Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/07/2006

Η στάση των τοπικών αρχόντων απέναντι στο Επιστημονικό Συνέδριο Ιστορίας πληγώνει βαθιά το δημοκρατικό φρόνημα των πολιτών της Καστοριάς

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ δίνει στη δημοσιότητα την ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Καστοριάς σχετικά με την απαγόρευση διεξαγωγής προγραμματισμένου Επιστημονικού Συνεδρίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του "Δίκτυου για τη μελέτη των εμφυλίων πολέμων" με θέμα "Μνήμες των Εμφυλίων πολέμων. Τόποι και Εργαλεία":

"Η στάση των τοπικών αρχόντων απέναντι στο Επιστημονικό Συνέδριο Ιστορίας πληγώνει βαθιά το δημοκρατικό φρόνημα των πολιτών της Καστοριάς.

Το προγραμματισμένο για τις 6-9 Ιουνίου Συνέδριο με 50 συνέδρους Πανεπιστημιακούς, που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας μαζί με το "Δίκτυο για τη μελέτη των εμφυλίων πολέμων" διώκεται από τη Δημοτική Αρχή της Καστοριάς και από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου όπου θα πραγματοποιούνταν, με τη δικαιολογία ότι πληροφορήθηκαν πως ανάμεσα στους συνέδρους υπάρχουν εθνικά "ύποπτοι" ομιλητές.

Η κίνηση αυτή, φοβική ως προληπτική λογοκρισία, έχει σκοπό να φιμώσει αναγνωρισμένους για το έργο τους επιστήμονες και προσβάλλει τη θεμελιώδη κατάκτηση της δημοκρατίας, την ελευθερία της έκφρασης. Τόσο ανασφαλείς για την ελληνική ταυτότητα αισθάνονται οι άρχοντές μας, ώστε να διασπείρουν το φόβο στους πολίτες ότι κινδυνεύουν από τις συζητήσεις ενός επιστημονικού συνεδρίου; Τους φοβισμένους πολίτες τα τυραννικά καθεστώτα τους κουμαντάρουν καλύτερα. Η δημοκρατία διαθέτει μια υγιέστερη μέθοδο αντίδρασης: τη διατύπωση της διαφωνίας.

Με αυτή τη θέση προκαλεί τους διαφωνούντες ο Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων κ. Κιοσές Αποστόλης που παραχώρησε στο Δήμο του ελεύθερο βήμα για τους συνέδρους μετατρέποντας το αυτονόητο σε συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ως πολίτες της Καστοριάς που επιθυμούμε να διαμορφώνουμε το παρόν χωρίς να περιφρονούμε τα ζωντανά στοιχεία του παρελθόντος, αξιώνουμε να μη φαλκιδεύεται η ελευθερία της έκφρασης κανενός ώστε να μη δυσφημείται η πόλη μας από τέτοιες ενέργειες".


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της καταγγελίας της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Η οργανωτική και επιστημονική επιτροπή του Συνεδρίου με θέμα "Μνήμες των Εμφυλίων Πολέμων. Τόποι και Εργαλεία", το οποίο διοργανώνει το Δίκτυο για τη Μελέτη των Εμφυλίων Πολέμων, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για την - δυστυχώς όχι πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα των τελευταίων χρόνων - απόπειρα φίμωσης και λογοκρισίας από ακραίους κύκλους.

Πιο συγκεκριμένα, καταδικάζουμε:

α) Τις παλινωδίες των Δημοτικών Αρχών του Δήμου Καστοριάς που, ενώ είχαν ρητά δεσμευθεί να στηρίξουν υλικά και ηθικά τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, την τελευταία στιγμή υπαναχώρησαν εξαιτίας πιέσεων διάφορων ακραίων κύκλων, όπως αυτές εκφράστηκαν μέσω του τοπικού Τύπου της Καστοριάς.

β) Την αναίτια και - κατά συνέπεια - παράνομη πράξη του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου "Τσάμης" στην Καστοριά να ακυρώσει την κράτηση 30 δωματίων για την εξυπηρέτηση των συνέδρων, χωρίς να έρθει σε επαφή με τους διοργανωτές, με αποτέλεσμα το Συνέδριο να κινδυνεύει με ματαίωση.

Ως επιστήμονες ερευνητές και ταυτόχρονα πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχθούμε καμία απόπειρα περιορισμού της ελευθερίας της ακαδημαϊκής έρευνας, δικαιώματος κατοχυρωμένου όχι μόνο από συνταγματική και νομική άποψη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα και στη συνείδηση κάθε πολίτη με δημοκρατικές αρχές και ευαισθησίες. Και επειδή ακριβώς πιστεύουμε βαθιά ότι η κοινωνία της Καστοριάς διακρίνεται από τις προαναφερθείσες αρετές, εκφράζουμε τη λύπη μας που οι Δημοτικές Αρχές και ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας την εκθέτουν στο πανελλήνιο με τη στάση τους.

Έχοντας την πεποίθηση ότι παρόμοια περιστατικά α) δεν ταιριάζουν σε μια κοινωνία που αγωνίζεται για την υπεράσπιση των ιδεωδών της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και β) δεν πρόκειται να συνεχιστούν μέχρι τη διεξαγωγή και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου (ελπίζουμε αυτά να είναι τα τελευταία κρούσματα γενικότερα), δηλώνουμε ότι το συνέδριο θα διεξαχθεί κανονικά στην Κορησσό χάρη στην ηθική και υλική στήριξη του Δημάρχου Αγίων Αναργύρων, κ. Α. Κιοσσέ, και ότι θα συνεχίσουμε απερίσπαστοι να ασκούμε τα - αυτονόητα - κατοχυρωμένα μας δικαιώματα της ελευθερίας της ακαδημαϊκής έρευνας και της ελεύθερης έκφρασης.

Θεσσαλονίκη, 25/6/2006

Η οργανωτική και επιστημονική επιτροπή

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου