και συγχαρητήρια απ΄ αυτό το γερασμένο πολιτικό σύστημα εξουσίας. Δεν ζητήσαμε -και είμαστε περήφανοι που δεν πήραμε εύσημα απ΄αυτό το γερασμένο πολιτικό σύστημα.

Αυτό το γερασμένο πολιτικό σύστημα το είχαμε και το έχουμε διαρκώς απέναντί μας. Είμαστε περήφανοι που είμαστε στόχος του. Θέλουμε να είμαστε στόχος του, γιατί θέλουμε να το ανατρέψουμε. Και9 πιστεύουμε ότι με ένα ισχυρό μήνυμα στις 7 του Ιούνη μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια μεγάλη αλλαγή, για μια μεγάλη ανατροπή στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

-    Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ επέλεξαν επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου με συγκεκριμένα κριτήρια…. Εσείς με τι κριτήρια κάνατε

Την Επιλογή την κάνουν τα μέλη μας

Το ψηφοδέλτιο μας εκφράζει τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ

Η διαφορά η δική μας με τα κόμματα εξουσίας είναι ότι την επιλογή την κάνουν τα μέλη μας. Έχουμε δημοκρατικές συλλογικές λειτουργίες. Τα δυο κόμματα εξουσίας έχουν τη λειτουργία των μηχανισμών και την τελική απόφαση την παίρνει ο πρόεδρος που κάνει το δικό του ρουσφέτι στα κομματικά στελέχη. Εμείς καλέσαμε τα μέλη μας να ψηφίσουν. Και συγκροτήσαμε ένα ψηφοδέλτιο με βάση κοινωνικά κριτήρια και είμαστε περήφανοι που έχουμε ένα ψηφοδέλτιο που εκφράζει τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε περήφανοι που έχουμε ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχουν αγωνιστές της καθημερινής ζωής, εκπρόσωποι των νέων εργαζομένων σε επισφαλείς θέσεις εργασίας, εκπρόσωποι από τις πιο ζωντανές κοινωνικές κατηγορίες, αλλά και διανοούμενοι, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών που κοσμούν το ψηφοδέλτιό μας. Δεν φτιάξαμε ένα ψηφοδέλτιο κομματικών στελεχών, αλλά ένα ψηφοδέλτιο μάχης, αγώνα, αισιοδοξίας και ελπίδας. Αισιοδοξία και ελπίδα με την οποία κατερχόμαστε σ΄ αυτή την εκλογική αναμέτρηση, προσδοκώντας την επόμενη των εκλογών να μην έχουν μιλήσει για άλλη μια φορά οι μηχανισμοί, αλλά η κοινωνία που περνά δύσκολα και ζητά διέξοδο.

Μιλώντας στους νοσηλευτές τόνισε:

Κτίριο της δεκαετίας του ʼ30 το νοσοκομείο.

23η στους 27 η Ελλάδα στην ποιότητα υπηρεσιών υγείας

3 νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους στην Ελλάδα. 9 στην ΕΕ

25000 χιλιάδες οργανικές θέσεις

Από τις πιο επικερδείς επενδύσεις ο χώρος της υγείας.

Κάναμε μια περιοδεία στο νοσοκομείο, στο νοσοκομείο που συστεγάζεται με τη σχολή σας, ένα νοσοκομείο που ως εικόνα, με το που το βλέπεις, ένα κτίριο της δεκαετίας του ΄30, πρωτολειτούργησε ως νοσοκομείο το ΄52, παίρνει μια πρώτη γεύση για το πόσο πολύ φροντίζει αυτή η πολιτεία σημαντικούς τομείς που αφορούν στις ανάγκες και τα δικαιώματα των πολιτών όπως είναι η υγεία. Γιατί η υγεία δεν μπορεί να είναι ένα εμπορεύσιμο αγαθό,  ένα αγαθό που θα αγοράζεται και θα πουλιέται. Όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν το δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας.

Δυστυχώς στη χώρα μας και η υγεία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κι αυτή ένα εμπορεύσιμο προϊόν. Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία είναι πάρα πολύ χαμηλές. Ήμασταν για χρόνια -σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.- πολύ πίσω σε σχέση με τις δημόσιες δαπάνες. Το τελευταίο διάστημα το έχουμε παρακάνει. Έχουμε φτάσει στο 2,4% του ΑΕΠ σε δημόσιες δαπάνες για την υγεία. Και είμαστε στην 23η θέση στην Ευρώπη των «27» όσον αφορά το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουν τα δημόσια νοσοκομεία, των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Για παράδειγμα, πόσοι νοσηλευτές αντιστοιχούν ανά 1000 κατοίκους. Στην Ελλάδα είναι περίπου 3, στις προηγμένες χώρες της Ε.Ε. είναι περίπου 9.

Πόσες κενές οργανικές θέσεις υπάρχουν στο δικό σας αντικείμενο στο ΕΣΥ, στους νοσηλευτές. Υπάρχουν 25 χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις .με βάση τα οργανογράμματα των νοσοκομείων -που δεν είναι όλα σύγχρονα- είναι πολλά 20ετίας οργανογράμματα, που σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες απ΄αυτές που καταγράφονται. Αλλά  και πάλι 25 χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος αριθμός. Και εξ όσων γνωρίζουμε οι συνάδελφοί σας, αυτοί που βρίσκονται εδώ και αρκετά χρόνια και δουλεύουν είναι από τους ανθρώπους που δίνουν από το υστέρημα του χρόνου και του φιλότιμού τους προκειμένου να κρατιούνται τα δημόσια νοσοκομεία και να μην καταρρέουν. Σε πάρα πολλά νοσοκομεία που έχω επισκεφθεί σε όλη τη χώρα οι νοσηλευτές και το νοσηλευτικό προσωπικό είναι εκείνο το κομμάτι των εργαζομένων που έχει ξεχάσει τα ρεπό, έχει ξεχάσει τι θα πει αργία ή υπερωρία.. Κι αυτά είναι πράγματα για τα οποία δεν συνηθίζουν να μιλάνε οι πολιτικές δυνάμεις, τα ΜΜΕ, όμως είναι πράγματα τα οποία -νομίζω- ότι πρέπει κανείς να τα αγγίξει διότι η εργασία είναι ένα δικαίωμα, όπως και η παροχή υγείας είναι ένα δικαίωμα. Και τα δικαιώματά μας οφείλουμε να τα διεκδικούμε. Να μην θεωρούμε ως δεδομένο  ότι μπορούν κάποιοι να συρρικνώνουν τα δικαιώματά μας.

Υπ΄ αυτή την έννοια εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει ένας συντονισμένος αγώνας, κυρίως από τους νέους ανθρώπους, από τους εργαζόμενους, από τους πολίτες, που πρέπει να αντιληφθούν ότι   υγεία είναι ένα δικαίωμα που δεν μπορούν να μας το στερούν.

Η κατάντια σήμερα των δημόσιων νοσοκομείων δεν είναι ένα τυχαίο, συγκυριακό γεγονός. Θα σας μιλήσω με βάση τους αριθμούς. Το 1980, πριν από 29 χρόνια, λίγο πριν φτιαχτεί το ΕΣΥ, η σχέση δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών για την παιδεία είναι συντριπτική υπέρ των δημόσιων δαπανών. Μόλις ένα 7% των δαπανών για την υγεία ήταν δαπάνες που δεν καλύπτονταν από τη κοινωνική ασφάλιση, δηλαδή ιδιωτικές δαπάνες. Σήμερα αυτή η ισορροπία έχει ανατραπεί. Και το 57% των δαπανών είναι δαπάνες που δεν καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση, δηλαδή είναι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία, είναι οι δαπάνες εκείνες που κάθε νοικοκυριό, κάθε έλληνας πολίτης βγάζει από τη δική του τσέπη. Κι αυτό είναι συγκλονιστικό. Μέσα σε 29 χρόνια από το 7% οι ιδιωτικές δαπάνες στο 57% και από το ΄93% που ήταν οι δημόσιες δαπάνες στο 43%.

Εμείς λέμε ότι αυτό δεν είναι ένα συγκυριακό γεγονός. Γιατί έγινε αυτό; Έγινε γιατί σήμερα στη χώρα μας μία από τις πιο επικερδείς επενδύσεις για το μεγάλο κεφάλαιο είναι ο χώρος της υγείας. Δείτε πώς σε όλη την Ελλάδα φυτρώνουν ιδιωτικά νοσηλευτήρια, που αν δείτε τους ισολογισμούς τους βγάζουν πολύ μεγάλα κέρδη. Και σ΄ αυτά τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα δείτε ότι και εκεί οι εργασιακές σχέσεις είναι ένα ζητούμενο. Δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση, δεν υπάρχει καμιά προοπτική, δεν τηρούνται ωράρια, δεν υπάρχει κάτι το οποίο να μας δημιουργεί την αίσθηση της ασφάλειας, ότι μπορούμε να ζούμε ως εργαζόμενοι με αξιοπρέπεια.

Τα πράγματα είναι δύσκολα. Το γνωρίζουμε όλοι. Έχουμε την κοινωνική κρίση, έχουμε την οικονομική κρίση. Όμως εμείς  πιστεύουμε ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Ίσως γιατί εδώ που έχουμε φτάσει αναρωτιόμαστε μήπως υπάρχει πάρα κάτω, μήπως είμαστε στον πάτο και πρέπει να δώσουμε μια σπρωξιά και να ανέβουμε ψηλά;

Πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάμε καλύτερα, να διασφαλίσουμε μια καλύτερη προοπτική για όλους μας αρκεί να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη που έχει ο καθένας ξεχωριστά; Ίσως όχι.  Όλοι μαζί ενωμένοι όμως ναι. Όλοι μαζί ενωμένοι έχουμε δύναμη. Μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτό το οποίο είναι δίκαιο. Μπορούμε να διεκδικήσουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Εμείς δεν θέλουμε να έρθουμε εδώ για να σας υποσχεθούμε ότι εμείς θα φτιάξουμε μόνοι μας αυτή την καλύτερη προοπτική. Η δύναμη  είναι στα δικά σας χέρια. Να το πιστέψτε και να το εκτιμήσετε.

To Γραφείο Τύπου